Σήμερα το πρωί διαβάσαμε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Eurobank Ergasias Ανώνυμης Εταιρείας ("Eurobank") και της εταιρείας GRIVALIA PROPERTIES Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ("Grivalia") στις από 22.02.2019 συνεδριάσεις τους ενέκριναν το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με απορρόφηση της Grivallia από τη Eurobank.

Πριν προχωρήσουμε στις δικές μας εκτιμήσεις, σχόλια και συμπεράσματα θα ξεκινήσουμε με αυτό που η Abby Joseph Cohen πρώην διοικητής του Global Market Institute και νυν διοικητική σύμβουλος και στέλεχος της Goldman Sachs είχε συμβουλέψει τους αναλυτές της Goldman... Το να εστιάζουν δηλαδή, πάντα σε στοιχεία που θα φέρουν την αλλαγή, για να εντοπίζουν τους αυριανούς "πρωταθλητές". Να ανιχνεύουν αυτά που θα κάνουν την διαφορά. Πίστευε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, ότι τα μεγάλα κέρδη προκύπτουν πάντα όταν ένας παίκτης, ανάμεσα σε "ίσους" έκανε την υπέρβαση, όταν υπήρχε ένας γόνιμος επιχειρηματικός μετασχηματισμός, υλοποιούσε σημαντική τομή. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του νέου ομίλου Eurobank. Ένας πρωταγωνιστής εν τη γενέσει του, υποστηριζόμενος από έναν ισχυρό βασικό μέτοχο με αυτοπεποίθηση, αποφασισμένος να φέρει μια νέα πραγματικότητα, μακριά από τις παθογένειες και τις καρκινοβασίες του παρελθόντος. Η Eurobank αυτή τη στιγμή, είναι η πρώτη σε κερδοφορία τράπεζα στην Ελλάδα και σε λίγο διάστημα θα είναι και μακράν πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια.

Το νέο σχήμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ξεχωριστής διάκρισης στο χρηματιστηριακό ταμπλό και είναι βέβαιο ότι οι μέτοχοι της Eurobank μπορούν πλέον να είναι πολύ αισιόδοξοι. H τιμή της μετοχής κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, φαντάζει πολύ χαμηλή για να ενσωματώσει την αξία και τις προοπτικές του νέου ομίλου...

Η κίνηση ματ της ΕUROBANK εκτός των άλλων έχει 10 βασικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:

1.) Διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων, εφόσον είναι πλέον βέβαιο ότι η Eurobank δεν θα  χρειαστεί και δεν θα προβεί σε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με dilution.

2.) Το deal είναι εμπροσθοβαρές και ο βασικός μέτοχος περνάει άμεσα ένα σαφές μήνυμα χωρίς να βάλει καθόλου την τράπεζα σε διαδικασία αμφισβήτησης ή σε βαλτώδη χρονοβόρο γαϊτανάκι αναζήτησης κεφαλαίων.

3.) Η συγχώνευση δημιουργεί την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, με σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

4.) Η αρχιτεκτονική του Deal παρακάμπτει την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του δημοσίου.

5.) Επισπεύδει κατά δύο χρόνια την επίτευξη των στόχων για τα NPEs ενώ παράλληλα περιορίζει τους κινδύνους του ισολογισμού.

6.) Η Eurobank θα πετύχει τη μείωση του δείκτη NPE σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, με το διαχωρισμό NPE περίπου €7 δισ. με μία και μόνη συναλλαγή

7.) Επιτυγχάνεται απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (RoE) άνω του 10% έως το 2020, επί τη βάσει ενός δείκτη CET1 με πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ μεγαλύτερου από 12%.

8.) Η Eurobank είναι πλέον η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που διατηρεί στρατηγικές επενδύσεις και συμμετοχές εκτός Ελλάδος ενώ παράλληλα συνεχίζει και να επενδύει εστιάζοντας στην ανάπτυξη των διεθνών της δραστηριοτήτων. Τελευταία επενδυτική κίνηση, η απόκτηση της κερδοφόρου θυγατρικής της Πειραιώς στη Βουλγαρία η οποία έχει  μερίδιο αγοράς άνω του 10%, κατέχοντας την 3η θέση βάσει συνολικών χορηγήσεων διαθέτοντας  ενεργητικού 1,7 δισ. ευρώ, καταθέσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

9.) Η ένωση δυνάμεων απελευθερώνει περαιτέρω αξία ενώ παράλληλα δημιουργεί  σημαντικές δυνατότητες για συνέργειες. Η Grivalia μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ακινήτων που θα έρθουν στην κατοχή της Eurobank μέσω NPEs.

