Μετά από πολλές εναλλαγές προσήμων, οι Dow Jones και S&P 500 δεν κατάφεραν να επεκτείνουν το ανοδικό σερί των τελευταίων τριών ημερών, με τον βιομηχανικό δείκτη να σημειώνει πτώση άνω των 100 μονάδων.

 

Η αγορά πραγματοποίησε "χαμηλές πτήσεις" μετά το ράλι της Τρίτης, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την επενδυτική αισιοδοξία ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, παρά το τεράστιο πλήγμα της κρίσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, σήμερα ο Dow Jones έχασε 170 μονάδες ή 0,7%, κλείνοντας στις 26.119 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,4% στις 3.113 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,15% στις 9.910 μονάδες.

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις, οι διαχειριστές κρουαζιέρας και οι εταιρείες λιανικού εμπορίου -όλοι οι κλάδοι που θα επωφελούνταν από το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας- δέχτηκαν σήμερα πίεση. Οι United Airlines και Delta υποχώρησαν περισσότερο από 1,8% ενώ η American Airlines έχασε 0,3%. Οι Carnival, Norwegian Cruise Line και Royal Caribbean σημείωσαν απώλειες άνω του 6%. Η Nordstrom έχασε 5,5% και η Gap 5,4%.

Οι απώλειες αυτές ήρθαν καθώς οι ανησυχίες για τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας δεν έχουν εκλείψει. Το Πεκίνο θα κλείσει όλα τα σχολεία εν μέσω μιας μερικής επανεξάπλωσης του ιού σε ορισμένες συνοικίες, ενώ ήδη ακύρωσε πολλές εγχώριες πτήσεις. Στις δε ΗΠΑ, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατ.

"Η συμπεριφορά πολλών Αμερικανών συντείνει στο ότι έχουμε τελειώσει με τον ιό, ωστόσο ο κορονοϊός δεν έχει σίγουρα τελειώσει μαζί μας", τονίζει ο Marc Odo, portfolio manager στην Swan Global Investments, μιλώντας στο δίκτυο CNBC. "Το μεγάλο ράλι στην αγορά βασίζεται στη θεωρία ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε μια επιστροφή στην κανονικότητα αρκετά σύντομα. Ωστόσο, τα τοπικά ξεσπάσματα εξάπλωσης του ιού αποτελούν σημαντικό παράγοντα αμφισβήτησης αυτής της αισιοδοξίας".

Οι εταιρείες τεχνολογίας υπεραπέδωσαν έναντι της υπόλοιπης αγοράς την Τετάρτη. Η Alphabet σημείωσε άνοδο 0,4%. Οι Amazon και Netflix ενισχύθηκαν 1% και 2,7% αντίστοιχα.