Η ανάκαμψη του 10ετούς ομολόγου φαίνεται να επηρεάζει θετικά σε όλα τα επίπεδα την ελληνική οικονομία και οδηγεί σε κλείσιμο της ψαλίδας με τις υπόλοιπες χώρες. Οι ξένοι συνεχίζουν όχι απλά με τοποθετήσεις αλλά και με εξαγορές, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα με συνολικά κέρδη 25% από την αρχή του έτους.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (Ηλ. Ζαχαράκης): Τα νέα φαίνεται να είναι θετικά σε όλα τα επίπεδα μιας και το 10ετές κατάφερε να σπάσει το επίπεδο του 360 και να βρεθεί ήδη στις 330 μονάδες βάσης, αλλάζοντας επίπεδο μετά από πολλά χρόνια και δείχνοντας ότι πλέον έχει ξεκινήσει να κλείνει η ψαλίδα με τις υπόλοιπες χώρες. Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να αποπληρώσει πρόωρα και μερικώς το δάνειο του IMF γεγονός που μας δείχνει πως πλέον έχουμε ξεκινήσει την ανοδική πορεία της οικονομίας.

  • Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος ωφελημένος από τα γεγονότα και δείχνει πως μπορεί να καταφέρει έστω και με καθυστέρηση να μπορέσει να λύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματά του.
  • Από την άλλη ορόσημο είναι η 26η Απριλίου μιας και περιμένουμε την βαθμολόγηση του S&P που σε περίπτωση αναβάθμισης η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο και με χαμηλότερο επιτόκιο και από τα δάνεια του IMF.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (Ι): Οι ξένοι να συνεχίζουν όχι απλά με τοποθετήσεις αλλά και με εξαγορές (βλέπε ΙΑΣΩ) κάτι που όλα δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την αγορά έχοντας μπει στην ζώνη του μεγάλου πρώτου μεσοπρόθεσμου στόχου μας που δικαιολογεί διόρθωση το επόμενο διάστημα. Το τεχνικό σκέλος μπορεί να μας βοηθήσει, ενώ πλέον είναι δεδομένο ότι η χώρα αλλάζει πορεία με τα Macro και τα νέα να αρχίζουν να το υποστηρίζουν.

  • Είναι δεδομένο, ότι το χρηματιστήριο προεξοφλεί τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά νέα, κάτι που είδαμε και το 2014 λίγο πριν τις ευρωεκλογές τότε.
  • Ο τζίρος αυξάνεται όσο η αγορά ανεβαίνει γεγονός που προσελκύει καινούργιους επενδυτές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Το 2019 είναι διπλή προεκλογική χρονιά σε κάθε περίπτωση και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η αγορά όχι μόνο δεν φοβάται αλλά και περιμένει τις εξελίξεις που έρχονται.

Χ.Α- ΑΓΟΡΑ - ΣΧΟΛΙΟ: Η αγορά διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα με συνολικά κέρδη 25% από την αρχή του έτους έχοντας παράλληλα βελτιώσει αισθητά τις συναλλακτικές της επιδόσεις.

  • Οι τράπεζες παρά τις δυσκολίες που έχουν στο κομμάτι της αποδέσμευσης τους από τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος υπεραποδίδοντας δυναμώνοντας τις αποτιμήσεις και τις αντοχές του Δείκτη στις φάσεις της διόρθωσης.

Η υποχώρηση των ελληνικών επιτοκίων έχει παίξει σαφώς τον πρωτεύοντα ρόλο καθώς η τάση παρατηρείται σε όλες τις διάρκειες. Μάλιστα, οι πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τόσο σε τρίμηνη όσο και σε εξάμηνη διάρκεια κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Υποστηρικτικά έχουν λειτουργήσει και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών καθώς στο 30% του συνόλου που έχουν ανακοινώσει μεγέθη το 87% εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το δείγμα εκτός από την πληθωρική εικόνα των κερδοφόρων εταιριών ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 11%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 1,9% και η καθαρή κερδοφορία έχει βελτιωθεί κατά 13%.

Ως τώρα ο δανεισμός των εισηγμένων δεν δείχνει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι (+0,6%) ενώ οι μερισματικές διανομές είναι ικανοποιητικές δεδομένης και της μικρότερης φετινής φορολογίας από 15% σε 10%.

Το πλήθος των εισηγμένων που έχει ανακοινώσει μέρισμα για την χρήση αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 εταιρίες διατηρώντας στην χειρότερη περίπτωση την περυσινή καλή εικόνα.

