Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Στην αυγή του νέου χρόνου, μερικές σκέψεις μαζί και ορισμένα ερωτήματα που γεννιούνται αυθόρμητα ή κατ΄ανάγκην από τα γεγονότα που χαρακτήρισαν το 2020, αλλά που θα μας συνοδέψουν όπως φαίνεται και το 2021, πιστεύω ότι είναι χρήσιμες και τροφή για απεξάρτηση από την κατευθυνόμενη (παρα)πληροφόρηση!

Η πανδημία του COVID-19 απείλησε και απειλεί μέχρι σήμερα τον κόσμο , αφαιρώντας καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και βυθίζοντας τις χώρες σε οικονομική και κοινωνική κρίση που δεν γνωρίζουμε ακόμη το τέλος και τα αποτελέσματα της . Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι ασθένησαν μέχρι σήμερα και οι περισσότεροι στις «οικονομικά αναπτυγμένες χώρες» και το 1/4 περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ !

Ανέτοιμα και ανεπαρκή βρέθηκαν τα συστήματα υγείας , σάλος και πανικός και μαζική η ταφή των νεκρών σε κοινούς τάφους . Παράλληλα ένας «αγώνας δρόμου» των μονοπωλίων του φαρμάκου για να κερδίσουν τις αγορές των εμβολίων , των οποίων μέχρι σήμερα αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια . Ανοιχτός όμως και ο πόλεμος ενάντια στο πρώτο ρωσικό εμβόλιο SPUTNIK -V και όχι με επιστημονικά , αλλά με πολιτικά σαθρά επιχειρήματα για δήθεν «σκοπούς διείσδυσης» της Ρωσίας και με συντονισμένη κινδυνολογία από τα διεθνή ΜΜΕ . Ακόμη και στα θέματα της παγκόσμιας Υγείας επικράτησε η κακοήθεια και ο τυχοδιωκτισμός .

