Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει μια παράταση δύο εβδομάδων στο Brexit γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Ύστερα από δύο ημέρες απωλειών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 0,6% και τις γαλλικές μετοχές να καταγράφουν άνοδο 0,2%.

Όπως έχει συμβεί πολλές φορές με το Brexit, ο δείκτης των blue chip στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 --που περιλαμβάνει εταιρίες που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και τείνουν να χάνουν χρήματα όταν ενισχύεται η στερλίνα-- κατέγραψε πτώση 0,2%. Η λίρα, που την τελευταία εβδομάδα καταγράφει έντονες διακυμάνσεις, σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,3%.

Η μετοχή της Deutsche Bank, που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενισχύθηκε χάρη στις προοπτικές για συγχώνευσή της με την Commerzbank, σημείωσε νωρίτερα άνοδο άνω του 2% καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου έλαβαν μπόνους για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Άνοδο 1% κατέγραψε ο κλάδος του λιανεμπορίου, ενώ οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας κατέγραψαν άνοδο 0,6%.

Ανοδικές τάσεις στην Αθήνα

Ηπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 720 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 721,39 μονάδες σημειώνοντας ήπια άνοδο 0,49%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,02%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,70%), της Viohalco (+2,48%), της Πειραιώς (+1,25%) και της Fourlis (+1,18%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-0,63%), του ΟΠΑΠ (-0,61%) και του ΟΤΕ (-0,44%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,42%) και των Τραπεζών (+0,80%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,26%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,44%). Ανοδικά κινούνται 36 μετοχές, 11 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: J&P Αβαξ +2,70% και Attica Bank +2,63%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Έλαστρον -3,75% και Reds -3,30%.