Μπορεί να δυσκολεύτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά τελικά κατάφερε σήμερα να απορροφήσει τις πιέσεις και να κλείσει σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από τίτλους που ικανοποίησαν με τις επιδόσεις τους στο διάστημα της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού, κλείνοντας όμως το τρίτο τρίμηνο του έτους με απώλειες της τάξεως του 2,2%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 624,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 618,50 μονάδων (-0,78%) και 627,30 μονάδες (+0,63%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 230 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37%, στις 1.493,22 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 856,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 303,25 μονάδες.

Σε επίπεδο τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,21%, με το εύρος της διακύμανσής του να περιορίζεται σε λιγότερο από 60 μονάδες, ή από τις 612 έως τις 670 μονάδες. Στο 9μηνο σημειώνει απώλειες 31,8%. Σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο FTSE 25 κατέγραψε πτώση 3,17%, με τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη να φτάνουν το 16,71%, αποδεικνύοντας ότι είναι και ο αδύναμος κρίκος της αγοράς.

Όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης ήδη διανύει 6 μήνες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση. Η έννοια του χρόνου, όμως, παίζει ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο στην κίνηση του όποιου τίτλου. Συνήθως μετά από μία μεγάλη συσσώρευση η αγορά εκτονώνει προς κάποια κατεύθυνση, καλύπτοντας έδαφος πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα επίπεδα μεταξύ 612 και 670 μονάδων είναι το μεγάλο μέρος των αγοραστών και των πωλητών. Και όπως όλα δείχνουν έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους, καθώς ο τζίρος μειώνεται, μέχρι η αγορά να αλλάξει επίπεδο.

Και πώς μπορεί να ενεργοποιήσει τους αγοραστές την ώρα που τα νέα μέτρα έναντι της εξάπλωσης του κορονοϊού βρίσκονται στο τραπέζι και οι προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους έχουν καταρρεύσει. Το ΑΕΠ παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το τρίτο τρίμηνο του έτους και με την προοπτική που ανοίγεται για το τελευταίο τρίμηνο να είναι άκρως αρνητική. Πλέον, ακόμη και αν δεν έχουν ανακοινωθεί οι επιδόσεις του γ’ 3μηνου, η πλειονότητα της αγοράς μιλά για ένα ακόμη χαμένο έτος, επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές. Ωστόσο, σήμερα, η UniCredit προχώρησε σε βελτίωση, καθώς τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 9,1% από 9,5% πριν δύο εβδομάδες και από 16% που ήταν η εκτίμησή της τον Ιούνιο.

Πάντως, με αρκετούς τίτλους να έχουν ολοκληρώσει τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, η αγορά έδειξε την εμπιστοσύνη της σε εκείνους που έδειξαν αντοχές σε μια πρωτοφανή κρίση, που οδήγησε στο γενικευμένο lockdown της χώρας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν επηρέασαν τις αποτελέσματα, αλλά σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, παραπάνω από το ήμισυ των εισηγμένων που προέβησαν σε ανακοινώσεις, κράτησαν σε θετικά εδάφη το καθαρό τους αποτέλεσμα.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank στήριξε την αγορά με το +3,12% που κατέγραψε, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με άνοδο 2,08%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Jumbo, Motor Oil, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, Σαράντης και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Aegean έχασε 4,17%, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της -2,57%, ενώ ΟΤΕ και Φουρλής έκλεισαν με πτώση 1,76% και 1,69% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Βιοχάλκο.

Πηγή: capital.gr