Μέχρι που ήρθε η ανακοίνωση της AstraZeneca να τους κλείσει τα στόματα , ότι θα προχωρήσει στην συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου ως πιό αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές από το δικό της . Θα είναι πολύ γρήγορα έτοιμο το SPUTNIK-V με ταμπέλα της Astra Zeneca σε όλο τον κόσμο ! Ευτυχώς !
Ποιά είναι λοιπόν η λογική και ποιά η ηθική της πολιτικής του σύγχρονου «δυτικού αναπτυγμένου κόσμου»;
Θα θυμίσω μερικά δείγματα αυτής της «ηθικής» που τα είχαμε πολύ πριν τον COVID-19 .. Όταν π.χ χωρίς καμιά απόφαση του ΟΗΕ , οι γιάνκηδες βομβάρδιζαν τον άοπλο λαό στη Γιουγκοσλαβία και διαμέλιζαν τη χώρα . Όταν έσφαζαν μπροστά στις κάμερες τον νόμιμο ηγέτη Καντάφι στη Λιβύη και η «σοσιαλίστρια» κυρία Κλίντον-Λεβίνσκι ξέσπαγε σε πανηγυρισμούς ... Όταν όπλιζαν τους τρομοκράτες ισλαμιστές του ISIS ενάντια στον Άσαντ , για τη «δημοκρατία» , ρίχνοντας στο θάνατο και στην προσφυγιά πάνω από 8 εκατομμύρια λαού της Συρίας . Ευτυχώς που συνάντησαν μπροστά τους τους S-400 του Πούτιν και έτράπηκαν σε φυγή .
Όταν με τη βία και με πραξικόπημα έριχναν τη νόμιμη κυβέρνηση στην Ουκρανία τοποθετώντας εκεί φασιστικά ανδρείκελα για να οξύνουν την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία , καλλιεργώντας μέχρι σήμερα τον κίνδυνο ανάφλεξης ενός διασυνοριακού με τη Ρωσία πολέμου. Προσθέστε και Ιράν , Βενεζουέλα , Λευκορωσία , Αρμενία ... Και πολλά άλλα παραδείγματα διακρατικής βίας και τρομοκρατίας , από την «ηγέτιδα χώρα της δημοκρατίας» ..
Τι «πολιτισμό» λοιπόν να περίμενε κανείς στις εκλογές αυτής της παρακμιακής «υπερδύναμης του κακού»; Και ποιές δυνάμεις , κοινωνικές και πολιτικές τελικά αντιπαρατέθηκαν σε αυτές τις εκλογές ; Πρόκειται για δυνάμεις αριστερές ή δεξιές ;; Πρόκειται για ιδεολογίες ; Η’ μήπως πρόκειται όπως υποστηρίζουν μερικοί αφελείς για τη «Δεξιά» του συντηρητικού Τράμπ , ενάντια στον σοσιαλιστή Μπάϊντεν ;;; Καμία σχέση !!!
Πρόκειται για οικονομική , πολιτική , πολιτισμική , μορφωτική , φυλετική φθορά και σήψη του ακραίου επιθετικού αμερικάνικου ιμπεριαλισμού , που για την αυτοσυντήρηση του και την κάλυψη των εσωτερικών του τεράστιων αντιθέσεων δεν θα διστάσει να σκοτώνει πολίτες του , ούτε θα διστάσει να προβεί σε νέους ακόμη πιό καταστροφικούς πολέμους το 2021 . Διότι και οι συνεχείς οικονομικοί αποκλεισμοί και οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα , αυτό το μήνυμα μεταφέρουν . Το μήνυμα της απέλπιδας προσπάθειας των ΗΠΑ , διατήρησης μιας ήδη χαμένης επικυριαρχίας στον κόσμο .
Απευθύνομαι λοιπόν στους δικούς μας «απολογητές» και «τιμητές» της αμερικάνικης δημοκρατίας και του «ονείρου» . Και ιδιαίτερα μάλιστα απευθύνω την ερώτηση στους «κατ’επίφαση αριστερούς» και τους ρωτάω : Είναι το θέμα των ΗΠΑ σήμερα , η Αριστερά ή η Δεξιά ; Είναι ο Μπάϊντεν και οι «Δημοκράτες» εκφραστές αριστερών ιδεών ; Είναι οι σημερινές ΗΠΑ «η κυριαρχούσα μοναδική υπερδύναμη»; Είναι ή δεν είναι το 30% του αμερικάνικου λαού στα όρια της φτώχειας , της ανέχειας ιατρικής περίθαλψης , των φυλετικών διακρίσεων και αποκλεισμών ; Αυτά είναι τα αμείλικτα ερωτήματα που με τέτοιο βίαιο τρόπο απαντάει τον τελευταίο χρόνο , ο φτωχός και περιθωριακός πλέον αμερικάνικος λαός . Αριστεροί -Δεξιοί - Λευκοί- Κίτρινοι και Μαύροι . Σε μια μάχη υπαρξιακή , αντιμέτωποι με το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό σύστημα . Απαιτούν αλλαγές !
Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία , ήρθαν και έρχονται νέες δυναμεις στο προσκήνιο , στην οικονομία , στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία , στην πολιτική της ειρήνης και της συνεργασίας και όχι των τυφλών παγκόσμιων αντιπαραθέσεων . Δεν έγινε λοιπόν με τις εκλογές και με τον Μπάϊντεν καμιά Αμερική ούτε δημοκρατική ούτε καν ... «κομμουνιστική» , αλλά αν δεν αλλάξει τώρα «από τα μέσα της» και δεν αποδεχθεί τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων ενός πολυπολικού κόσμου , τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει στην πράξη η «αφετηρία» μιας παγκόσμιας καταστροφής . Πως να ερμηνεύσεις διαφορετικά και τα 770 δις δολάρια του φετινού τους προϋπολογισμού σε στρατιωτικές δαπάνες ;;!!
Τα τέσσερα θύματα της χθεσινής κατάληψης του κογκρέσου θα είναι σίγουρα το φυτίλι αυτών των αλλαγών στις ΗΠΑ .
Επίσης Νέα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης πρέπει να γίνουν ο άμεσος σκοπός της πραγματικής Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου .
Η Κίνα , η Ρωσία , η Ινδία , η Άπω Ανατολή , χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή και οι λαοί της Ευρώπης , θα πρωτοστατήσουν στη δημιουργία του μετά-COVID νέου και ειρηνικού κόσμου των παιδιών μας .
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2021 ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ ...