  • Τα καλά μερίσματα είναι ένας επιπλέον λόγος για την κινητικότητα πολλών κωδικών οι οποίοι εστιάζουν σε κινήσεις διμήνου όταν και πληρώνονται τα περισσότερα από τα προαναγγελθέντα μερίσματα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει στο πιο δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης καθώς η περιοχή πάνω από τις 750 μονάδες έχει σειρά εγκλωβισμένων κεφαλαίων και μεγάλο εύρος συσσώρευσης από το κοντινό παρελθόν.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Η εβδομάδα θα είναι από κάθε άποψη καθοριστική των προθέσεων των «δυνατών χεριών» της Αγοράς. Οι ταλαντωτές είναι υπεραγορασμένοι, ενώ πλέον υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ασφαλείας από τους δείκτες τάσεις που παραμένουν αγορασμένοι σε κάθε διάστημα περιόδου. Η εβδομαδιαία εικόνα των ταλαντωτών που βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των υπερτιμημένων ζωνών χρήζει επισήμανσης, αφού στο παρελθόν η προσέγγιση της έχει συνοδευτεί και από βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η Παρασκευή είναι αργία λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας του καθολικού Πάσχα. Ωστόσο το κλείσιμο των παραγώγων για το μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 18/4.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ(Ι): Η ανοδική διάσπαση των 750 μονάδων και η διατήρηση των κεκτημένων με την αποτύπωση κατά την αρχή της εβδομάδας μιας πλάγιας σταθεροποιητικής  κίνησης «χωνέματος» των όποιων ρευστοποιήσεων έδωσε το κατάλληλο δικαίωμα στο Γενικό Δείκτη να περάσει στην αντεπίθεση σχηματίζοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών γωνία προσέγγισης των 780 μονάδων.

  • Τώρα, εάν στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης διέλθει μέσα στην ισχυρή  ζώνη αντίστασης των 780 με 800 μονάδων, τότε είναι πολύ πιθανό να  προκληθούν  αναταράξεις και πιθανά κενά αέρος με απότομες βυθίσεις, καθώς κατά πρώτον ο δείκτης έχει ήδη διανύσει ένα +29% δίχως σημαντικά πτωτικά γυρίσματα
  • Ενώ κατά δεύτερον, το επίπεδο των 800 μονάδων φαντάζει αρκετά «βαρύ» σε αρκετούς αναλυτές διότι αποτελεί τη γραμμή αφετηρίας αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική και θα πρέπει να «δουλευτεί» αρκετά για να επέλθει οριστική αλλαγή σελίδας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΑΕΠΕΥ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Επαναλαμβάνουμε ότι η δίκαιη τιμή για την μετοχή του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ παραμένει στα 14,0000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την ικανοποιητική ενδιάμεση οικονομική κατάσταση της Εταιρείας, τα αποτελέσματα και την καθοδήγηση της διοίκησης σχετικά με την αναμενόμενη μεσοπρόθεσμη απόδοση των κύριων επιχειρηματικών μονάδων. Αυτά εν ολίγοις από την Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, που δεν διστάζει να αποκαλέσει την μετοχή της ΜΥΤΙΛ ως το ..."Top Pick in our Hellenic Universe"...

ΚΑΜΠ – REDS: Αποτιμάται σε 55,7 εκατ. ευρώ στα 0,9700 ευρώ ανά μετοχή με την NAV να παραμένει στα 1,6000 ευρώ. Δηλαδή διαπραγματεύεται με ένα πολύ σημαντικό discount (40%) συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες του κλάδου.

  • Ο δανεισμός στο 6μηνο μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ, στα 25,5 εκατ. συγκεκριμένα. Με τον σχετικό δείκτη της δανειακής μόχλευσης να διαμορφώνεται στο εξαιρετικό 0,28. Στο 0,51 η σχέση P/BV. Στο +10% εφέτος, στο εύρος 0,7200 με 1,0500 ευρώ.

AUDIO VISUALABE — ΧΡΗΣΗ 2018: Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας – ΟΡΚΩΤΟΙ

Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 41 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων η οποία αναφέρει ότι το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά το ποσό € 34,9 εκ. καθώς και για τα ζημιογόνα αποτελέσματα τα τελευταία έτη.

  • Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως  θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα της Εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Όπως αναφέρεται στην ίδια σημείωση, η διοίκηση του Ομίλου έχει σχεδιάσει τη λήψη συγκεκριμένων και κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής του θέσης και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων του, προϋπόθεση η οποία έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη των συνημμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων που συντάχθηκαν με δεδομένη την αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου και της Εταιρίας. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με τα θέμα αυτό.

ΜΕΓΕΘΗ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

  • ΤΙΜΗ: 0,2400 ευρώ **Κ/φση: 24,68 εκατ. ευρώ.**ΖΗΜΙΕΣ 4,94 εκατ. ευρώ **ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΒΙΤDA: -9,3 εκατ. ευρώ***ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 89 εκατ.***ΤΑΜΕΙΟ: 1,9 εκατ. ***ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 5,84 εκατ. ευρώ*** ΟΦΕΙΛΕΙ 15 φορές τα ίδια κεφάλαια της ***Οι μεγαλομέτοχοι έχουν χορηγήσει ενέσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά...

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.