Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα το πρωί χάρη στις θετικές ενδείξεις για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και στο άλμα της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας λιανικής πώλησης ενδυμάτων H&M. Εικόνα σταθεροποίησης στην Αθήνα.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στο άνοιγμα της συνεδρίασης

Στις 10:33 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,4%. Αν και οδεύει προς τη μικρότερη μηνιαία άνοδό του φέτος, αναμένεται να έχει την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σε θετικό έδαφος κινούνταν όλα τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γαλλικό CAC να υπεραποδίδει με άνοδο κατά 0,9%, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,6%.

Η σουηδική H&M κατέγραψε άλμα 14,7% αφού ανακοίνωσε μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στα προ φόρων κέρδη για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της.

Στον αντίποδα, ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους της Ευρώπης, ο Tui, κατέγραψε βουτιά 9% στις αγορές της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου, καθώς ανακοίνωσε ότι θα έχει επιβάρυνση 200 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του 2019 καθώς καθήλωσε στο έδαφος τα αεροσκάφη 737 MAX της Boeing.

Η μετοχή της Deutsche Telekom κατέγραψε απώλειες πάνω από 5%, οδηγώντας πτωτικά τον δείκτη των εταιριών τηλεπικοινωνιών, αφού η Credit Suisse υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της σε "neutral" από "outperform".

Το γενικότερο κλίμα, πάντως, ήταν θετικό, με τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές να καταγράφουν άνοδο αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι είχε ένα «εποικοδομητικό δείπνο εργασίας» στο Πεκίνο, με το οποίο ξεκίνησαν χθες οι συναντήσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η προσοχή στρέφεται και πάλι στο κοινοβούλιο της Βρετανίας, το οποίο θα έχει σήμερα μια ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν και να ψηφίσουν οι βουλευτές επί της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ.  Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, σημείωσε άνοδο 0,7%, ενώ ο δείκτης ISEQ του Δουβλίνου ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Η Goldman Sachs σημείωσε ότι εάν η συμφωνία της Μέι απορριφθεί σήμερα, βλέπει σημαντική αύξηση στις πιθανότητες για μια μακρά παράταση και για μια «θεμελιώδη» επαναδιαπραγμάτευση του Brexit βάσει νέων, ηπιότερων, εναλλακτικών και παράλληλα «σημαντική» αύξηση στις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές.

ΧΑ: Στις 714,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με οριακή άνοδο 0,08%

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 714,21 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,08%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,57 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,10%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+1,52%), της Πειραιώς (+1,50%), της Lamda Development (+1,11%) και της Εθνικής (+0,93%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-0,525), της Coca Cola HBC (-0,49%) και της Motor Oil (-0,48%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Τραπεζών(+0,51%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Τροφίμων (-0,49%). Ανοδικά κινούνται 31 μετοχές, 19 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Κανάκης +10,10% και Περσεύς +7,69%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Παϊρης -8,76% και Νηρεύς -2,11%.