Του Μιχάλη Ψύλλου*

«Ο κορονοϊός σκότωσε την πρώτη του …δημοκρατία» έγραφε η Washington Post τον περασμένο Μάρτιο ,όταν το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας έδωσε στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν υπερεξουσίες για να κυβερνά με διατάγματα, στο όνομα της καταπολέμησης της πανδημίας. Ηταν η αρχή! «Υπερβολική χρήση βίας, επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης, πολύ αυστηρός έλεγχος… Σχεδόν τα μισά δημοκρατικά κράτη έχουν θέσει σε εφαρμογή “μη νόμιμους ή δυσανάλογους περιορισμούς στην ελευθερία” κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με το «Διεθνές Ινστιτούτο Δημοκρατίας».

«Από τότε που ξέσπασε η πανδημία ,η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιδεινώθηκαν σε 80 χώρες, με ιδιαίτερα έντονη καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την κλιμάκωση της καταστολής », όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωση Freedom House . «Αυτό που ξεκίνησε ως παγκόσμια κρίση για την υγεία έχει γίνει μέρος της παγκόσμιας κρίσης για τη δημοκρατία», λέει ο Μίκαελ Αμπράμοβιτς. Εκτιμά μάλιστα ότι η κρίση έχει δημιουργήσει « άφθονο χώρο στους πολιτικούς ηγέτες , για να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το COVID-19 , είτε για να ενισχύσουν την εξουσία στο εσωτερικό ,είτε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό».

Η οργάνωση Freedom House σημειώνει μάλιστα ότι «ο κορονοιός έχει αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο – από την αναβολή των εκλογών έως την αναστολή των κινημάτων διαμαρτυρίας των πολιτών και την ενίσχυση του αυταρχισμού έναντι της δημοκρατίας».

Ηδη, λόγω της πανδημίας έχουν αναβληθεί οι εκλογές σε τουλάχιστον 75 χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Υποστήριξη (IDEA) .«Ενώ τα περισσότερα από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας φαίνεται να είναι “δικαιολογημένα”, το 43% των δημοκρατικών κρατών έχει εφαρμόσει “παράνομους, δυσανάλογους, απεριόριστους χρονικά ή περιττούς περιορισμούς στην ελευθερία”, αναφέρει το IDEA.

Μετα-πανδημική δημοκρατία

Ο Λεονάρντο Μορλίνο ,καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Luiss Business School της Ρώμης κάνει λόγο για μια « μετα-πανδημική δημοκρατία ,που θα χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο των πολιτών, σε συνάρτηση με την αλλαγή του ρόλου του κράτους στην οικονομία». Όπως λέει , λόγω της πανδημίας «υπάρχει μια εστίαση στις πολιτικές για την προστασία της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης, ενώ δίδεται λιγότερη προσοχή στις ατομικές ελευθερίες υπό την πίεση της έκτακτης ανάγκης για τη μείωση των επιπτώσεων του κορονοϊού» . Πόσο θα κρατήσει αυτό; «Μέσα σε λίγους μήνες κατά τη διάρκεια του 2021 θα γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, πόσο διαφορετική θα είναι η δημοκρατία μας από πριν» ,εκτιμά ο Λεονάρντο Μορλίνο.
Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή «δύο φαινόμενα έχουν αλλάξει τις δημοκρατίες μας από τις αρχές του 21ου αιώνα, διαμορφώνοντας τις λεγόμενες «μετα-πανδημικές δημοκρατίες»:
-Το πρώτο είναι ότι η ανάπτυξη των δυτικών οικονομιών έχει μειωθεί σημαντικά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και επιδεινώθηκε ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας ,με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανισότητες στην Ευρώπη αλλά και να μειωθούν δραματικά οι δαπάνες για την υγεία.
-Το δεύτερο φαινόμενο -λέει ο καθηγητής Μορλίνο «άγγιξε την καρδιά της δημοκρατίας, δηλαδή τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης με την ψηφιακή επανάσταση, η οποία ταυτόχρονα δημιούργησε τεράστιες ευκαιρίες, οι οποίες προηγουμένως δεν υπήρχαν, για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των ανθρώπων μέσω της συνδυασμένης χρήσης fake news και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης-αυτό που η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Σοσάνα Ζούμποφ ονόμασε «καπιταλισμό της παρακολούθησης».

