Την μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) όλων των εποχών στον κόσμο πραγματοποίησε η Saudi Aramco, καθώς άντλησε 25,6 δισ. δολάρια (!) από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του βασιλείου. Στα 119 δισ. δολάρια οι συνολικές προσφορές (!), από αραβικά κεφάλαια οι περισσότερες.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση του οράματος του άκρως αμφιλεγόμενου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας του.

Ο κρατικά ελεγχόμενος πετρελαϊκός κολοσσός όρισε την τελική τιμή των μετοχών του στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια), εξασφαλίζοντας έτσι αποτίμηση 1,7 τρισ. δολαρίων. Έλαβε συνολικές προσφορές 119 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές, που δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως γνωστό σε ποιο βαθμό ήταν από τις μεγάλες οικονομίες του εξωτερικού. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως ήθελαν τους εύπορους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Αραβικού Κόλπου να είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο ήταν έτοιμοι να στηρίξουν την IPO.

Aκόμη και έτσι, όταν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση της μετοχή της, η Aramco θα είναι η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον πλανήτη, υποσκελίζοντας τους αμερικανικούς κολοσσούς Microsoft, Apple, Amazon. Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα φέρει στο φως τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα μίας εκ των πιο «μυστικοπαθών» επιχειρήσεων στον κόσμο, της οποίας τα τεράστια κέρδη στήριξαν επί δεκαετίες τη βασιλική οικογένεια του Ριάντ. Έως και φέτος η Aramco δεν είχε ποτέ δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα, ούτε είχε βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές χρέους.

Επιπλέον σημαίνει πως πλέον η εταιρεία θα έχει και μετόχους άλλους πλην της σαουδαραβικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από την εθνικοποίησή της το 1970.