Τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και έναν μήνα έζησαν οι διεθνείς μετοχές, με τους επενδυτές να τους γυρίζουν την πλάτη και να αναζητούν ασφάλεια στα ομόλογα και τον χρυσό.

Η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε χώρες εκτός Κίνας, όπως η Νότια Κορέα, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την αγορά που βλέπει τη μία επιχείρηση μετά την άλλη να προειδοποιεί για τον αντίκτυπο στις δραστηριότητες και τα αποτελέσματά της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει σήμερα πτώση μόλις 0,1%, αλλά σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει απώλειες άνω του 1%. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index με νέα πτώση σήμερα 0,6% οδεύει προς τον χειρότερο εβδομαδιαίο απολογισμό εδώ και τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης με πτώση άνω του 1% σήμερα προσγειώνεται κοντά στις 903 μονάδες. 

Την ίδια ώρα η τιμή του χρυσού με άνοδο 0,8% σήμερα και 3,1% σε εβδομαδιαία βάση έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά επτά ετών. Σημαντική αποκλιμάκωση της τάξης των 9-10 μονάδων βάσης καταγράφουν αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς παραμένει σταθερή στο 0,97%. 

Στην αγορά συναλλάγματος μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το δολάριο, που κινείται σε υψηλά 33 μηνών έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών του. 

Πηγή: naftemporiki.gr