Δημοκρατία χωρίς… ελευθερία!

«Ο καπιταλισμός δεν είναι συμβατός με τη δημοκρατία» λέει κυνικά ο Πήτερ Τάιελ, ιδρυτής του αμερικανικού κολοσσού εξόρυξης και επεξεργασίας δεδομένων,Palantir ,δείχνοντας ουσιαστικά τι θα επιχειρηθεί να επικρατήσει στην «μετα-πανδημική δημοκρατία».Ενθερμος υποστηρικτής του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ ,ο Πήτερ Τάιελ ,ο Τάιελ έγραψε σε μελέτη του ακροδεξιού Cato Institute:«Δεν πιστεύω πλέον ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι συμβατές»! Υπερασπίστηκε μάλιστα αυτή την ιδέα λέγοντας :«Από το 1920, η τεράστια αύξηση των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας και η επέκταση της ψήφου στις γυναίκες έχουν καταστήσει σχήμα οξύμωρο την έννοια της “καπιταλιστικής δημοκρατίας».
Ο Τάιελ αποκαλούσε το απαρτχάιντ Νότια Αφρική « ένα υγιές οικονομικό σύστημα» και έγραψε ότι «η πολυπολιτισμικότητα …χαλάρωσε τα αμερικανικά θεσμικά όργανα. Δεν είναι περίεργο άλλωστε που ο ιδρυτής της Palantir καταγγέλλει ως «αδιανόητες τις απόψεις που καθοδηγούν τη λεγόμενη« σοσιαλδημοκρατία ».Δεν κρύβει βέβαια ούτε τις φιλο-δικτατορικές του τάσεις λέγοντας : «Η μοίρα του κόσμου μας μπορεί να εξαρτάται από την προσπάθεια ενός ατόμου που χτίζει ή διαδίδει τον μηχανισμό της ελευθερίας που κάνει τον κόσμο ασφαλή για τον καπιταλισμό».

Λάτρης του νέο-φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς, ο Τάιελ είχε μάλιστα συμβούλους τον πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ και την υπουργό Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, Κοντολίζα Ράις.

Η δράση της Palantir

Η επωνυμία της εταιρείας Palantir προέρχεται από την ονομασία «Palantiri», τις «πέτρες που βλέπουν» στο μυθιστόρημα του Τόλκιν «ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών». Στο επίσημο σάιτ της εταιρίας που εδρεύει στο Ντένβερ του Κολοράδο, αναφέρεται ότι «η Palantir Technologies Inc. είναι μια εταιρεία λογισμικού που δημιουργεί εταιρικές πλατφόρμες δεδομένων για χρήση από οργανισμούς με πολύπλοκα και ευαίσθητα περιβάλλοντα δεδομένων. Από την κατασκευή ασφαλέστερων αυτοκινήτων και αεροπλάνων, την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Palantir βοηθά τους πελάτες σε δημόσιους, ιδιωτικούς και μη κερδοσκοπικούς τομείς να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους». Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, η Palantir εισήλθε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το BBC σημείωνε με έκπληξη σε δημοσίευμα του ότι η κεφαλαιοποίηση της Palantir ανερχόταν στο επιβλητικό ποσόν των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων .Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Palantir δεν έχει καταγράψει ποτέ κέρδη στην ιστορία της. Ο Τάιελ ,μέσω ενός δικτύου κεφαλαίων επιχειρηματικών κεφαλαίων, έχει επενδύσει σε μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες Διαδικτύου της εποχής μας – συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Uber. Η Palantir έχει προσελκύσει μάλιστα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του In-Q-Tel, του επενδυτικού σκέλους της CIA. To αμερικανικό περιοδικό Forbes πάντως σε άρθρο με τίτλο «Γιατί δεν πρέπει να επενδύσετε στην Palantir υποστηρίζει ότι υπάρχει αδιαφάνεια στα οικονομικά του κολοσσού με μεγαλοστελέχη της να παίρνουν δανεικά και αζήτητα από τους λογαριασμούς της ίδιας της εταιρείας…

Γερμανικό και Γαλλικό «Όχι» στην Palantir

Η γαλλική Les Echos γράφει ότι «η Palantir γεννήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική το 2001 και εντοπίστηκε πολύ γρήγορα από τη CIA , καθώς είχε ειδίκευση στην ανάλυση πολύ μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων.

