Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ανησυχίες για νέα εμπόδια στη σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία να ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές μετοχών.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε νομοθεσία που υποστηρίζει τους διαδηλωτές στο Χογκ-Κογκ. Η νομοθεσία προειδοοποιεί για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκληρή η απάντηση του Πεκίνου, αφήνοντας το ενδεχόμενο για αντίμετρα.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε απώλειες 0,1% τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τεσσάρων προηγουμένων συνεδριάσεων και με τις ευρωπαϊκές μετοχές να απομακρύνονται από τα υψηλά τετραετίας. Υποτονικό ενδιαφέρον και χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με τον επιμέρους δείκτη να υποχωρεί 0,8%, στη χειρότερη συνεδρίαση σε διάστημα άνω της εβδομάδας.

Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX υποχώρησε 0,31%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υπέστη απώλειες 0,24%. Πτώση και σε Λονδίνο και Μιλάνο, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,18% και τον FTSE MIB να κλείνει με απώλειες 0,61%.