Η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, έχει προαναγγείλει τη δημιουργία νέων δεικτών, με στόχο την ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς χρήματος και αξιών εντός του νέου έτους, του 2020, προσδοκώντας σε μία εξίσου αποδοτική χρονιά, ίσως και καλύτερη αυτής του 2019, που έφερε την πρωτιά του  σ επαγκόσμιο επίπεδο.

Ένα πρώτο βήμα είναι η δημιουργία Δείκτη Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης καθώς και άλλων δεικτών που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα. Εντός των επόμενων ημερών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η εισαγωγή ανώτατου ορίου στάθμισης (πλαφόν) 10% για τις μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη FTSE 25.

Οι όποιες αλλαγές πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα, ώστε να προετοιμαστεί η αγορά εν όψει της αναθεώρησης του δείκτη τον ερχόμενο Μάρτιο και θα ισχύσει από τις 4 Ιουνίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι μετοχές που έχουν σήμερα βαρύτητα 23% στον εν λόγω δείκτη, θα πέσουν στο 10% και θα ενισχυθεί αναλογικά η συμμετοχή των υπόλοιπων μετοχών που συμμετέχουν στον FTSE 25. Επιπρόσθετα, ετοιμάζεται δείκτης υψηλής μερισματικής απόδοσης, ενώ προεργασία υπάρχει και για νέους δείκτες, με κριτήριο την εμπορευσιμότητα.

Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν σταδιακά μέσα στη χρονιά και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για αναζωογόνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως από πλευράς εγχώριων ιδιωτών επενδυτών.
Η νέα χρονιά περιλαμβάνει σημαντικά ορόσημα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, μεταξύ των οποίων και η λειτουργική ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Από παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι το 2020 θα υπάρξει σημαντική άντληση πόρων από τις εισηγμένες μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

Παράλληλα, η ουσιαστική ενεργοποίηση του προγράμματος Roots κατά τους τελευταίους μήνες του 2019 εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς εντός του έτους. Η ελληνική κεφαλαιαγορά μπορεί να έχει και το 2020 μια ανοδική πορεία και να καταστεί δυναμική στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Το πολυαναμενόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Προγραμματισμένη είναι, εντός του καλοκαιριού, η ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Το Χρηματιστήριο, είναι βέβαιο ότι για να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, δε χρειάζεται μόνο τα υφιστάμενα εργαλεία του, αλλά να δοθούν και νέα προϊόντα ή κίνητρα στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων. Το θέμα είναι να ανταποκριθούν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις και να αποφευχθούν καταστάσεις είτε υπερβολής είτε προχειρότητας, με δεδομένο ότι ο κλάδος της Ενέργειας συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους κυρίως επενδυτές και χαρτοφυλάκια.

Το φορονομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, μειώνει τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, ενθαρρύνει με φορολογικά κίνητρα τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά εξορθολογίζει και τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων.
Επίσης, θεσπίζει εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, ενώ προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά. Κίνητρα έχουν δοθεί και για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας, για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία καθώς και την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.