Το αμερικανικό περιοδικό Business Insider γράφει ότι το 2009, η έκθεση των μετόχων της Palantir διαπίστωσε ότι το σκέλος επιχειρηματικού κεφαλαίου της CIA (γνωστό ως In-Q-Tel) κατείχε το 10% της εταιρείας . Σήμερα πάντως, η εταιρία δεν αναφέρει στα έγγραφά της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ «αν αυτή η επένδυση ισχύει ακόμη ή πόσες μετοχές της Palantir εξακολουθεί να κατέχει η In-Q-Tel ».

Σύμφωνα με την Frankfurter Rundschau, ο Τάιελ ,ο οποίος συμμετείχε και στη δημιουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμών Paypal, ίδρυσε την Palantir το 2004 με οικονομική υποστήριξη από την CIA. «Στους πελάτες της Palantir συγκαταλέγονται η CIA, το FBI, η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA, το Πεντάγωνο, οι Πεζοναύτες και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Όπως διαπιστώνουν παρατηρητές, το επιχειρηματικό μοντέλο της Palantir είναι: Μεγάλος όγκος δεδομένων για τον Μεγάλο Αδελφό».

Η Les Echos γράφει ότι οι υπηρεσίες της Palantir χρησιμοποιούνται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 12 χώρες. Τις απέρριψαν όμως η Γερμανία και η Γαλλία .«Τεχνολογικό Ιανό» χαρακτηρίζει την Palantir η Les Echos. «Στις αρχές Απριλίου, η γαλλική θυγατρική της Palantir, με επικεφαλής τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Airbus, Φαμπρίς Μπρεζιέ προσέγγισε την Γαλλική κυβέρνηση και το δίκτυο των πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Παρισιού για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο γαλλικό σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει το Covid-19 – αλλά η προσφορά απορρίφθηκε» Ο λόγος; «Επειδή η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Πήτερ Τάιελ έχει μια σκοτεινή πλευρά, που συνδέεται με τις δραστηριότητές της για τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών» γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα.

H Frankfurter Rundschau αναφέρει επίσης ότι «η Palantir Technologies έχει αμφιλεγόμενη φήμη και το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδέχτηκε τη δωρεάν προσφορά της εταιρείας».

Η Chaos Computer Club CCC (η μεγαλύτερη ένωση χάκερ στην Ευρώπη),η οποία λόγω της τεχνογνωσίας της σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων χρησιμοποιείται στη Γερμανία και στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, απορρίπτει καταρχήν τη χρήση του λογισμικού της Palantir. Η CCC προειδοποιεί: Η Palantir αναπτύσσει τεχνολογίες παρακολούθησης. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει μάλιστα ότι «ο κατάλογος των αμφισβητούμενων μεθοδεύσεων, κατηγοριών και υποψιών εναντίον της Palantir είναι μακρύς: Ήδη από νωρίς οι Anonymous κατηγόρησαν την Palantir Technologies ότι υποστήριζε ανοικτά την εκστρατεία σε βάρος της πλατφόρμας Wikileaks. Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα «Deep Journal», η Palantir συνεργάστηκε με τις εταιρείες ασφαλείας HBGary Federal και Berico Technologies στην εκπόνηση σχεδίου για τη διάλυση του WikiLeaks. Οι τρεις αυτές εταιρίες είχαν εκπονήσει επίσης το σχέδιο «Team Themis» για να συλλέγουν πληροφορίες και να εκφοβίζουν δημοσιογράφους και ακτιβιστές που « δρούσαν κατά των οικονομικών συμφερόντων των πελατών της Team Themis.

Βρετανικό και Ελληνικό «ναι»

Μεταξύ των κυβερνήσεων που δέχτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας τη συνεργασία της Palantir με τις υγειονομικές Αρχές για τη διαχείριση κρίσεων, ήταν η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα .Και μάλιστα δωρεάν!.

