Την ημέρα που ο S&P 500 της Wall Street υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο και ο Dow Jones έχασε το σύνολο των κερδών από τις αρχές του έτους, ο πλουσιότερος επιχειρηματίας του πλανήτη, ο Τζεφ Μπέζος, κατάφερε να γίνει ακόμη πιο πλούσιος.

Tη «μαύρη Παρασκευή» της 31ης Ιανουαρίου τα χρηματιστηριακά ταμπλό ανά τον κόσμο κοκκίνιζαν και οι διεθνείς μετοχές έχαναν σχεδόν δύο τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση. Εκείνη την ημέρα οι μετοχές της Amazon.com έκαναν ράλι με κέρδη πάνω από 7% και με τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου να επανέρχεται στο κλαμπ των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση ενός τρισ. δολαρίων.

Εκείνη την ημέρα, η περιουσία του Τζεφ Μπέζος ανήλθε στα 124,2 δισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί μέσα σε ένα μήνα «αιμορραγίας» των χρηματιστηρίων κατά 9,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. O 56χρονος Μπέζος, έχει υπό την κατοχή του 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Amazon και χάρη σε αυτό το ποσοστό οφείλεται και η αύξηση της περιουσίας του, καθώς η κεφαλαιοποίηση της Amazon ανήλθε κοντά στο ένα τρισ.

Ο Μπέζος δεν είναι ο μοναδικός μεγιστάνας που είδε την περιουσία του να μεταβάλλεται δραματικά αυτή την εβδομάδα. Η περιουσία του Ίλον Μασκ της Tesla αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. δολάρια μέσα σε τρεις μόλις ημέρες, αφότου η Tesla ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα και επέσπευσε το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του νεόυ ηλεκτροκίνητου crossover SUV της σειράς Model Y.

Στον αντίποδα, η περιουσία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, μειώθηκε κατά 5,9 δισ. δολάρια, μετά τη βουτιά των μετοχών του κολοσσού των social media, έχοντας ανακοινώσει τη χειρότερη αύξηση πωλήσων στην ιστορία.

O Ιανουάριος επεφύλασσε δυσάρεστο επίλογο στα διεθνή χρηματιστήρια, που λυγίζουν κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας του κοροναϊού και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία. O Ιανουάριος επεφύλασσε δυσάρεστο επίλογο στα διεθνή χρηματιστήρια, που λυγίζουν κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας του κοροναϊού και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία. Για τον S&P 500, ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Αύγουστο, με μηνιαίες απώλειες 0,29% και φρένο στο μακροβιότερο ράλι στην ιστορία της Wall Street.

Η επιδημία εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας από την αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο, καθώς μειώνεται δραματικά ο αριθμός των τουριστών από Κίνα και επιβραδύνονται οι εξαγωγές προς την ασιατική χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs.