Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά από τέσσερις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις ύστερα από τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα που έπληξαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για ρίσκο.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) το σαββατοκύριακο, που διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, ήτοι πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού, οδήγησαν νωρίτερα τις τιμές του αργού σε άλμα σχεδόν 20%, με τον δείκτη των εταιριών πετρελαίου και αερίου να ενισχύεται κατά 3%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κινούνταν πτωτικά, με τις Ryanair Holdings, Air France KLM SA και EasyJet να σημειώνουν πτώση άνω του 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, η οικονομική επιβράδυνση επιδεινώθηκε τον Αύγουστο, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τις γερμανικές μετοχές, που επηρεάζονται εύκολα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, να υποχωρούν κατά 0,6%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE σημείωσε τις μικρότερες απώλειες, υποχωρώντας κατά 0,07%, χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών BP και Shell.