Η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) υπέγραψαν πέρυσι την άνοιξη σύμβαση με την Palantir για τη χρήση του λογισμικού Foundry στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας. Μετά από πίεση της βρετανικής κοινής γνώμης αναγκάστηκε η κυβέρνηση Τζόνσον να δημοσιεύσει τη σύμβαση με την εταιρεία, η οποία αρχικά είχε κρατηθεί μυστική. Σύμφωνα με αυτήν, η Palantir παρείχε στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας το λογισμικό και τις υπηρεσίες της έναντι του συμβολικού ποσού της …μίας λίρας! Τι εξασφάλισε η Palantir με τη συνεργασία αυτή; Συγκέντρωσε τεράστιες ποσότητες ευαίσθητων δεδομένων από ασθενείς του NHS, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, φύλο, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, ψυχική κατάσταση, ποινικό μητρώο, επάγγελμα, προηγούμενοι εργοδότες, τόπος κατοικίας και τηλεφωνικοί αριθμοί. «Όταν υπάρχουν αρκετά δεδομένα μπορούν να εξαχθούν και σημαντικά συμπεράσματα -αυτή είναι η θεωρία στην οποία βασίζεται η Palantir. Αλλά δεν είναι σαφές το ποια είναι αυτά τα δεδομένα Επίσης, δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα αποθηκεύονται τα δεδομένα και ποια οικονομικά συμφέροντα επιδιώκει η εταιρεία με τα δεδομένα» όπως γράφει η Frankfurter Rundschau.

Η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Palantir ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο ,μετά την έκρηξη του πρώτου κύματος της πανδημίας ,όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της εταιρίας . Οκτώ μήνες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2020, «ο Αλεξ Κάρπ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Palantir Technologies , μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαρκώς διευρυνόμενη συνεργασία του Palantir με την κυβέρνηση της Ελλάδας για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους για απάντηση στο COVID-19» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Palantir. Προστίθεται μάλιστα ότι «από την έναρξη της πανδημίας, η Palantir συνεργάστηκε με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων στο πλαίσιο της αντίδρασης της πανδημίας COVID-19. «Έχουμε διαδραματίσει άμεσα βασικό ρόλο στην προσπάθεια αντίδρασης COVID-19, η οποία από την εμπειρία μας ήταν μία από τις καλύτερες στον κόσμο και ανυπομονούμε να διευρύνουμε αυτήν τη συνεργασία για τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Palantir.

«Σήμερα η Palantir είναι ένας κόσμος από μόνος του, έχοντας απλώσει τα δάκτυλά του σχεδόν σε κάθε γωνιά που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί» λέει η Σάρα Μπρέιν ,Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Ώστιν στη μελέτη της με τίτλο « Big Data Surveillance: The Case of Policing ( Παρακολούθηση των Δεδομένων: Η περίπτωση της αστυνόμευσης) . «Η Palantir-λέει η καθηγήτρια Μπρέιν έχει γίνει ένα «δευτερεύον δίκτυο παρακολούθησης», ικανό να παρακολουθεί ανενόχλητο άτομα, προσωπικά δεδομένα και τα κοινωνικά δίκτυά χωρίς να διαπράττει … έγκλημα…Στην πραγματικότητα, προσθέτει η αμερικανίδα καθηγήτρια , η Palantir έχει γίνει μια Λερναία Υδρα με πολλά κεφάλια, ο Οργουελιανός Μεγάλος Αδελφός που φοβόμαστε εδώ και δεκαετίες…

*Του Μιχάλη Ψύλου, από την εφημερίδα Δημοκρατία

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνονται, μένουν απλές διακηρύξεις.

Ενισχύσεις, (σκόρπια) μέτρα στήριξης, επιστρεπτέες προκαταβολές, μειωμένα ενοίκια, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, "ΣΥΝ-Εργασία', υποσχέσεις για μαζικά εμβόλια που πήγαν περίπατο, κλικ για ψώνια στην πόρτα, μεταφορικές εταιρείες που φράκαραν και παραδίδουν σε ένα και βάλε μήνα, βιβλιοπωλεία που δεν μπορούν να παραδώσουν στους φοιτητές, χρήματα και δάνεια από ΤΕΠΙΧ Ι και  ΙΙ, Εξοικονομώ-Αυτονομώ και άλλα.

