Ράλι καταγράφουν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να βοηθούν στο να δοθεί τέλος στις αναταράξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το άλμα κατά σχεδόν 5% για τον ιαπωνικό Nikkei οδήγησε την Ασία στην καλύτερη ημέρα της από τα τέλη Μαρτίου και το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη σε κέρδη άνω του 2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 2,2%.

Το θετικό κλίμα δεν συνδέεται μόνο με μέτρα στήριξης της οικονομίας. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ZEW που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τη μεγάλη οικονομική κάμψη στη Γερμανία που συνδέεται με την πανδημία θα έχουν τελειώσει έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το πακέτο χορηγήσεων για εταιρίες που χρειάζονται ρευστότητα στο 1 τρισεκ. δολάρια από τα 700 δισεκ. δολάρια. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, εμμένοντας στην άποψή της ότι η ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε ότι ξεκινά από σήμερα τις αγορές εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.