Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές είναι πολύ απλός: Για να βγάλουν λεφτά. Αυτό που πρέπει, όμως, να θυμάται κάποιος είναι ότι οφείλει να επενδύει μόνο το ποσό εκείνο που έχει τη δυνατότητα να χάσει.  Τι γίνεται με το μέρισμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Θα κάνουν αύξηση κεφαλαίου οι 4 συστημικές

ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ: Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές είναι πολύ απλός: Για να βγάλουν λεφτά. Για την πλειοψηφία όμως, το να βγάλουν λεφτά δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Το χρήμα αποτελεί απλά το μέσον εκείνο με το οποίο θα μπορέσουν να ζήσουν μια άνετη ζωή. Από την άλλη, όμως, αγοράζοντας μετοχές, στόχος είναι η αποκόμιση κερδών, απολαμβάνοντας τα όποια θετικά απορρέουν από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Ωστόσο η επένδυση σε μετοχές δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, οι επενδυτές να χάσουν χρήματα από την τοποθέτησή τους σε μετοχές. Στην πραγματικότητα είναι εύκολο να χάσει κάποιος χρήματα έχοντας επενδύσει σε μετοχές. Ωστόσο, αναλύοντας τις τάσεις που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές μετοχών κατά το παρελθόν, είναι φανερό πως η τοποθέτηση σε αυτές δύναται να προσφέρει ελκυστικά κέρδη.

  • Αυτό που πρέπει, όμως, να θυμάται κάποιος είναι ότι οφείλει να επενδύει μόνο το ποσό εκείνο που έχει τη δυνατότητα να χάσει. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι χρειάζονται ορισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει καλός επενδυτής. Με άλλα λόγια, αφενός θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πληροφόρηση για τις διάφορες αγορές και αφετέρου να καταναλώσει ενέργεια ώστε να παραμένει ενήμερος σε ημερήσια βάση. Μιλώντας γενικότερα όμως, και με την προϋπόθεση ότι κάποιος θα επενδύσει σε βάθος τουλάχιστον πέντε ετών και εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία, προκύπτει ότι η αγορά μετοχών έχει προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης.

ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ – υπενθύμιση: «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από έναν πρωτοφανή όγκο τοξικών παγίων τα οποία, στην τρέχουσα συγκυρία, υπερβαίνουν τα 6,8 τρις € – ενώ από αυτά μόλις τα 800 δισ. € αποτελούν «κόκκινα δάνεια». Το εντυπωσιακό στοιχείο, σύμφωνα με την BIS και την EBA, είναι ότι το 75% περίπου αυτών των τοξικών παγίων αφορούν τους ισολογισμούς του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας και της Γαλλίας – με την Deutsche Bank να είναι εκ των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης αβεβαιότητας».

INFORM ΛΥΚΟΣ: Η θυγατρική της εταιρίας στη Ρουμανία απέκτησε επιχειρηματική δραστηριότητα της SΤAR STORAGE, που σχετίζεται με την ψηφιακή εκτύπωση και τη διανομή λογαριασμών για Τράπεζες, Ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες Τηλεπικοινωνιών κλπ. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Η δραστηριότητα αυτή αναμένεται να συνεισφέρει στον Όμιλο κύκλο εργασιών περίπου των 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν θα δίνει και κανένα κέρδος, σε τι ποσοστό δουλεύουν τα Ebitda κ.λπ καμμία αναφορά, έστω μία κατά προσέγγιση εκτίμηση... (όσοι τυγχάνουν να είναι επενδυτές μέτοχοι της εταιρείας να μην έχουν τέτοιες απαιτήσεις, έχουν άλλωστε πικράν πείρα από το παρελθόν σε πολύ σοβαρότερα ζητήματα). 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Δεν τους αρκεί που μοιράζουν ως μέρισμα κάτι σπόρια στους μικροεπενδυτές μετόχους τους και όχι μόνον, αλλά τους το ρημάζουν στις περικοπές(36%). Από τα 0,6720 ευρώ περίσσεψαν με χίλια ζόρια τα 0,4294 ευρώ. Κι αυτό, γιατί επί του μικτού μερίσματος επιβάλλεται φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με συντελεστή 29% καθώς και παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%. Η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον χωρίς το μέρισμα. 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΧΑΕ: Το ΧΑ θα πραγματοποιήσει στις αρχές Μαΐου το 2ο ATHEX Mid-Cap Conference με την συμμετοχή 16 εισηγμένων εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με στόχο να αξιοποιήσει την θετική τάση που διαμορφώνεται αλλά και να ενισχυθεί η προβολή των ελληνικών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στις 9 Μαΐου οι επικεφαλής και τα στελέχη των Aegean, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Quest Holdings, Ικτίνος, Καράτζης, Κρι Κρι και Ευρωπαϊκή Πίστη θα πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις (one-to-one meetings) με εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι διοργανωτές αναμένουν το εφετινό επενδυτικό συνέδριο να ξεπεράσει σε συμμετοχές και συναντήσεις το περυσινό.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΧΑΕ(1): Στο 1ο ATHEX Mid Cap Conference είχαμε 350 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 25 επενδυτικά funds και 70 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στα εγχώρια MID CAPS θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αύξηση των επενδυτικών επιλογών στο ΧΑ, σε υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και κατ' επέκταση σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για πραγματοποίηση νέων ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ στο Χ.Α. Το απογοητευτικό είναι, ότι μόλις (16) εισηγμένες εταιρείες δήλωσαν συμμετοχή. Οι άλλες έχουν σοβαρότερες φαίνεται ασχολίες...

TAMΠΛΟ - ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Με την σειρά της, δίπλωσε από τα χαμηλά της η μετοχή της Εθνικής (από τα 0,9000 στα 1,8910 ευρώ και +110%). Στο +56% η ΕΥΡΩΒ, στο +66% η ΑΛΦΑ και +190%!!!!!!!! η ΠΕΙΡΑΙΩΣ από τα δικά τους... Κι όλα αυτά, σε διάστημα 2 με 2,5 μηνών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπάρχουν παράγοντες – μελετητές της αγοράς που εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και να σημειώσουν re-rating στους δείκτες P/TBV στο 0,50 με 0,60.

TAMΠΛΟ - ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(1): Η συνολική κ/φση των 4 συστημικών ενισχύθηκε στα 6,17 δισ. ευρώ (στα κατώτερα της είχε βρεθεί στα 3,5 δισ. ευρώ). Η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του ΓΔ αυξήθηκε σto 21% (ΕΤΕ 7% ΕΥΡΩΒ 6% ΑΛΦΑ 4,84% και ΠΕΙΡ 3,20%). ΟΤΕ (9,36%) και ΕΕΕ (9,32%) επηρεάζουν το 18,7% του ΓΔ και κρατάνε πολύ καλά, εξαιρετικά θα λέγαμε, τις ισορροπίες της αγοράς με... βοήθειες από τις ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και Jumbo. 

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.