Βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στην Ασία, με τις τιμές του πετρελαίου να επεκτείνουν τις απώλειές τους καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ιστορική μείωση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσε να αποτελεί οιωνό παγκόσμιας ύφεσης.

Οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, οδηγώντας τις αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών τίτλων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,965%. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,545%, χαμηλότερα από αυτές των διετών τίτλων. Μια τέτοια αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων έχει να καταγραφεί από το 2007 όταν προμήνυσε τη μεγάλη ύφεση που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,7% ενώ πρόσκαιρα υποχώρησε σε χαμηλό επταμήνου. Ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε πτώση 1,3% ενώ ο σύνθετος δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε κατά 0,4%.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε κατά 0,6% στα 59,12 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε πτώση κατά 3% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αμερικανικό αργό κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 0,4% στα 55,03 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του χρυσού, που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, αυξήθηκε κατά 0,3% στα 1.521,00 δολάρια η ουγγιά.

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, ύστερα από το μαζικό ξεπούλημα που προκάλεσαν οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να καθησυχάσουν τις αγορές.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση υποχώρησε κοντά σε χαμηλό εξαμήνου.

Ο βρετανικός FTSE 100 ήταν ο μοναδικός βασικός δείκτης που κινείτο σε αρνητικό έδαφος, με τις πετρελαϊκές μετοχές να ηγούνται των απωλειών λόγω της μείωσης των τιμών του αργού.

Οι αγορές στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα είναι κλειστές λόγω αργίας.