Στους ρυθμούς Τραμπ χόρεψαν και πάλι τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο κόκκινο έκλεισε η Ευρώπη, απώλειες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Κάτω από τις 990 μονάδς το ΧΑ. Αφορμή οι απειλές του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από Βραζιλία και Αργεντινή.

 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,6%, με τις μετοχές εταιρειών από όλους τους κλάδους σε βαθύ κόκκινο. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο DAX της Φραγκφούρτης σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις, κλείνοντας με απώλειες 2%. Πτώση 2% και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,82%.

Αρνητική η εικόνα και στη Wall Street, με τις ανησυχίες για έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο να κλονίζουν τον Dow Jones και τον S&P 500, που κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων μηνών.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι υποτιμούν τα εθνικά τους νομίσματα, πλήττοντας έτσι τους Αμερικανούς αγρότες.

«Γι' αυτό το λόγο και με άμεση ισχύ, θα επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», ανέφερε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους και εναντίον της Φέντεραλ Ριζέρβ, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική».

Οι απειλές Τραμπ αιφνιδίασαν τα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και με Κίνα και ΗΠΑ να πασχίζουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.

Το ΧΑ κάτω από τις 900 μονάδες, ακολούθησε τη γενικότερη πτώση

Σε μία συνεδρίαση κατά την οποία η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 56 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,96% στις 892,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες άνω του 2% και εκέινος των τροφίμων έκλεισε στο -1,8%, ενώ πτώση περίπου 1,5% είχε και το εμπόριο. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στάθηκαν οι κλάδοι υγείας και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας με κέρδη 0,7% και 0,5% αντίστοιχα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση 1,2% και ο δείκτης της μεσαίας υποχώρησε επίσης 1,28%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ(+1,73%), της Aegean Airlines(+0,48%) και της Τέρνα Ενεργειακή(+0,27%). Aντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank(-2,67%), της Εθνικής(-2,44%), της Coca Cola HBC(-1,85%), της Alpha Bank(-1,57%) και της Πειραιώς(-1,57%).

Ανοδικά κινήθηκαν 32 μετοχές, 77 πτωτικά και 32 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΓΕΚΕ+8,16% και Παϊρης+7,06%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη -18,75% και Lavipharm-7,98%.

To Xρηματιστήριο Αθηνών επηρεάστηκε σαφώς και από το αρνητικό διεθνές κλίμα. Κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν εν μέσω φόβων για νέες οξείες εμπορικές αντιπαραθέσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr