Ισχυρή πτώση κατέγραψε την Πέμπτη η Wall Street, αφού ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell σε διαδικτυακή εκδήλωση δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι θα ακολουθήσει την κατάλληλη πολιτική ώστε να προλάβει νέα εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και του πληθωρισμού.

 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,11% ή 345,95 μονάδων, στις 30.924,14, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 1,34% ή 51,25 μονάδων, στις 3.768,47 ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,11% ή 274,28 μονάδες, στις 12.723,47.

Οι μετοχές των Apple και Netflix κατέγραψαν απώλειες άνω του 1,5%, ενώ εκείνη της Tesla απώλεσε 4,9%. Οι βαριές απώλειες οδήγησαν τον Nasdaq σε αρνητικό έδαφος για το 2021 (-1,3% από την αρχή του έτους), αλλά και εντός πεδίου διόρθωσης, καθώς έχει απωλέσει άνω του 10% από τα πρόσφατα ενδοσυνεδριακά υψηλά του.

Ο κ. Powell ανέφερε την Πέμπτη ότι αναμένει ορισμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την Fed σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

"Αναμένουμε, καθώς θα ανοίγει η οικονομία και θα αποκτά ρυθμό, ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός", ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal. "Αυτό αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές, ωθώντας τες προς τα πάνω".

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα σχόλια του Powell, με τις μετοχές να παίρνουν την κατιούσα και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται έτσι περαιτέρω. Επενδυτές και οικονομολόγοι ανέμεναν από τον πρόεδρο της Fed να αναφερόταν στην πρόσφατη αυτή αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με κάποια αναφορά σε αναπροσαρμογή του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Η Fed προχωρεί αυτή τη στιγμή σε αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας 120 δισ. δολ. κάθε μήνα, ενώ σε πληροφορίες αναφερόταν ότι πιθανόν η Τράπεζα να αρχίσει να πωλεί τίτλους βραχείας λήξης και να κινηθεί προς ομόλογα πιο μακράς διαρκείας.

Ο Powell, αντιθέτως, επανέλαβε τα όσα έχει πει ξανά σχετικά με τον πληθωρισμό, καθησυχάζοντας ότι η πίεση στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάζει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Ανέφερε εξάλλου ότι πρόσεξε την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021.

Μετά τις δηλώσεις Powell, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκε στο 1,54%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεπεράσει και το 1,6%, γεγονός που είχε οδηγήσει σε sell off στις μετοχές. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, οι αποδόσεις είχαν σε κάποιο βαθμό αποκλιμακωθεί.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δηλώσεις Powell δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρες σχετικά με το τι δράση θα αναλάβει η Fed εάν οι αποδόσεις αγγίξουν υπερβολικά επίπεδα.

Οι αναλυτές αποδίδουν το πρόσφατο sell-off στα κρατικά ομόλογα, που οδήγησε σε ραγδαία άνοδο τις αποδόσεις, στις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, καθώς οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, βοηθώντας τις πολιτείες να άρουν τα μέτρα περιορισμού.

Η Γερουσία των ΗΠΑ συζητεί εξάλλου αυτές τις ημέρες το πακέτο Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολ., το οποίο έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Σάββατο. Ο νέος πακτωλός χρημάτων, ωστόσο, ο οποίος θα πέσει στην οικονομία, έχει εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Ο Keith Lerner, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Truist, σημειώνει σε σημείωμά του προς τους πελάτες της ότι "η δυνατότητα και η επιθυμία των καταναλωτών για υπηρεσίες και νέες εμπειρίες θα οδηγήσει λογικά σε μια ανάπτυξη πρωτοφανή για τα τελευταία 35 χρόνια".

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις 3 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 27 με αρνητικά. Κέρδη κατέγραψαν εκείνες των Chevron, UnitedHealth και American Express, ενώ των απωλειών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, Home Depot, Walt Disney.
Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα σε μια νέα ένδειξη ότι η αργή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα συνεχίζει να γνωρίζει εμπόδια όσο διαρκεί η πανδημία.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μέσω των πολιτειακών προγραμμάτων έφτασαν τις 745.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, αυξημένες κατά 9.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 750.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις στο μεταξύ, υποχώρησαν στις 4,3 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου από 4,4 εκατ.