«Αέρας αισιοδοξίας» φάνηκε να πνέει στο Χρηματιστήριο και στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις ευρύτερες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη.

Μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελούν οι φόβοι γύρω από την ενεργειακή σκακιέρα οι οποίοι θα ενταθούν το χειμώνα, η Ιταλία η οποία βαδίζει προς τις κάλπες και η ΕΚΤ που εμφανίζεται εγκλωβισμένη στις δικές της πολιτικές, με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Οι αγορές μάλιστα δε τιμολογούν πλέον καμία μείωση των επιτοκίων από τη μεριά της ΕΚΤ βλέποντας να φτάνουν κοντά στο 1% έως το τέλος του έτους, εν αντιθέσει με τη Fed. Πέρα από αυτό δε δείχνουν να τιμολογούν πλήρως το πολιτικό ρίσκο (βλ. Ιταλία) αλλά και την ενεργειακή κρίση, ειδικά αν κοιτάξει κανείς τη θέση της Γερμανίας και του DAX.

Το Χρηματιστήριο από την άλλη, έδειξε να υπεραποδίδει κατά τη σημερινή συνεδρίαση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών έχοντας μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα, ενώ θετικά ελήφθη από την αγορά και η καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων που ενισχύει τα δημόσια ταμεία, αλλά και των τουριστικών.

Αυτά τα δύο δεδομένα φαίνεται να πέρασαν άμεσα στην αγορά, ενώ η καλή πορεία που χαράζει ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να αποτυπωθεί ολοένα και περισσότερα στο ταμπλό, κλείνοντας τα όποια discount με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,65% σήμερα φτάνοντας στις 893,23 μονάδες, με τον τζίρο (81,20 εκατ. ευρώ) εμφανώς ενισχυμένο λόγω της χθεσινής αργίας αλλά και της λήξης της σειρά παραγώγων που έρχεται την Παρασκευή. Με τα σημερινά κέρδη η αγορά βρίσκεται μια ανάσα από το να περάσει σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους (-0,01%).

Ο δείκτης FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,93% στις 2.161,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε καταγράφοντας κέρδη 2,96% στις 589,45 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχώρισε ο δυναμικός βηματισμός της Πειραιώς που έκλεισε στο +5,17% και στα 1,128 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Alpha Bank με άνοδο 4,05% στα 0,9814 ευρώ. Από την άλλη, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο 2,50% στα 0,984 ευρώ και με υψηλό όγκο συναλλαγών (12,88 εκατ.). Κατά 1,49% ενισχύθηκε η ΕΤΕ φτάνοντας στα 3,40 ευρώ. Μεγάλο πακέτο πέρασε σε Alpha Bank της τάξεως των 9.65 εκατ. ευρώ στα 0,965 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ακολούθησε της Eurobank στα 7,34 εκατ. ευρώ στα 0,962 ευρώ και της ΕΤΕ στα 5,11 εκατ. ευρώ και στα 3,404 ευρώ ανά μετοχή.

Ισχυρή άνοδο διευρύνοντας τα κέρδη της αγοράς πρόσφεραν ο ΟΠΑΠ στο 3,02%, η ΔΕΗ στο 3,26%, η Τέρνα Ενεργειακή στο 3,37% και η TItan στο 3,28%.

Ακολούθησαν σε πράσινο φόντο η Mytilineos και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ αξιόλογα κέρδη σημείωσαν Viohalco, ElvalHalcor και ΕΛΠΕ.

Περιορισμένο κλείσιμο θέσεων για τοποθετήσεις σε άλλους τίτλους καταγράφηκε σε ΜΟΗ, Aegean, και Ελλάκτωρ.