Άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών ύστερα από τρεις ημέρες απωλειών, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και την ενίσχυση των τραπεζών στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της αμερικανικής Fed.

Η πετρελαϊκή Shell σημείωσε πτώση λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για τις ταμειακές ροές του τέταρτου τριμήνου ενώ η φαρμακευτική Novo Nordisk κινήθηκε πτωτικά μετά την παραίτηση του προέδρου της και την ανακοίνωση χαμηλότερων των αναμενόμενων λειτουργικών κερδών.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνταν πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως η Nokia, η Roche, η Unilever και η Dassault Systemes, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, βοηθώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να καταγράψει νωρίτερα κέρδη 0,45%. Ο βρετανικός δείκτης FTSE ήταν αμετάβλητος ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,35%.

Χθες, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει σύσφιξη της πολιτικής επιτοκίων αργότερα φέτος ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη της Fed για φέτος και η τελευταία υπό την προεδρία της Τζάνετ Γέλεν.

Σήμερα το ενδιαφέρον θα στραφεί σε τρεις αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, την Apple, την Alphabet που είναι η μητρική της Google και την Amazon.com, καθώς ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι κλάδοι κινούνταν σε θετικό έδαφος, με τις μετοχές τεχνολογίας και τις τράπεζες να ηγούνται της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη περίπου 1%. Πτώση 0,1% σημείωσαν νωρίτερα οι μετοχές υγείας, λόγω της υποχώρησης κατά 4% της Novo.