Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, της πρώτης αυτού του τριμήνου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν μένουν ανεπηρέαστες, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Ασία και η όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ αποτύπωσαν με ακόμα πιο έντονο τρόπο τη ζημιά του κορωνοϊού και τροφοδότησαν τους φόβους για βαθιά παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,4% στις 10:05 ώρα Ελλάδας, αφού χθες έκλεισε καταγράφοντας το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων 18 ετών, καθώς τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ανέστειλαν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αυξάνοντας την απειλή χρεοκοπιών και μαζικών απολύσεων.

Ακόμη πιο ισχυρές οι πιέσεις για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 3,3% . Ο βρετανικός δείκτης blue-chip FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,5% με τις χρηματοπιστωτικές μετοχές να σημειώνουν βουτιά 7%, καθώς μια σειρά βρετανικών τραπεζών ακολούθησαν το παράδειγμα των ευρωπαϊκών ομοειδών τους και ανέστειλαν τη διανομή μερισμάτων προκειμένου να στηρίξουν τη ρευστότητά τους.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται 2,15% χαμηλότερα στις 16.692 μονάδες, όπως και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 2,37% στις 6.629 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η δραστηριότητα στα εργοστάσια συρρικνώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας τον Μάρτιο, καθώς ο κορωνοϊός παρέλυσε τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τη σημαντική πτώση στις εξαγωγικές μεγάλες δυνάμεις -την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα- να επισκιάζει τη μέτρια βελτίωση στην Κίνα.