Η στήλη σήμερα ασχολείται με το κεφάλαιο κίνησης και το αποθεματικό κεφάλαιο και το ρόλο τους σε αποσβέσεις και επισφάλειες. Στο μικροσκόπιο τράπεζες, διυλιστήρια, Πλαίσιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ: Κεφάλαιο κίνησης είναι το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος Ενεργητικού.

  • Καθαρό κεφάλαιο κίνησης είναι η διαφορά ανάμεσα στο κυκλοφορούν Ενεργητικό και τις βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις.

--------------------

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ Κεφάλαιο: Είναι ένας ειδικός λογαριασμός που έχει συσταθεί για να βοηθήσει μια εταιρία να αντισταθμίσει ενδεχόμενες απώλειες σε λογαριασμούς του Ισολογισμού της ή σε περίπτωση μεταβολής της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της. 

  • Πιο συγκεκριμένα, τα αποθεματικά είναι το μέρος των ετήσιων κερδών μιας εταιρείας που παρακρατούνται και σκοπός τους είναι να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μεταφέροντας τα σε ένα ειδικό λογαριασμό, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο κεφάλαιο για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών. 
  • Για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να διατηρείται αποθεματικό κεφάλαιο για ομόλογα, δάνεια, ακίνητα, πληρωτέα μερίσματα, αποσβέσεις παγίων, επισφαλείς πελάτες, χρεόγραφα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (mortgage backed securities), μετοχές (κοινές ή προνομιούχες) και άλλα περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αγοραία αξία ενδέχεται να μειωθεί.

--------------------

ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ και Επισφάλειες: Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρίας χάνουν την αξία τους (απόσβεση) μέσω της επαναλαμβανόμενης χρήσης μέχρι τελικά να καταστούν μη λειτουργικά και να αντικατασταθούν από νεότερο πάγιο εξοπλισμό. Το αποθεματικό κεφάλαιο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει στην συνολική αξία της επιχείρησης, η σταδιακή υποτίμηση από την αρχική τιμή αγοράς του εξοπλισμού. Επίσης ο λογαριασμός αυτός κάνει την αντικατάσταση του παλαιότερου εξοπλισμού πιο εύκολο από λογιστικής πλευράς.

  • Το αποθεματικό κεφάλαιο μπορεί, εκτός από τις αποσβέσεις, να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, όπως η συσσώρευση επισφαλειών (bad debt). Ως επισφάλειες εδώ ορίζεται η αποτυχία της εταιρίας να ανακτήσει τον έλεγχο στοιχείων του Ενεργητικού της ή να εισπράξει χρήματα από προϊόντα, δάνεια ή υπηρεσίες που παρείχε στους πελάτες της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος της συνέχισης των προσπαθειών συλλογής των χρημάτων μπορεί να υπερβαίνει την αξία του εναπομένοντος χρέους. Όταν συμβαίνει αυτό, πολλές εταιρείες αποδέχονται την απώλεια και παραγράφουν (write off) το χρέος, μειώνοντας έτσι τη συνολική αξία του λογαριασμού Εισπρακτέοι Λογαριασμοί. Με τη δημιουργία του λογαριασμού Αποθεματικό κεφάλαιο το οποίο δεσμεύει μέρος από τα κέρδη, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις, η επίπτωση των επισφαλειών ελαχιστοποιείται.

  • Παράδειγμα: Όταν μια τράπεζα ή μια εισπρακτική εταιρία πιστεύει ότι ένα δάνειο τελικά δεν θα αποπληρωθεί, χρησιμοποιεί ένα μέρος του αποθεματικού κεφαλαίου (loan loss reserves), ίσο με την διαφορά της αρχικής και της νέας αγοραίας (μειωμένης) αξίας του δανείου, για να αντισταθμίσει τις απώλειες της.

