Ταμειακά διαθέσιμα. Πόσες εισηγμένες τα διαθέτουν και τι σημαίνει αυτό για τη σημερινή και περαιτέρω πορεία τους; Σήμερα ακτινογραφίες για Σαράντη, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και άλλες...λανθάνουσες περιπτώσεις. Ιδού:

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ - ΧΡΗΣΗ 2018: Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μειωμένα κατά 4,3%, ωστόσο οι εισηγμένες που είναι τσακωμένες με τον καθαρό δανεισμό αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις το καθαρό ταμείο ξεπερνά το 50% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης, Ομως προσοχή: Η ύπαρξη των μετρητών θα πρέπει να εξετασθεί ως προς την μελλοντική χρήση τους σε κάθε περίπτωση. Και ενώ τα Alpha Αστικά Ακίνητα αποτελούν μια κραυγαλέα υπόθεση υποτιμημένης εισηγμένης, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για την ΕΥΔΑΠ η οποία έχει μπροστά της την υπόθεση της ανανέωσης της παραχώρησης τον Νοέμβριο του 2019, η οποία είναι άγνωστο αν θα συνοδευτεί από κάποια ταμειακή εκροή.

Το ίδιο ισχύει για εταιρίες που έχουν μπροστά τους φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα τα οποία θα ροκανίσουν το ύψος των διαθεσίμων (Aegean, ΟΛΠ, CENTRIC MULTIMEDIA κλπ). Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν η εύρωστη ταμειακή θέση συνοδεύεται από θετικές οργανικές ταμειακές ροές, κέρδη και μερίσματα αποτελεί μια άριστη συνθήκη επιλογής σε ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΑΡΑΝΤΗΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΕ: Για την χρήση 2019 έδωσε εκτίμηση για αύξηση 12% στα 384 εκατ. ευρώ, με τα ebitda στα 51,8 εκατ. ευρώ (+13,5%) και κέρδη 36,2 εκατ. ευρώ (+9,4%). Για το θέμα της λήξης της συνεργασίας (Joint Venture) με την Estee Lauder αναφέρθηκε ότι η ολοκλήρωση της συνεργασίας βάση της αρχικής συμφωνίας είναι το καλοκαίρι του 2020. Η μη ανανέωση της συμφωνίας θα έχει ένα μεταβατικό στάδιο (πιθανόν 5 χρόνια) κατά το οποίο το ποσοστό συμμετοχής της Σαράντης στα κέρδη θα μειώνεται σταδιακά

