Στο 2ο, σημερινό, χτύπημα της στήλης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τις συστημικές τράπεζες και το πώς επηρεάζουν την αγορά, γίνονται τα κλασσικά «διαφορετικά» σχόλια και παρουσιάζονται στοιχεία για εισηγμένες όπως Αegean, ΕΥΑΘ, ΕΛΓΕΚΑ και REDS.

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο γενικός δείκτης βρισκόταν πέριξ των 860 μονάδων. Και τώρα, με όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε πολύ ανώτερα επίπεδα, τα μεγέθη των εταιρειών σε συνεχή βελτίωση ή άνοδο, τις συστημικές να έχουν βρει τα πατήματα τους κ.λπ, κ.λπ κάθεστε και διαβάζετε... παιδικές ιστορίες;; Έλεος. 

Η συμπεριφορά των τεσσάρων Συστημικών είναι πια υποδειγματική και προσφέρει μία πρωτόγνωρη ηρεμία στο τερματικό σύστημα, το οποίο στα τελευταία 5-6 χρόνια φρόντιζε να τορπιλίζει κάθε λίγο και λιγάκι.

Φτάσαμε πλέον στο σημείο, η αγορά να κωφεύει σε άσχημα αποτελέσματα εισηγμένων, να τα αγνοεί μάλιστα... Βαδίζουμε προς πλήρη αναστροφή του όλου πράγματος δηλαδή... Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μίας Bull Market.

  • Και φυσικά, αφού βασική μας προτεραιότητα είναι το κέρδος των επενδυτών που ασχολούνται με το Χ.Α., ας το απολαύσουμε... Δεν κάνει κακό... Αρκεί να μην παραγίνει.
  • 'Αλλωστε, μαζί με τα χλωρά θα ποτίζονται και τα ξερά.

Με την τερματική εικόνα που διατηρούν οι συστημικές μετοχές και η οποία εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο στην επενδυτική ψυχολογία, δεν έχουμε και πολλά να φοβόμαστε στο ταμπλό, παρά μόνον κάποια σημαντική διεθνή εμπλοκή η οποία όμως θα επηρεάσει μόνον βραχυπρόθεσμα. Το Χ.Α θα κοιτάζει πάντα με το βλέμμα προς τα πάνω... Μιλάμε φυσικά για την μάζα και όχι για την συνειδητοποιημένη επενδυτική κοινότητα που διατηρεί πάντα το δικό της αγέρωχο και ευθυτενές, ο κόσμος να χαλάει γύρω της...

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σηματοδότησε το τέλος μιας περιόδου άμυνας, όπου οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να βγουν όρθιες πριν την μεγάλη πρόκληση που ακούει στο όνομα «Πώληση κόκκινων δανείων».

Σε αυτή την διαδρομή δεν έγιναν λίγα:

  • Μηδενίστηκε η εξάρτηση από τον ELA που τον Ιούνιο του 2015 ήταν 86 δις ευρώ
  • Πουλήθηκαν θυγατρικές και συμμετοχές αξίας 4,9 δις ευρώ
  • Απομοχλεύθηκαν οι ισολογισμοί και ολοκληρώθηκαν πολυδάπανες αλλά αναγκαίες κινήσεις λειτουργικής αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους
  • Μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 28 δις ευρώ
  • Παράλληλα κατάφεραν να περάσουν ένα τεστ αντοχής (Μάιος 2018) και
  • Να εναρμονιστούν με το απαιτητικό ΔΠΧΠ 9 χωρίς να χάσουν τα επίπεδα βασικών δεικτών φερεγγυότητας.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(2): Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην μείωση των 52,4 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου οι εκθέσεις να περιοριστούν σε βάθος τριετίας στα 26,5 δις ευρώ. Σε ένα σύστημα που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από νομοθεσία και εποπτικές αλλαγές, ο δρόμος φαίνεται να είναι πιο βατός έχοντας επιλύσει βασικές εξαρτήσεις.

