Στο σημερινό κείμενο της στήλης σας στρέφουμε την προσοχή στα μεγέθη των εισηγμένων για την χρονιά που πέρασε , βάζουμε στο στόχαστρο του σχολιασμού CENTRIC, ΕΚΤΕΡ, ΜΟΤΟR OIL, ενώ δεν λείπουν τα κλασσικά, πλέον, σχόλια, παρατηρήσεις, κλπ.

ΦΟΥΡΛΗΣ - από την ΕΚΘΕΣΗ της ΒΕΤΑ: Συνολικά, ένα αδύναμο σύνολο αποτελεσμάτων με αδύναμες τάσεις λιανικής στην Ελλάδα και διεθνείς δραστηριότητες που εκτελούνται σε ευθεία γραμμή. Η Fourlis παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές μας με προβλεπόμενα FY'19 P/E 15.6 και EV/EBITDA 7,6 και τιμή στόχου 7,6000 ευρώ.

ΜΕΓΕΘΗ Χ.Α: Η Ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με ιστορικό ΡΕ2018 19 φορές, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί απαιτητικό. Με τα προσδοκώμενα κέρδη του 2019 και 2020 η σχέση κατεβαίνει στις 16,5 και 14 φορές χωρίς να υπολογίζονται άλλες πιθανές μειώσεις στην φορολογία. Από την άλλη πλευρά η μέση μερισματική απόδοση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα (3,6%) ενώ οι δείκτες επιχειρηματικής αξίας (EV/EBITDA) κινούνται στις 8,5 φορές.

  • Εντός του 2019 η εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16 θα ενισχύσει τα λειτουργικά κέρδη κατά 400 με 450 εκατ. ευρώ και τα δανειακά κεφάλαια κατά 1,7 – 1,9 δις ευρώ. Οι σχετικά αλμυροί πολλαπλασιαστές επιβάλλουν την εστίαση σε επιμέρους εταιρίες όπου οι δείκτες αποτίμησης είναι πιο βατοί και οι ευκαιρίες είναι πιο ευδιάκριτες.
  • Το θετικό για τις εισηγμένες εταιρίες του ΧΑ είναι ότι ακόμα δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες τους και μια νέα αύξηση στην εγχώρια ζήτηση αναμένεται να τονώσει εκ νέου την γραμμή των εσόδων τους.

Χ.Α - ΤΑΜΕΙΟ: Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μειωμένα κατά 4,3% ωστόσο οι εισηγμένες που είναι τσακωμένες με τον καθαρό δανεισμό αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις το καθαρό ταμείο ξεπερνά το 50% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης Όμως προσοχή. Η ύπαρξη των μετρητών θα πρέπει να εξετασθεί ως προς την μελλοντική χρήση τους σε κάθε περίπτωση.

  • Και ενώ τα Αστικά Ακίνητα αποτελούν μια κραυγαλέα υποτιμημένης υπόθεση εισηγμένης, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για την ΕΥΔΑΠ η οποία έχει μπροστά της την υπόθεση της ανανέωσης της παραχώρησης τον Νοέμβριο του 2019 η οποία είναι άγνωστο αν θα συνοδευτεί από κάποια ταμειακή εκροή.
  • Το ίδιο ισχύει για εταιρίες που έχουν μπροστά τους φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα τα οποία θα ροκανίσουν το ύψος των διαθεσίμων (Aegean, ΟΛΠ, CENTRIC MULTIMEDIA κλπ).
  • Σε κάθε περίπτωση αν η εύρωστη ταμειακή θέση συνοδεύεται από θετικές οργανικές ταμειακές ροές, κέρδη και μερίσματα αποτελεί μια άριστη συνθήκη επιλογής σε ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.

CENTRIC: Η μοναδική εισηγμένη, η οποία διαπραγματεύεται κάτω από τα μετρητά της. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, με την δημοσίευση των στοιχείων 6μηνου, ο όμιλος θα διαθέτει περίπου 0,2100 - 0,2300 ευρώ ανά μετοχή καθαρά μετρητά, 0,0300 -0,0500 άμεσα ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα, μία εταιρεία διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών σε κρουαζιερόπλοια (η οποία πηγαίνει εξαιρετικά καλά και το 2018 εμφάνισε περίπου €400 χιλ. καθαρά κέρδη), ένα φωτοβολταϊκό 500KW, κάποια ακίνητα και ένα μικρό ξενοδοχείο στη Μύκονο.

  • Όλα αυτά μας δίνουν και λογιστική αξία λίγο πάνω από τα 0,3000 ευρώ ανά μετοχή.
  • Μπορεί φέτος να παρουσιάσει οριακές ζημίες, αλλά του χρόνου είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να καταγράφει ακόμα και μικρή κερδοφορία.
  • Όσο και να δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, ο όμιλος δείχνει να αλλάζει σελίδα..... 

EKTEΡ: Μικρή το δέμας, αλλά είναι μακράν η υγιέστερη, αδάνειστη και η μοναδική κερδοφόρα εταιρεία του κλάδου (ο νέος leader πριμοδοτήθηκε από την ενεργειακή του θυγατρική). Πέρα από το ακίνητο των 320 στρ. στην Πάρο, το οποίο αποτιμάται πολύ χαμηλά στον ισολογισμό και μπορεί επιτέλους να απεμπλακεί με μια νέα κυβέρνηση, υπάρχει και σημαντικότατο καθαρό ταμείο 0,6100/μτχ.