ΣΑΡΑΝΤΗΣ(I): Η Estee Lauder συνεισφέρει περί τα 9,3 εκατ. ευρώ ή το 23% των ebitda του ομίλου με βάση την χρήση 2018. Η διοίκηση παράλληλσ θα προχωρήσει σε νέες συνεργασίες και ενδυνάμωση του υφιστάμενου δυναμικού εισερχόμενη σε νέες αγορές (Πολωνία, Ουκρανία και Ρωσία). Μάλιστα αναφέρθηκε ότι η ErgoPack θα τριπλασιάσει τα μεγέθη της σε βάθος 3ετίας. Να σημειωθεί ότι η Σαράντης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις στο εξωτερικό για νέες εξαγορές ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα θα κινηθεί στα επίπεδα των 10 – 13 εκατ. ευρώ. Με τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2019 η μετοχή του ομίλου διαπραγματεύεται 14 φορές τα κέρδη και με Ev/Ebitda 10,2 φορές.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΜΕΤΟΧΗ σηματωρός της Αγοράς βάσει του ΒΕΤΑ για το 2019 είναι αυτή της Μυτιληναίος. Με συντελεστή Beta 1,02 έχει καταφέρει να «κλέψει» από τον ΟΤΕ την ταυτότητα της μετοχής με την καλύτερη προσαρμογή στον Γενικό Δείκτη αφού βρίσκεται πιο κοντά στην μονάδα από όλες τις μετοχές του ΧΑ. Υψηλή προσαρμογή παρουσιάζει και η ΕΧΑΕ με δείκτες που παρουσιάζουν εξαιρετική σταθερότητα σε βάθος τριετίας. Από εκεί και κάτω η εικόνα περιέχει εταιρίες που όλο το προηγούμενο διάστημα κρατήθηκαν σε επίπεδα διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να υστερούν στην άνοδο καταφέρνοντας να προσαρμοστούν κατά 80 με 75% σε αυτήν.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ: Στην κορυφή του σχετικού πίνακα ΒΕΤΑ έχουμε τις 4 τράπεζες, μια θέση που την κρατούν συνεχώς από το 2016 και μετά. Η δυναμική τους έχει περιοριστεί όμως εφέτος καθώς ναι μεν παρουσιάζουν υψηλές τιμές, σε σχέση όμως με το παρελθόν η έντονη μεταβλητότητα τους έχει περιοριστεί. Στην πέμπτη θέση έχει ανέβει η Intracom η οποία στην πτωτική φάση της Αγοράς εμφάνιζε πιο ήπιες διακυμάνσεις για να αυξήσει ταχύτητα όταν η τάση γύρισε θετική. Χαμηλότερα συναντούμε τις μετοχές των ΔΕΗ, Intralot, MIG και Αττικής. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μετοχές ειδικού ρίσκου λόγω των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων που έχει η κάθε μία.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΗ: Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες μετά το PSI και η MIG στην χρήση του 2010 λόγω απομειώσεων, η ΔΕΗ πέτυχε την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών σε τελική γραμμή όχι μόνο στην ιστορία της αλλά για το σύνολο των εμποροβιομηχανικών εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ. Αν οι δημοσιευμένες ζημιές των 542 εκατ. ευρώ ζαλίζουν, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αυτές αφορούν μόνο τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Αν υπολογιστούν και οι διακοπτόμενες (243 εκατ. ευρώ ζημιές απομείωσης της Μελίτης και της Μεγαλόπουλης) η λυπητερή ανεβαίνει στα 903,8 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ πέρυσι έχανε λογιστικά και πραγματικά 2,5 εκατ. ευρώ για κάθε μέρα του 2018.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα με σεβασμό απέναντι στο θεσμό δημοσίευσε από τους πρώτους τον απολογισμό του για το πρώτο 3μηνο. Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 23,9 εκατ. από 20,3 εκατ. στις 31.3.2108, το EBIDTA σε 950.000 ευρώ (-28,6%) και τα κέρδη σε 335.000 ευρώ (-36,5%). Η πτώση αυτή οφείλεται σε δυο κυρίως λόγους, την μείωση του ποσοστού του μεικτού κέρδους και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Η μείωση του ποσοστού του μεικτού κέρδους είναι συγκυριακή και μη επαναλαμβανόμενη, ενώ η αύξηση των λειτουργικών εξόδων αφορά σε δαπάνες που πέρυσι είχαν εγγραφεί στο β' τρίμηνο ενώ φέτος στο α' τρίμηνο. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 8,8 εκατ.ευρώ, σταθερός.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο όμιλος αναβάλλει για μετά τις εκλογές – όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αυτό το μήνα αλλά πιθανώς και τις γενικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος – τη δημιουργία θυγατρικής στον τομέα κρατικών παραχωρήσεων έργων. Πηγές λένε ότι εκτός από τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διαδικασία, η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει το χρονοδιάγραμμά της, δεδομένου ότι η ίδρυση της νέας επιχείρησης θα απαιτήσει την εξεύρεση κεφαλαίου για τη συμμετοχή σε συμβάσεις παραχώρησης.

Η εταιρεία διερευνά διάφορες επιλογές για το σκοπό αυτό, από την έκδοση εταιρικού ομολόγου στην πώληση μεριδίου σε ένα ξένο επενδυτικό ταμείο.
Το ταμείο αυτό θα μπορούσε να είναι το ολλανδικό Reggeborgh, το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα ελέγχει περίπου το 34% του ομίλου GEK Terna.
Οι πηγές αναφέρουν ότι η GEK Terna θα επικεντρωθεί στη δημιουργία εταιρείας για την ανάληψη του έργου του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου στο Καστέλι, το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί την Τρίτη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ενός ποσοστού 22,74% που κατέχει στην εγχώρια εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison. Η Ellaktor ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενεργοποιεί τη συμφωνία των μετόχων για να πωλήσει το ποσοστό της, με το οποίο οι δύο άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της εταιρείας – Hellenic Petroleum (Hel.pe) και Edison με έδρα την Ιταλία έχουν το δικαίωμα της πρώτης άρνησης. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν, το ένα ή τον άλλο τρόπο, μέχρι το καλοκαίρι. Ενώ οι άλλοι δύο μέτοχοι διατηρούν το δικαίωμα να αγοράσουν το μερίδιο, η Ellaktor δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τρίτους. Παρ 'όλα αυτά, οι εκθέσεις αναφέρουν ότι τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Edison θα υποβάλουν προσφορά.