10.) Με βάση τα ετησιοποιημένα αποτελέσματα 9μήνου της Eurobank και της Grivalia, ο νέος όμιλος μετά τη συγχώνευση, θα έχει σε ενοποιημένη pro-forma βάση, € 1,9 δισ. λειτουργικά έσοδα (€ 0,52 ανά μετοχή) και € 1 δισ. προ προβλέψεων έσοδα (€ 0,28 ανά μετοχή). Επιπλέον, θα έχει μια διαφοροποιημένη βάση εσόδων, δεδομένου ότι το 30% των λειτουργικών εσόδων του θα παράγεται από διεθνείς δραστηριότητες και δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων.

  • Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη...

Όσοι έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά την πορεία της Grivalia τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά το placement της Fairfax Holdings, θα έχουν σίγουρα αντιληφθεί και καταγράψει δύο σημαντικά στοιχεία:

Το πρώτο είναι η σταθερή, αναπτυξιακή και κερδοφόρος πορεία της επιχείρησης, με Year over Year γραμμική ενίσχυση εσόδων και βελτίωση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της. Το δεύτερο, είναι το σταθερό, γενναίο  και στοχευμένο επενδυτικό πρόγραμμα που αδιάλειπτα εκπονείται, με συνεχείς εξαγορές premium ακινήτων υψηλής απόδοσης.

Η Grivalia, έχει πλέον δημιουργήσει ένα ιλιγγιώδες χαρτοφυλάκιο αξίας ενός δις.ευρώ το οποίο σταθερά συνεχίζει να αυξάνει. Αυτό ακριβώς το δεύτερο στοιχείο έχει σημασία και χρειάζεται να εστιάσουμε λίγο, γιατί κρύβει επιπλέον αξία και δυνατότητες. Η στρατηγική που έχει ακολουθηθεί από τη Grivalia μεσοπρόθεσμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δυναμική ενίσχυσης και ανατροφοδότησης της κερδοφορίας της, με παράλληλη αύξηση της εσωτερικής της αξίας, από την προοπτική ανατίμησης των asset(s) της.

Συγκεκριμένα, εφόσον οι εξαγορές και προσθήκες  στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia έχουν πραγματοποιηθεί σε περίοδο δραματικής συμπίεσης των τιμών και των αξιών λόγω της γενικευμένης πολυετούς οικονομικής κρίσης, δημιουργείται ένα σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των αποδόσεων που προσφέρουν τα ακίνητα αλλά και βελτίωσης της καθαρής περιουσιακής βάσης της εταιρείας. Όλα αυτά εφόσον η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει σε μια κανονικότητα και σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η βελτίωση συνολικά του επενδυτικού κλίματος της χώρα θα βοηθήσει την Grivalia να εγγράψει σημαντικές υπεραξίες και σε επίπεδο κερδοφορίας αλλά και σε επίπεδο ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά θετικό, που πρέπει να ικανοποιεί διπλά και την διοίκηση και τους μετόχους της Eurobank, εφόσον πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα αποκτά μια "γεννήτρια" για την ενίσχυση των μεγεθών της. Ο χρόνος πλέον κυλά υπέρ της Grivalia, και κυλά διπλά υπέρ της Eurobank και για αυτό τον λόγο η κίνηση του Prem Watsa ήταν απλά ιδιοφυής.

  • Μετά την συγχώνευση η Eurobank θα έχει βασικό μέτοχο που θα κατέχει περίπου το 33,9% των μετοχών γεγονός που θα διευκόλυνε αποφάσεις περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης με φρέσκα κεφάλαια εφόσον χρειαστεί.

Αποτίμηση: Το σύνολο των μετοχών που θα εκδοθεί είναι 3,45 δις. Η αξία των κεφαλαίων μετά και την αφαίρεση των ζημιών της τιτλοποίησης θα είναι κοντά στα 4,5 δις ευρώ. Άρα τα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή θα είναι 1,3000 ευρώ.

  • Η τράπεζα με βάση το πλάνο στοχεύει σε απόδοση ίδιων κεφαλαίων 10% δηλαδή 400 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Κάτι τέτοιο θα δικαιολογούσε μια σχέση αποτίμησης ακόμα και 0,6 φορές την καθαρή θέση.
  • Το ρίσκο εκτέλεσης και ο χαρακτήρας της εταιρίας συμμετοχών δικαιολογούν μια έκπτωση 30% η οποία όσο θα υπάρχει ορθή εκτέλεση του πλάνου θα συρρικνώνεται.
  • Η μετοχή της Eurobank είναι ήδη σε αυτή την αφετηρία. Μένει να δούμε αν θα φθάσει στο τέρμα.

   Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.