Ακόμη ένα μεγάλο ενδοσυνεδριακό comeback πραγματοποίησε την Τετάρτη η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με ισχυρά κέρδη, καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν μαζικά σε τίτλους εταιρειών που θα επηρεαστούν περισσότερο σε περίπτωση ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, αφήνοντας στην άκρη τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού, αλλά και το δέλεαρ των υψηλότατων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones "κέρδισε" 424,51 μονάδες ή 1,35%, στις 31.961,86 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 43,43 μονάδων ή 1,12%, στις 3.924,80 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 132,77 μονάδων ή 0,99%, στις 13,597,97.

Ο μεν Dow Jones αντέστρεψε απώλειες 110 μονάδων και τελικώς κέρδισε άνω των 420, με ισχυρή ώθηση από τους κλάδους της ενέργειας, του βιομηχανικού εξοπλισμού και των χρηματοοικονομικών. Ο δε τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε να χάνει έως και 1,3%, για να κλείσει τελικώς με κέρδη περί το 1%.

Οι μετοχές των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου δέχονταν ισχυρότατες πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης, κυρίως λόγω της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία άγγιξε νωρίτερα το 1,42%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ιδιαίτερα ασφαλών ομολόγων του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους θεωρείται πιθανό να οδηγήσει επενδυτές μακριά από τις μετοχές, σε μια στροφή προς τα ομόλογα, απειλώντας ιδιαίτερα τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες ευνοήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων και επιτοκίων.

Apple, Amazon και Facebook έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες, μακριά όμως από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους.

Μακρύς θα είναι, εξάλλου, ο δρόμος ως την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell, μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου της χώρας, ενώ παράλληλα επιχείρησε να κατασιγάσει τους φόβους περί εκτίναξης του πληθωρισμού λόγω της ιδιαίτερα επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στη χώρα.

"Έχουμε 10 εκατομμύρια λιγότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας εντός μισθολογίου", ανέφερε στο σώμα την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα παρουσίας του στο Κογκρέσο (χθες είχε καταθέσει στην αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας). "Ο δρόμος προς μια πλήρη αποκατάσταση της απασχόλησης θα είναι μακρύς", τόνισε.

Τα σχόλια Powell έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία η οικονομία των ΗΠΑ μοιάζει να μπαίνει σε κύκλο ανάκαμψης και η αισιοδοξία αυξάνεται, στη βάση και της ευρύτερης διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Οι αγορές αναμένουν επίσης την έγκριση του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης το οποίο έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Από το "μέτωπο" του κορονοϊού, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο μονής δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σε ένα βήμα που φέρνει το πειραματικό εμβόλιο πιο κοντά στο να λάβει το πράσινο φως για έκτακτη χρήση.

Το Bitcoin, το οποίο ορισμένοι αντιμετωπίζουν ως βαρόμετρο της κερδοσκοπίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέκαμψε σε τιμή άνω των 50.000 δολ., μετά την νέα αγορά κρυπτονομίσματος εκ μέρους της Square.

Η Marci McGregor, στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής στην Bank of America Merrill Lynch, τονίζει ότι "βρισκόμαστε ακόμη σε εποχή κερδών μιας νέας οικονομικής επέκτασης", ενώ πρόσθεσε ότι ακούγοντας τον Τζερόμ Πάουελ, γίνεται κατανοητό ότι κι εκείνος "κρατά το πόδι του στο γκάζι".

Η μετοχή της GameStop κατέγραψε εξάλλου "άλμα" 103,94%, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μαζικά μερίδια στην εταιρεία φυσικών καταστημάτων λιανεμπορίου βιντεοπαιχνιδιών, στην είδηση αλλαγών στα διοικητικά κλιμάκιά της.

Η GameStop ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο οικονομικός διευθυντής της (CFO), Jim Bell, θα εγκαταλείψει τη θέση του στις 26 Μαρτίου.

"Η παραίτηση του κ. Bell δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε διαφωνία με την εταιρεία για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με εταιρικές λειτουργίες, πολιτικές ή πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών αρχών και πρακτικών της", ανέφερε η GameStop σε έγγραφό της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 25 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Chevron, Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των Home Depot, Walmart, Amgen.