Εκαναν το 10 στα 10 οι long, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εν μέσω μεταβλητότητας στα κύρια ευρωπαϊκά, με θετικό πρόσημο για τα futures στην Wall Street οι αγοραστές, στην Αθήνα οι αγοραστές κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ 9 στα 9 (στο διάστημα 1-15 Απριλίου), επαναφέροντας την αγορά, όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη στα μέτρα της περιοχής των 900 μονάδων.

 

Πρεμιέρα, για τον νέο δείκτη ATHEX ESG Index, με κύριο χαρακτηριστικό πως το 90% plus της αξίας συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στις 35 μετοχές του, με μεγαλύτερη σε τίτλους των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική, Jumbo και Eurobank.

Κρίνοντας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου δείκτη δεν βλέπουμε να διαφοροποιείται ιδιαίτερα ως προς την στόχευση των επενδυτών σε σχέση με τις μέχρι τώρα κύριες επιλογές τους.

Συνεδρίαση, με έμφαση μεν στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα την υπεραπόδοση του ΔΤΡ και "κλείσιμο" του με 2,66% στις 556,05 μονάδες. Αλλά και με συγκριτικά ικανοποιητικές θέσεις σε blue chips και επιλεγμένα mid caps. Απόρροια, η διαμόρφωση για τον ΓΔ με 1,03% στις 897,45 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.158,94 και στις 1.446,89 μονάδες για τον FTMidCap.

Στις τραπεζικές, εκ προοιμίου η στόχευση των επενδυτών, αποτιμώντας το pass στα stress tests της ΕΚΤ, σε αναμονή για την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών δευτέρου τριμήνου, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη-από νωρίς- να αναλύει το πως βλέπουν οι ξένοι, τώρα, τον κλάδο. Συγκριτικό test, μεταξύ ελληνικών vs ευρωπαϊκών, από την Pantelakis και από τον κλάδο, η τιμητική, σήμερα στην Alpha Bank.

Με τη μεγαλύτερη στάθμιση στον νέο δείκτη, και σταθερές αγορές από την πρώτη κιόλας εντολή μέχρι την τελική. Στο εύρος των 1,095-1,145 ευρώ, με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα. Από τον κλάδο ακολούθησε η Εθνική, στα 2,404-2,475 ευρώ, με μικρότερη διακύμανση Eurobank, Πειραιώς.

Η τελευταία ανακοινώνει, μεθαύριο Τετάρτη, τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, μία μέρα αργότερα η Εθνική.

Ωστόσο καλά πλασαρίσματα είχαν σήμερα και συγκεκριμένα blue chips, με τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει συναλλακτικά (στα 12,15-12,38), στην Jumbo να βγαίνει αντίδραση (στα 13,40-14,09), στον ΟΤΕ να ισχυροποιούνται τα 15,50 ευρώ, στην Viohalco να επανέρχονται οι αγοραστές (στα 4,49-4,62 ευρώ), όπως και σε Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ενώ συνέχισαν Mytilineos, Coca Cola.

Στα συν για τους long, η αντίδραση της ΤΙΤΑΝ, μετά την διόρθωση της Παρασκευής, τα υψηλά 52 εβδομάδων των 2 βαρύτερων χαρτιών του ΧΑΑ (ΟΤΕ, Coca Cola), η υπεραπόδοση για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς, αύριο, λήγει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος. Σύμφωνα με χρηματιστές το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης" προς την διοίκηση και το εγχείρημα της αμκ. Στα 1,40 με 8,53% και συναλλαγές 1,1 εκατ. μετοχές.

Κοντά στα υψηλά ημέρας ο FTMidCap, καθώς συνεχίστηκε η άνοδος για δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη λ.χ Intracom, Intrakat, επανήλθαν ανοδικά λ.χ Πλαστικά Θράκης, ενισχύθηκαν Papoutsanis, Fourlis, Attica Bank, Πλαίσιο.

Σε γενικές γραμμές η "συστημική μεσαία κεφαλαιοποίηση" συγκεντρώνει σημαντικό μερίδιο επενδυτικού ενδιαφέροντος, δείχνει να έχει βλέψεις για υψηλότερα, ενώ δεν είναι τυχαίο πως η Intracom φτάνει σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Σε ανάλογα υψηλές τιμές-πέραν των ΟΤΕ, Coca Cola και Intracom- και οι μετοχές των ΕΛΓΕΚΑ, Αστικά Ακίνητα, Κτήμα Λαζαρίδη, ένδειξη πως η μόχλευση καλά κρατεί και σε επιλεγμένα χαρτιά εκτός δεικτών.

Ενδειξη των δυνατοτήτων, περιθωρίων για αποδόσεις/υπεραξίες και πέραν των blue chips.

Στα 3,39 εκατ. η αξία των πακέτων (σε μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, Cairo Mezz, Entersoft) συνολικά κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Μέτριος τζίρος για την ανοδική αντίδραση (από τις 830 μονάδες) όπως μέτριος (πλην μίας συνεδρίασης) και για την διόρθωση, που προηγήθηκε.

Τεχνικά, το κλείσιμο, για τον ΓΔ πάνω από τις 895 ενισχύει τη "μέτρηση", σύμφωνα με την οποία είναι εφικτή η προσέγγιση των 905-910 μονάδων, περιοχή όπου θα δοκιμασθούν πωλητές vs αγοραστές.

Πηγή: Euro2day.gr, Μιχάλης Γελαντάλις