Ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η πολύκροτη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα - γιού του γνωστού επιχειρηματία της Lavipharm, Αθανάσιου Λαβίδα - ο οποίος κατηγορείται για insider trading. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Γεώργιος Νίκας - γιός του γνωστού επιχειρηματία Παν. Νίκα -  της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας, την οποία δεν κατέχει πλέον.

Στην υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε το 2017, εμπλέκονται μία σειρά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους και ένας κορυφαίος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο Μπράιεν Κόεν.

Ο κ. Λαβίδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, φέρεται να συμμετείχε σ’ ένα ευρύ δίκτυο «συνεργατών», το οποίο παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες σε τραπεζίτες και traders, με στόχο την αποκόμιση κερδών μέσω των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Μάλιστα, ο Έλληνας κατηγορούμενος φέρεται να παρείχε τις συγκεκριμένες πληροφορίες είτε μέσω προσωπικών συναντήσεων είτε μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή του επίμαχου δικτύου σε τουλάχιστον 50 περιπτώσεις αγοροπωλησιών μετοχών, με τους κατηγορούμενους να αποκομίζουν το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ άλλων υποθέσεων, ο κ. Λαβίδας φέρεται να παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες στον Γεώργιο Νίκα, Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας».

Επρόκειτο για πληροφορίες σχετικά με το επερχόμενο deal μεταξύ των εταιρειών Aria Pharmaceuticals και Lavipharm.

Ο κ. Νίκας, από την πλευρά του, αξιοποίησε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, προκειμένου να πραγματοποιήσει χρηματιστηριακές συναλλαγές, προτού ανακοινωθεί το deal της εξαγοράς, με αποτέλεσμα την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών.