Σε θετικό έδαφος κινούνταν σήμερα το πρωί οι ευρωπαϊκές μετοχές, με την άνοδο να περιορίζεται από τις βαριές απώλειες των ιταλικών μετοχών ύστερα από το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Αφού υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε στις 10:25 ώρα Ελλάδας άνοδο κατά 0,3%. Ο ιταλικός δείκτης των blue-chip FTSE MIB σημείωσε πτώση 1%, επίσης σε χαμηλό εξαμήνου.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς από την κάλπη της Κυριακής δεν προέκυψε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, με τους ψηφοφόρους να απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα και να στρέφονται σε αντισυστημικές και ακροδεξιές παρατάξεις.

«Αναμένουμε διαπραγματεύσεις διαρκείας μετά από αυτές τις εκλογές, που ίσως οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα των ιταλικών περιουσιακών στοιχείων», σχολίασε ο Ματέο Ραμένγκι, επικεφαλής συστημάτων πληροφορικής στην UBS WM Italy.

Οι ιταλικές τράπεζες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο τουλάχιστον μηνών, σημειώνοντας πτώση 1,4%.

Ωστόσο, η άνοδος των μετοχών ενέργειας προσέφερε ενίσχυση στην ευρύτερη αγορά. Σε αυτό βοήθησε η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ και των αμερικανικών εταιριών σχιστολιθικού πετρελαίου που δημιούργησε προσδοκίες ότι οι παραγωγοί θα συζητήσουν περαιτέρω πώς να αντιμετωπιστεί ο κορεσμός της παγκόσμιας αγοράς αργού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Σαββατο τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες με δασμούς στις εισαγωγές εάν η ΕΕ απαντήσει στο σχέδιό του για δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο. Στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι BMW και Daimler, με πτώση κατά 1,8% και 1,1% αντίστοιχα.

Η γαλλική AXA σημείωσε πτώση 5,1%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης συμφώνησε να εξαγοράσει την ασφαλιστική XL Group έναντι 15 δισεκ. δολαρίων περίπου, με κάποιους αναλυτές να δηλώνουν ότι το τίμημα φαίνεται υψηλό.