--------------------

IBG - ΣΥΣTHΜΙΚΕΣ: Οι αναλυτές της για την Alpha Bank (τώρα στα 1,4450 ευρώ) δίνουν τιμή-στόχο τα 1,5200 ευρώ παρατηρώντας πως ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε περαιτέρω re-rating της μετοχής είναι το σχέδιο επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs. Για την μετοχή της Eurobank (τώρα στα 0,6955 ευρώ)  δίνουν τιμή-στόχου τα 0,7600 ευρώ και σύσταση ΑΓΟΡΑΣ, με βασικό καταλύτη την εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού της. Για την Εθνική αφορμή για το re-rating αποτελεί το νέο business plan της τράπεζας, ενώ η τιμή-στόχος δίνεται στα 2,0400 ευρώ με σύσταση ΑΓΟΡΑ. Ουδέτεροι οι αναλυτές της IBG για την Πειραιώς (στα 1,7430 ευρώ τώρα) με τιμή-στόχο στα 1,4700 ευρώ και με την έκδοση του ομολόγου Tier II & την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών να αποτελούν πρόκριμα για την περαιτέρω άνοδο της μετοχής της.

--------------------

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. βρίσκεται καθαρά σε bull market έχοντας ενισχυθεί κατά 72,5% από τα ιστορικά χαμηλά του Ιανουαρίου 2019, ενώ οι χρηματιστηριακές επιδόσεις είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές. Η Πειραιώς απογειώθηκε κατά 215%!!! από τα χαμηλά της (1 ΦΕΒΡ.2019) , η Εθνική έχει ενισχυθεί 105% από τα δικά της χαμηλά (21.1.2019) η Alpha Bank στο +72% από τα χαμηλά της 1ης Φεβρουαρίου και η Eurobank στο +58% από τα δικά της χαμηλά (Νοέμβριος 2018). Η συνολική κεφ/ση των τεσσάρων τραπεζών έχει αυξηθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ στα 6,2 δισ. ευρώ.

--------------------

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Η τρέχουσα χρήση είναι μεταβατική για τον κλάδο, ωστόσο η υψηλή προσδοκώμενη συνολική απόδοση των μερισμάτων μεταξύ 6 και 7% δικαιολογεί το κόστος ευκαιρίας/παραμονής και στις δύο εταιρίες. Το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε χαμηλότερα από πέρυσι σε επίπεδο περιθωρίων διύλισης και οι δύο εταιρίες έχουν προγραμματισμένες εργασίες τακτικής συντήρησης που θα μειώσουν την δυναμική των λειτουργικών κερδών και των ταμειακών ροών. Ωστόσο, όλα θα κριθούν στο δεύτερο εξάμηνο και ενδεχομένως μετά το τρίτο τρίμηνο όταν η ζήτηση για τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα θα γίνει εντονότερη μεταβάλλοντας το σημείο ισορροπίας στα περιθώρια διύλισης.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΛΑΙΣΙΟ: Η χρονιά 2018 ήταν ορόσημο για τον κύκλο εργασιών ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην 50χρονη ιστορία της εταιρίας. Η χρήση είχε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα σχολικά είδη, την Μαύρη Παρασκευή και την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, αυξημένη κίνηση από το διαδίκτυο και θετική εικόνα στην Βουλγαρία.

  • Οι πωλήσεις το 2018 έφθασαν τα 308,8 εκατ. ευρώ αλλά για να συμβεί αυτό το Πλαίσιο έγινε πιο ανταγωνιστικό επενδύοντας στην προώθηση των προϊόντων του αυξάνοντας τα έξοδα διάθεσης κατά 1 εκατ. ευρώ κατεβάζοντας τις τιμές εκεί που μόνο το Πλαίσιο μπορεί να αντέξει.
  • Η τηλεφωνία οδήγησε την αύξηση πωλήσεων του ομίλου εμφανίζοντας ρυθμό αύξησης 20% στην χρήση.
  • Η ρευστότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στα 29,5 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 31% από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση.
  • Το εύρωστο ταμείο επιτρέπει την επανάληψη της περυσινής μερισματικής διανομής (0,07 ευρώ ανά μετοχή) με ημερομηνία αποκοπής την 30η Μαΐου.

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.