Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στα αμερικανικά ομόλογα. Τι επιδιώκει ο Μπάιντεν με τις αλαγές στο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας. Μεγάλες απώλειες για το Bitcoin.

Αναλυτικά οι δείκτες:

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατάφερα να κλείσει με θετικό πρόσημο στο 0,09%, στις 31.521 μονάδες. Ο S&P 500, σημείωσε πτώση 0,77%, στις 3.876 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq αντίστοιχα κατέγραψε ισχυρές απώλειες 2,46%, στις 13.533 μονάδες.

Η μετοχή της Walt Disney κατέγραψαν άνοδο άνω του 4% και της Caterpillar άνω του 3%.

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ. Το 10ετές αγγίζει την Δευτέρα το 1,37%, που είναι και η υψηλότερη απόδοση για τουλάχιστον ένα χρόνο -με πρόβλεψη για 3% έως τα μέσα του 2021- η οποία και μπορεί να πλήξει ανεπτυγμένες εταιρείες που βασίζονται στον εύκολο δανεισμό. Η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, με την σειρά τους, αντανακλούν την αυτοπεποίθηση της αγοράς σχετικά με τη χρονική εγγύτητα της οικονομικής ανάκαμψης, μετά από μια μακρά περίοδο πανδημικής κρίσης.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προωθεί αλλαγές στο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, θέλοντας να εξασφαλίσει πως οι επιταγές θα φτάσουν και στις μικρότερες επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη μειονοτήτων και σε ελεύθερους επαγγελματίες, που θεωρείται πως αδικήθηκαν σε προηγούμενες φάσεις του προγράμματος. Έτσι, η αρμόδια υπηρεσία για τις μικρές επιχειρήσεις θα δέχεται αιτήσεις μόνο από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 υπαλλήλους. Το πρόγραμμα μπήκε ξανά σε ισχύ τον προηγούμενο μήνα με 284 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια προβλεπόμενα από νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου, με τον Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για 150 δισ. δολάρια που είναι ακόμα διαθέσιμα.

Το Bitcoin προσπαθεί να μαζέψει τις απώλειες από το 8,5% τη Δευτέρα διαπραγματευόμενο μετά το κλείσιμο της Wall στο -5,8%, παραμένοντας πάνω από το ορόσημο των 50.000 δολαρίων (53.972 δολ.), έχοντας φτάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τις 58.000 δολάρια.

Ο Έλον Μασκ είχε δηλώσει το Σάββατο πως οι τιμές του Bitcoin είναι όντως υψηλές, ενώ η JP Morgan σε έρευνα της χαρακτηρίζει το Bitcoin ένα δευτερεύον θέαμα, με τον πραγματικό πρωταγωνιστή της περιόδου να είναι το fintech.