EKTEΡ(Ι): Με ανεκτέλεστο λίγο πάνω από τα 14 εκατ., λογικά θα κινηθεί κοντά στα περσινά μεγέθη, ενώ έρχεται και το μέρισμα των 0,0400 ευρώ/μετοχή. Με ενδιαφέρον αναμένεται και το άνοιγμα στην Ρουμανία, όπου προχωρά στην ανέγερση κατοικιών σε δικό της ακίνητο, κάτι που κάνει και στην Ελλάδα σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Μαρούσι.

  • Το υψηλό free float (57% και να σημειωθεί ότι ένας εκ των τριών βασικών μετόχων αύξησε το τελευταίο διάστημα την συμμετοχή του, σε ποσοστό οριακά μικρότερο του 3%, προκειμένου να μην υπόχρεος σε γνωστοποίηση), την καθιστά ευάλωτη σε κίνηση εξαγοράς και το όνομά της είχε εμπλακεί πέρσι σε επικείμενο deal, το οποίο κατέληξε τελικά διαφορετικά με άλλη εισηγμένη να εμπλέκεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το να μελετά κανείς τις ταμειακές ροές σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήζει ειδικών ικανοτήτων. • Και τούτο, διότι η απόκλιση μεταξύ λογιστικής και ταμειακής εγγραφής μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει από το μηδέν και να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια!

  • Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την φύση της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ ή έχει σχεδόν άμεση καταγραφή του εσόδου ως ταμειακή ροή. • Στις εταιρίες διύλισης η πώληση προϊόντων στα πρατήρια έχει ταχύτητα είσπραξης 15 ημερών. • Ενώ σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης του πελατολογίου τους σε σουπερ μάρκετ ο χρόνος είσπραξης μπορεί να υπερβεί και τις 100 ημέρες.

Οι μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στις πληρωμές και τις εισπράξεις είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα ακόμα και την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα. • Κάθε επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει περιοδικά σταθερά έξοδα τα οποία έρχονται συστηματικά σε προσδιορισμένες χρονικές στιγμές.• Χωρίς την δυνατότητα σημαντικής μετάθεσης τους σε χρόνο που να αντιστοιχεί ταμειακά με τις πληρωμές όπως π.χ. τις αμοιβές των υπαλλήλων, τα ενοίκια ή το ΦΠΑ.

ΑΓΟΡΑ - ΤΑΚΤΙΚΗ: Ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει ο επενδυτής στην Αγορά, είναι να τοποθετείται με βάση τις δικές του εκτιμήσεις για τις άμεσες εξελίξεις. Ταυτόχρονα το προς επένδυση κεφάλαιο πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο του κινδύνου, που σημαίνει ότι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας οι τοποθετήσεις καλόν είναι να είναι μικρότερες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ- ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Φυσικά και κοιτάμε μόνον μετοχές και όχι δείκτες. Φυσικά και εντοπίζουμε μετοχές... από μόνοι μας (τουλάχιστον αν χάνετε, ας χάνετε από τις δικές σας επιλογές με βάση τις δικές σας εκτιμήσεις). Φυσικά και διατηρούμε πάντα ρευστότητα. Φυσικά και παρακολουθούμε τα της αγοράς σε καθημερινή βάση. Φυσικά και όταν αγοράζουμε το πράττουμε σε πτωτικά γυρίσματα των μετοχών μας, σταδιακά.

ΣΧΟΛΙΟ: Aν πάντως θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, οι λογιστικές καταστάσεις επιδέχονται πολλές και διαφορετικές μεταφράσεις. Ό,τι θέλει ο κάθε αναλυτής σου εμφανίζει. Έχουν, βλέπετε, και πολλά μοντέλα αξιολόγησης για να καταλήγουν κάθε φορά στο συμπέρασμα – εκτίμηση που θέλουν. Άνετα και πανεύκολα σου βαφτίζουν το Ψάρι – Κρέας και το Κρέας – Ψάρι.

WooD & Co. – ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Σε έκθεση της, διατήρησε την σύσταση ΑΓΟΡΑ ενώ προχώρησε σε αύξηση την τιμή – στόχο για την μετοχή της ΕΤΕ ΒΑΝΚ@2,0600 στα 2,6000 ευρώ από 2,2000 ευρώ, για την αντίστοιχη της ΠΕΙΡΑΙΩΣ@1,6100 στα 2,3000 ευρώ, από 1,8000 ευρώ προηγουμένως, ενώ για τις μετοχές των ΑΛΦΑ@1,2500 και ΕΥΡΩ@0,7650 οι τιμές – στόχοι δεν άλλαξαν παραμένοντας στα 1,9000 ευρώ και 1,0000 ευρώ αντίστοιχα. 

ΜΟΤΟR OIL - ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η διοίκηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώκει η μερισματική απόδοση να είναι υψηλή, κοντά στο 6%, βάζοντας την παράμετρο της τιμής της μετοχής στην εξίσωση. Μια εταιρία που δηλώνει ότι θα δίνει μερίσματα που θα επιστρέφουν το 6% της αξίας της μετοχής στον κάτοχο της γίνεται αντικείμενο διακράτησης για... πάντα.

  • Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, η εταιρία έχει χάσει μόλις μία χρήση που δεν διένειμε μέρισμα. Από την άλλη πλευρά έχει δημιουργήσει μια παράδοση διπλών χρηματικών ροών, μοιράζοντας προμέρισμα τον Δεκέμβριο και μέρισμα το καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση η απόδοση είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι ο μέτοχος έχει και το κόστος ευκαιρίας των 6 μηνών για το προμέρισμα.

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.