Μετά την αρνητική αυτονόμηση του Ιουλίου, ποιες είναι οι αφορμές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά υπέρ των long. Ο Αύγουστος, μήνας με μειωμένο ενδιαφέρον για τις αγορές, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Αποτελέσματα β' τριμήνου στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις

Ζητείται ελπίς, για τους long όπου γης. Ειδικότερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου -μέχρι τώρα- καταγράφεται, ίσως, η χειρότερη απόδοση διεθνώς, συνέπεια κυρίως εγγενών παθογενειών, αδυναμιών αλλά και ουσιαστικής έλλειψης στρατηγικής από τους έχοντες τα ηνία της επενδυτικής αγοράς μας.

Από τις 617,61 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 1.485,65 ο FTSE25, τις 302,86 ο Δείκτης Τραπεζών και τις 819,85 ο FTMidCap ξεκινά ο Αύγουστος. Έχοντας το αρνητικό προηγούμενο του Ιουλίου, μήνας που -για τα καθ' ημάς- χαρακτηρίστηκε-κυρίως- από την παρόξυνση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Παράμετρος, που υπεισήλθε και στα επενδυτικά και κατά πως φαίνεται θα παραμείνει για καιρό, άλλοτε με όξυνση και άλλοτε με άμβλυνση της έντασης. Είναι αυτό, που θα λέγαμε...ήταν στραβό το κλήμα...

Μήνας, παραδοσιακά, με μειωμένο ενδιαφέρον (και ) για τις αγορές αν και η σε προεκλογικό ρυθμό Wall Street δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις. Προσώρας στη Νέα Υόρκη αποτιμούν συνέπειες της πανδημίας (και ) στην οικονομία, αποτελέσματα εισηγμένων και δράσεις της Fed.

Ωστόσο για μας, για το ΧΑ, η αρνητική αυτονόμηση του Ιουλίου ενδέχεται να έχει συνέχεια και τον Αύγουστο, καθώς λείπουν τα ορόσημα-αφορμές που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά υπέρ των long.

Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, τις εξελίξεις η προσοχή εστιάζεται στην σταθερή απαξίωση του τραπεζικού κλάδου (στο 19,65% τον Ιούλιο, στο 65,78% από αρχή έτους), την επικίνδυνη κλίση του ΔΤΡ προς τις 300 και τον ορατό-πλέον- κίνδυνο, νέας δοκιμασίας των ιστορικών χαμηλών, των 263,25 μονάδων.

Θυμίζω: υψηλό έτους οι 924,17 μονάδες, και τρέχουσα αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων στα 1,32 δισ. για την Eurobank (έχοντας απορροφήσει την Grivalia), στα 1,02 δισ. την Εθνική, στα 805,8 την Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,57% και στα 505,2 εκατ. (!) την Πειραιώς. Συνολικά, ούτε καν 3,7 δισ. με την αποτίμηση των εισηγμένων στα 44,1 δισ.

Πρακτικά στρεβλά δυσανάλογη η αποτίμηση των συστημικών σε σχέση με την συνολική της αγοράς και έναντι της βαρύτητας στάθμισης τους στην διαμόρφωση των δεικτών. Στάθμιση, που όχι μόνο δεν κατέστη πιο αντιπροσωπευτική αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε περαιτέρω. Αδιανόητες ενέργειες αλλά οι ιθύνοντες κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εμάς τους "ιθαγενείς".

Ας είναι, το πρόβλημα όμως δεν είναι ο ούτως ή άλλως προβληματικός τραπεζικός κλάδος αλλά η εν γένει αδυναμία εκδήλωσης μίας επενδυτικής κίνησης από "ισχυρά χέρια". Οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις διάσπαρτες και ισχνές (ενδεικτικό το σύνολο του ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στα 7,171 δισ.-στις 28/7 σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο), οι επιχειρηματικές κινούνται περισσότερο μεμονωμένα παρά συντονισμένα οι δε ξένοι συνεχίζουν την αποχή τους.

Στα 44,4 εκατ. η μέση αξία συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα, μειωμένη κατά 33,5% έναντι της προηγούμενης, μακράν μίας συναλλακτικής δραστηριότητας ικανής να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αντιδρούσε η αγορά, ο ΓΔ πέραν των 660-670 μονάδων. Αντιθέτως, προτεραιότητα traders και επενδυτών είναι η διασφάλιση των αμυνών χαμηλότερα προς τις 605-600 μονάδες και ο κίνδυνος του να "ξαναδεί" το 5άρι μπροστά.