  • Οι τράπεζες θα έχουν τα εργαλεία των δύο πλάνων τιτλοποιήσεων (ΤΧΣ και ΤτΕ) αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα πωλήσεων από θεματικά χαρτοφυλάκια δανείων που απευθύνονται σε επενδυτικά κεφάλαια.
  • Η ελπίδα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι η ανάκαμψη των βασικών δεικτών της χώρας θα πείσει περισσότερους επενδυτές να αναλάβουν το ρίσκο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Μια ανοδική τάση κρίνεται από τις διορθώσεις της. Και στις φάσεις των πολυαναμενόμενων κατοχυρώσεων κερδών η αγορά όχι μόνο έδειξε χαρακτήρα διατηρώντας τα κεκτημένα αλλά δημιούργησε και... εκνευρισμό σε όσους περίμεναν καλύτερα σημεία εισόδου στερώντας τους μια τέτοια δυνατότητα.

Η συγκυρία εξελίσσεται ιδανικά για τα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην Ελληνική Αγορά καθώς η ανοδική κίνηση φαίνεται να υποστηρίζεται και από εξωτερικές εισροές ενόψει των αναδιαρθρώσεων των δεικτών που ακολουθούν τον Μάιο.

ΑEGEAN AIRLINES: Στην Aegean Air η χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό είχε αντίκρυσμα στα αποτελέσματα και στο μέρισμα που θα πάρουν οι μέτοχοι. Τα 67,9 εκατ. ευρώ κερδοφορίας αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην τελική γραμμή όλων των εποχών και συνοδεύονται από το καλύτερο μέρισμα όλων των εποχών ήτοι 0,6000 ευρώ το οποίο θα αποκοπεί από την μετοχή στις 3 Ιουνίου. Η υψηλή πληρότητα των αεροσκαφών αντιστάθμισε την αύξηση του κόστους καυσίμων (+25%) και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανανέωση του στόλου της εταιρίας. Από ότι φαίνεται η εταιρία θα ακολουθήσει το ίδιο περίπου μοντέλο ανάπτυξης στην χρήση αεροσκαφών που έχει σήμερα.

ΑΓΟΡΑ – ΣΧΟΛΙΟ: Η άνοδος είναι πιο δελεαστική ως τάση για έναν επενδυτή διότι έχει μέσα της την διάχυση της αύξησης του πλούτου. Οι τραπεζικές μετοχές έφεραν εισροές, τα τηλέφωνα χτύπησαν και εκτός από τα πιστωτικά που διοχετεύθηκαν σε ποικιλία τίτλων ήρθαν και οι πρώτες εισροές. Ωραίες ιστορίες ανόδου υπάρχουν ακόμα, νέα ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι ανεβάζοντας αποδόσεις και τζίρους. Το ζητούμενο είναι πλέον η παραγωγή νέων που θα λειτουργήσει ως το σκαλοπάτι για να αλλάξει επίπεδα διαπραγμάτευσης ο Γενικός Δείκτης.

  • Μην υποτιμάτε την ζώνη μεταξύ 750 και 800 μονάδων.
  • Ο τεχνικός παραλληλισμός είναι αυτός του «no mans land»...
  • Μια σκαμμένη ζώνη τιμών από ναρκοπέδια απωλειών...
  • Και πλήθος μαχών που έχασαν οι αγοραστές το καλοκαίρι του 2018 μετά τα γεγονότα της Folli – Follie.
  • Μετά όμως, ανοίγεται ένα ξέφωτο που έχει 100 μονάδες εύκολου δρόμου.
  • Βρισκόμαστε επομένως στο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό πεδίο αντίστασης.
  • Και κάθε εβδομάδα θα είναι από κάθε άποψη καθοριστική των προθέσεων των «δυνατών χεριών» της Αγοράς.
  • ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΕΥΑΘ – 2018: Τα κέρδη ανήλθαν σε € 14 εκατ. από € 16,45 εκατ. το 2018 (-14,9%). Η μείωση των κερδών οφείλεται κυρίως σε αύξηση των αμοιβών προσωπικού λόγω της ολοκλήρωσης της πρόσληψης των 150 εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ το 2018 (αύξηση προσωπικού κατά 40%) καθώς επίσης και λόγω της επίδρασης της υιοθέτησης του ΔΠΧΑ 9 «Χρηματοοικονομικά Μέσα» για τον προσδιορισμό της απομείωσης των εμπορικών απαιτήσεων.

