Στο μικροσκόπιο της σημερινής στήλης, θα διαβάσετε σχόλια και επισημάνσεις για τη χρηματιστηριακή αγορά. Η ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή επιλέγει για το 2019 Μυτιληναίο, Jumbo, Aegean Airlines, αλλά και Quest Συμμετοχών, Fourlis, ΚΡΙ ΚΡΙ. Οι τιμές-στόχοι της Euroxx για ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ. Οι τιμές-στόχοι της Alpha Finance για ΕΛΠΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ.

ΧΑ - ΑΓΟΡΑ: Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για τη στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες... Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ’ επέκταση της αγοράς, αλλά προϋποθέτουν πρωτίστως «ξεσαβούρωμα»... Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα... Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% τα σαπάκια της!!

  • Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.
  • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον... ουρανό, ή από τους... εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.
  • Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του...

ΣΧΟΛΙΟ: Στο 2019 υπάρχουν ισχυροί καταλύτες που η διαχείρισή τους μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο των εισηγμένων τίτλων, αλλά όλης της αντίληψης που επικρατεί επί του ελληνικού ρίσκου. Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους, οι αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κ.λπ.) και η εκκίνηση των κατασκευαστικών έργων μπορούν να υπερνικήσουν το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον.

Παράλληλα οι κίνδυνοι που παραμένουν σε ισχύ μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες: Οι τράπεζες να ξεπεράσουν τα προβλήματα ή μάλλον να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα των κόκκινων δανείων τους μετριάζοντας σημαντικά την έντασή της, οι πλειστηριασμοί να ενισχύσουν την διάθεση αντιστροφής των κόκκινων δανείων ή να πετύχουν ικανοποιητικά τιμήματα, η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού να δώσει λόγους τακτικότερων αναβαθμίσεων και άρα καλύτερης προοπτικής άντλησης κεφαλαίων από την Αγορά.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ για το ΧΑ: Ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανατρέξει στα γεγονότα, τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αιτίες που έφεραν την μεγάλη απαξίωση σε σπίτια, ομόλογα και μετοχές, στο μεγάλο ξεπούλημα που έκαψε 70 δισ. ευρώ σε κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και «αφάνισε» κεφαλαιοποίηση ίση με το φετινό ΑΕΠ της χώρας. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έφτασε τυχαία ως εδώ. Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί σε λάθος στιγμή όμως «το ΧΑ είναι ο καθρέφτης της οικονομίας».

Μην παρασύρεστε όμως, οι τιμές είναι καλές και το προϊόν αξιόλογο. Το πρόβλημα δεν είναι να αγοράσεις φθηνά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα ελληνικά ομόλογα ή ένα ακίνητο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να πουλήσεις ακριβότερα. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις για να υπάρξει προστιθέμενη αξία. Ένας θεσμικός επενδυτής είναι διατεθειμένος να περιμένει πολύ ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η αξία που έχει αγοράσει θα του παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα ζημιές. Αυτό που δεν αντέχεται είναι η σχέση προσδοκώμενης απόδοσης/αβεβαιότητας.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΧΑ: Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών, γεγονός το οποίο ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να ξεκίνησε την Παρασκευή, καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την εκθετική ζώνη τιμών του κινητού μέσου των 200 ημερών. Η διόρθωση θα έχει χαρακτήρα κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών των πέντε εβδομάδων και το πέρας της, με τα ως τώρα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί, σε πρώτο χρόνο, κοντά στις 660 μονάδες.

  • Θεωρητικά η επόμενη αντίσταση και ενδεχομένως ένα ισχυρότερο επίπεδο αύξησης της προσφοράς είναι ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, ο οποίος κινείται κατερχόμενος στην περιοχή των 690 μονάδων.
  • Η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές, είτε καθοδικές, η Αγορά κινείται σε δύο χρόνους, δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών, μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης.

Το σενάριο αυτό έχει την υποστήριξη των συναλλαγών, καθώς η προοδευτική αύξηση των όγκων έγινε με γραμμικό τρόπο χωρίς απότομες εξάρσεις, ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας των αγοραστών να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ 2019 - ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ: Oι Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean Airlines έχουν προβάδισμα στις προτιμήσεις της χρηματιστηριακής από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενώ στις μικρότερες, μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις συγκαταλέγονται οι Quest Συμμετοχών, Fourlis και ΚΡΙ ΚΡΙ. Έχουν δοθεί έγκαιρα, πριν από την έναρξη του 2019.

EUROXX – Οι TOP επιλογές των αναλυτών της για το 2019: Ξεχωρίζουν πέντε τίτλους, συγκεκριμένα αυτούς των...

  • ΟΤΕ (τιμή-στόχος 13,5000 ευρώ), Jumbo (τιμή-στόχο 19,6000 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (τιμή-στόχος 7,2000 ευρώ). Και οι τρεις έχουν καλά θεμελιώδη, ελκυστική αποτίμηση και διατηρήσιμα μερίσματα...
  • Μυτιληναίος (τιμή-στόχος 13,4000 ευρώ λόγω της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής του ομίλου) και Ελλάκτωρ (τιμή-στόχος 2,9000 ευρώ, σημαντικές οι προοπτικές που δημιουργεί η αναδιάρθρωση).
  • Και για τις πέντε η σύσταση είναι ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
  • Η ΛΙΣΤΑ ΔΟΘΗΚΕ προ λίγων ημερών.

ΑLPHA FINANCE – Οι TOP επιλογές των αναλυτών της για το 2019: Ξεχωρίζουν τέσσερις τίτλους, αυτούς των Ελληνικά Πετρέλαια (τιμή-στόχος 9,0000 ευρώ, Jumbo (τιμή-στόχος 20,1000 ευρώ, Μυτιληναίος (τιμή-στόχος 14,1000 ευρώ) και Ελλάκτωρ (τιμή-στόχος 2,6000 ευρώ). Η λίστα δόθηκε προ 2-3 εβδομάδων...

   Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.