Τα νεότερα από τις διεθνείς αγορές περισσότερο αρνητικά παρά θετικά, ο S&P500 στις 3.271,12 με θετικό πρόσημο 4,51% σε μηνιαίο αλλά με τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ να προβληματίζουν. Τουλάχιστον, για τους traders, για την Wall Street υπάρχει-πάντα- η Fed, το bet του Τραμπ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Περισσότερο επιφυλακτικοί στην Ευρώπη, με τον DAX στις 12.313,36 μονάδες (μείον 1,71%) και τις αγορές να επαφίενται στην ΕΚΤ και στις όποιες δράσεις θα αναγκασθεί να προχωρήσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Ακόμη περισσότερο στο απευκταίο ενδεχόμενο της επιβάρυνσης της κατάστασης στο μέτωπο του κορωνοϊού, των αναπόφευκτων επιπλέον συνεπειών (και) στο οικονομικό πεδίο.

"Τελικά, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να αρχίσουν να δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι η στην παγκόσμια πραγματική οικονομία, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ΄ ότι ήθελαν κάποιοι να παρουσιάσουν στηριζόμενοι στην απεριόριστη έκδοση χρήματος για να μοχλεύονται οι αγορές ομολόγων και μετοχών..." σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) συμπληρώνοντας πως το S&P500 με 1,25% από την αρχή του έτους vs DAX με μείον 7,05% στην ίδια περίοδο (7μηνου) δείχνει αρκετά. Απόκλιση, που κατά την εκτίμηση μου θα διευρύνεται σε βάρος των ευρωπαϊκών, στο διάστημα προς τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.

Μας επηρεάζουν εμάς αυτά; Από τον Μάρτιο και μετά όχι, καθώς η διόρθωση είναι σταθερή και δεν διαφαίνεται, άμεσα, αναστροφή της. Τάση, που εξηγεί το stock picking όσων ενεργών έχουν μείνει εντός παιδιάς, με το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να σημειώνει πως "...η εποχική καχεξία έχει δημιουργήσει χαμηλότερες αποτιμήσεις τόσο σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους (Τιτάν, Mytilineos, ΟΠΑΠ) τόσο ως διαφαινόμενα turn around (ΔΕΗ) ή και ως εσωτερική αξία (Lamda Development...).

Θα μπορούσε το fair value συγκεκριμένων εισηγμένων να βελτιωθεί; Υπό προϋποθέσεις ναι, με γνώμονα (και) την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, με βάση τις όποιες επιχειρηματικές εξελίξεις σε επί μέρους επίπεδο.

Μεθαύριο, Τρίτη 4 Αυγούστου η Πειραιώς ανοίγει την αυλαία για τον τραπεζικό κλάδο, ακολουθούν Coca Cola και Frigoglass (το πρωί) και Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ (μετά την συνεδρίαση, της Πέμπτης 5 Αυγούστου).
Στα 1,157 η Πειραιώς (-25,11% σε μηνιαία μέτρηση), στα 22,64 η Coca Cola (+ 3,38%), Frigoglass στα 0,099 (-13,16%), στα 1,115 η Εθνική (-16,46%), στα 12,50 ευρώ ο ΟΤΕ.

Στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, το πιθανότερο να συνεχιστούν οι κινήσεις στα επί μέρους καθώς υπάρχει βάση για υψηλότερα, σύμφωνα με την τάση μηνός Ιουλίου. Ενδεικτικά αναφέρομαι σε μετοχές των: Cenergy (0,93 ευρώ), Intrakat (1,23), Intracom (0,626), Quest (7,46), KΡΙ-ΚΡΙ(5,74), Πλαστικά Θράκης (1,94), Profile (3,685) για να περιοριστώ στον FTMidCap.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι επί μέρους κινήσεις, τα stories, και με αυτή την προσέγγιση η αυριανή γενική συνέλευση της Performance συγκεντρώνει την προσοχή εγχώριων σχημάτων. Η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει το άλμα, να ακολουθήσει στα βήματα των Entersoft και EpsilonNet προς την Κύρια Αγορά. Τόσο σε εταιρικό όσο σε κλαδικό επίπεδο ο ευρύτερος χώρος της πληροφορικής είναι από τους λίγους με θετική απόδοση, ενίσχυση της θέσης των εισηγμένων. Στα 1,56 ευρώ η Entersoft, στα 2,50 η Epsilon, στα 4,68 η Performance.

Τέλος την Τετάρτη χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (0,09/μτχ) η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΕΧΑΕ, όπως και η τακτική δημοπρασία εντόκων 3μηνης διάρκειας.

Πηγή: euro2day.gr