Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν σήμερα από τα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων στα οποία είχαν υποχωρήσει χθες, Πέμπτη, λόγω των φόβων για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της COVID-19, της αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit και των αμφιβολιών για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,9%, με αιχμή τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος κατέγραφε κέρδη 2,9% μετά τα ισχυρότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Daimler και η Volvo.

H νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη έχει αυξήσει τους φόβους για πιο γενικευμένα μέτρα καραντίνας, με το Λονδίνο και το Παρίσι να ζουν ξανά κάτω από τη σκιά των περιορισμών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις. «Αυτό αυξάνει τον πολύ πραγματικό φόβο ότι κάποια προσωρινά μέτρα στην πραγματικότητα γίνονται κάπως πιο μακροπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση εκατοντάδων επιχειρήσεων καθώς και σε βαρύ πλήγμα σε μία ήδη εύθραυστη οικονομία», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets UK. Η προσοχή των επενδυτών σήμερα θα εστιασθεί στις ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναμένεται να απαντήσει στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις για να υπάρξει μία εμπορική συμφωνία ή να ετοιμαστεί για ένα άτακτο Brexit σε τρεις μήνες.

Ο Stoxx 600 κινείται επίσης προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς η ζήτηση για μετοχές παγκοσμίως κάμφθηκε από τις ανάμεικτες ενδείξεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει για περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι θέλει να αυξήσει την προσφορά του ενός πακέτου ύψους 1,8 τρισεκ. δολαρίων για μία συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του και επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.