  • Τα ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε € 25,48 εκατ. από € 29,51 εκατ. (-13,67%).
  • Ταμειακά διαθέσιμα ύψους € 71,63 εκατ. (+9,85%).
  • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: ΜΗΔΕΝ!
  • Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου στα € 173,14 εκατ.
  • Κ/φση 168,8 εκατ. ευρώ (...με μηδέν δανεισμό και στα ταμεία 71,6 εκατ. ευρώ)
  • Κέρδη ανά μετοχή: 0,3857 ευρώ από 0,4532 ευρώ,

ΕΛΓΕΚΑ – ΧΡΗΣΗ 2018: (Ζημίες) μετά από φόρους ανά μετοχή – Βασικά και Απομειωμένα (σε ευρώ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ευρώ (0,0846) από (0,0984)

  • (Ζημίες) μετά από φόρους (2.6 εκατ.) από (2.46 εκατ.)
  • EBITDA: 6.59 εκατ. από 6.86 εκατ. ευρώ
  • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ – ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: αρνητικά (6.71 εκατ.) από αρνητικά (3.4 εκατ.)
  • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 60 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. το 2017...
  • Κ/φση: 6,25 εκατ. ευρώ @ 0,1970 ευρώ.

REDS – ΚΑΜΠ – χρήση 2018

  • Κ/φση: 63,2 εκατ. ευρώ.
  • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 94 εκατ. από 92,4 εκατ. ευρώ το 2017.
  • ΒΟΟΚ VALUE: 1,6360 ευρώ.
  • ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: 1,0900 ευρώ.
  • DISCOUNT: 32%...
  • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ: 23,2 εκατ. από 25 εκατ. ευρώ.
  • ΚΕΡΔΗ: 1.544.328 ευρώ από Ζημίες (1.514.998)

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (Ηλίας Ζαχαράκης): Πλέον, μακριά από τον φόβο πολιτικών εξελίξεων η αγορά προεξοφλεί καταστάσεις έχοντας ξεπεράσει τους φόβους του παρελθόντος. Ο Απρίλιος τελειώνει, έχοντας μπροστά του την Παρασκευή 26/4 περιμένοντας τον S&P και το καινούργιο του outlook για την Ελληνική οικονομία. Αμέσως μετά, αν δούμε αναβάθμιση, το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε ακόμα μία έξοδο στις αγορές με ένα πιθανότατα 7ετές ομόλογο. Γεγονός που θα μας δώσει σημαντικό αέρα, ενώ παράλληλα μπορεί να αποπληρώσει μέρος του δανείου από το IMF.

Ουσιαστικά και για όσο διαρκούν τα θετικά νέα η αγορά δεν έχει λόγο να κάνει κάποια βαθιά διόρθωση. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν είναι ταύρος πάντα βρίσκει αφορμή για μία διόρθωση που συνήθως είναι και υγεία για μία αγορά. Το θετικό είναι ότι πλέον οι πωλητές αποχωρίζονται πολύ πιο δύσκολα τίτλους από την στιγμή που βλέπουν τα θετικά του επόμενου διαστήματος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα. Το αντίθετο από αυτό που είδαμε να εξελίσσεται το 2014.

Βασικό αγκάθι είναι ο τραπεζικός κλάδος, αν και όπως όλα δείχνουν ότι μετά την EUROBANK θα βρεθούν λύσεις και για τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο. Μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος είναι απαραίτητος χορηγός για την πιο γρήγορη ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που οι αγορές το ξέρουν και θα σπεύσουν να τοποθετηθούν από την στιγμή που τα ρίσκα θα μειωθούν αισθητά.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την αγορά έχοντας μπει σε επίπεδα που αν μη τι άλλο δεν θέλουν τολμηρές κινήσεις χωρίς κανόνες. Είναι δεδομένο ότι πάντα σε μία bull market έρχονται διορθώσεις σε ανύποπτο χρόνο που δίνουν ευκαιρίες για είσοδο και μάλιστα συνηθίζεται να είναι βαθιές και σύντομες. Ειδικά, σε μία αγορά που αλλάζει ρότα μετά από πολλά χρόνια μην μπαίνετε στην διαδικασία να βάζετε στόχους ή να ψάχνετε κορυφές μιας και το μόνο που χρειάζεται είναι οι σωστές επιλογές και η ακολουθία των κανόνων.

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.