«Ενισχύσαμε σημαντικά το ελεγκτικό μας έργο ώστε να ασκήσουμε αποτελεσματική εποπτεία» τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και απαντώντας στην ερώτηση: «Πόσο σίγουρος μπορεί να αισθάνεται ο επενδυτής ότι δεν θα "ζήσουμε" κάποιο φαινόμενο ανάλογο με αυτό της Folli Follie;»

Ως προς την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, «ακολουθήσαμε μία διαφορετική φιλοσοφία μέσα από την οποία στηρίζουμε τις προσπάθειες των εταιρειών για συμμόρφωσή τους με το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις», τονίζει. Οι προσπάθειες, όμως, όπως θα τονίσει, για πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση της ΕΚ στις διαρκώς και πιο σύνθετες εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες συνεχίζονται και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επίσης προχωρήσει στην υποβολή μίας ολοκληρωμένης πρότασης σχεδίου νόμου, με το οποίο επιδιώκεται η προσαρμογή και ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της Επιτροπής όσον αφορά τη λειτουργική ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλειά της.

«Είναι σημαντικό και απαραίτητο η Κεφαλαιαγορά να καταστεί και πάλι αρωγός της οικονομίας» σημειώνει και προσθέτει ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε ρόλο εμπειρογνώμονα, μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου. Με πρωτοβουλία μας, μελετούμε νέα προϊόντα, που συνδεόμενα με φορολογικά κίνητρα, θα μπορούσαν να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση (κεφάλαια καινοτομίας)».

Η κυρία Βασιλική Λαζαράκου αναφέρει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δεχθεί καταγγελίες για επενδυτικές εταιρείες "φαντάσματα", οι οποίες μέσω ιστοσελίδων διαφημίζουν πλατφόρμες για Forex, κρυπτονομίσματα κ.ά. «Όπου διαπιστώνουμε ότι λειτουργούν παράνομα πέραν της ανάρτησης προειδοποίησης για κάθε μία από αυτές, παραπέμπουμε την υπόθεση και στις δικαστικές αρχές όταν απαιτείται» επισημαίνει.

Σχετικά με τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα που έχουν γίνει πλέον της μόδας και στην Ελλάδα, η εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορά μόνον στο θέμα του "ξεπλύματος" που μπορεί να διενεργείται μέσω κρυπτονομισμάτων. «Θέλω να επισημάνω ότι η εποπτεία για το "ξέπλυμα" στα θέματα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς, εξ' όσων γνωρίζουμε, υπάρχει μεγάλος αριθμός "ανταλλακτηρίων" σε όλη τη χώρα, μάλιστα ακόμη και εντός εμπορικών καταστημάτων» θα πει.

Τέλος, για την πρόσφατη ομόφωνη εκλογή της στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δηλώνει ότι αποτελεί προσωπική τιμή και συγχρόνως αναγνώριση της ενεργούς δραστηριότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην ESMA.