Αγαπητοί και πιστοί οπαδοί μου, καραντινιέροι και μη, εν πρώτοις καλή χρονιά ! Δεχτείτε την ευχή μου ως ευχή και μόνον , γιατί - αλίμονο! - γνωρίζω πόσο καλή θα είναι κι αδιάψευστος μάρτυς γι αυτό που υπαινίσσομαι το μακρύ τηλεσκόπιο μου,στο οποίο ούτε η αλήθεια μπορεί να κρυφτεί ούτε ανθρώπινο πλάσμα , ιδίως αν είναι γένους θηλυκού, μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία του.

Είναι πραγματικά παράδοξο, έξι και πλέον χρόνια μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ,  να αντιμετωπίζουν ορισμένοι με έκπληξη τις συνεχείς τριβές που προκαλούνται στο λιμάνι, μεταξύ του ιδιωτικού πλέον ΟΛΠ και του συνόλου σχεδόν των φορέων που εμπλέκονται με τη λιμενική λειτουργία.

Η Εύα Σπαθάρα, Κοινωνιολόγος, MSc, MEd, γράφει στο ΕΝΑ για τις διαστάσεις της έμφυλης βίας μέσα στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, με έμφαση στο πώς ο εγκλεισμός στο σπίτι -το οποίο επανοηματοδοτείται, αποκτώντας πολλαπλές διαστάσεις- αποτελεί αφόρητη συνθήκη για χιλιάδες γυναίκες.

Τι θα κάνει τελικά η Ευρώπη των Αξιών, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας της έκφρασης, έναντι του βέτο, με το οποίο απειλούν την ισχύ του σωτήριου για τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών-μελών της Ταμείου Ανάκαμψης, δύο χώρες με αυταρχικά έως απολυταρχικά καθεστώτα, αυτά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας; Θα υποκύψει, με…βελτιώσεις, αναιρώντας τις βάσεις της ύπαρξής της; Ή, μήπως είναι προτιμότερο να τους δείξει την πόρτα της εξόδου; Δείτε τρεις ενδιαφέρουσες απόψεις.

Στις 14 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τετραήμερη «απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα». Η στόχευσή της ήταν η αποτροπή της διενέργειας των επετειακών εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση αυτή κινητοποίησε έναν ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για την τυπική και ουσιαστική νομιμότητά της και συνακόλουθα για το όριο της Δημοκρατίας και τη στάθμιση αγαθών σε συνθήκες κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ απευθύνθηκε σε τέσσερις νομικούς για να διατυπώσουν τη θέση τους για το ζήτημα αυτό της συγκυρίας, που επαναφέρει στο προσκήνιο τη σύγκρουση αντιλήψεων για την ποιότητα, το εύρος και τη διάρκεια των εξαιρέσεων που η κατάσταση της πανδημίας δύναται να επιφέρει στους κεκτημένους τρόπους ρύθμισης του συλλογικού και ατομικού βίου.

Πώς διαμορφώνονται, λοιπόν, οι συσχετισμοί μεταξύ κρατικής εξουσίας και δικαίου σε συνθήκες κρίσης; Ποιο είναι το όριο μεταξύ των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και της περιστολής θεμελιωδών συλλογικών δικαιωμάτων και αγαθών; Ποιες συνταγματολογικές τάσεις διαμορφώνονται στη συγκυρία και σε ποιο βαθμό αναδεικνύεται ένας συνταγματικός αναθεωρητισμός; Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος οι περιορισμοί που λαμβάνονται στο πλαίσιο της πανδημίας να αφήσουν μόνιμα αποτυπώματα στο δημοκρατικό κράτος δικαίου;

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Στέργιος Μήτας, ο Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Σύμβουλος του ΑΣΕΠ Απόστολος Παπατόλιας και ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος συζητούν με το ΕΝΑ για τη δημόσια υγεία, την απαγόρευση συναθροίσεων και το όριο της δημοκρατίας.

[Όλη η ειδική έκδοση «Δημόσια υγεία, απαγόρευση συναθροίσεων & το όριο της δημοκρατίας»]

Τα 4 κείμενα:

Οι πανδημίες είναι σπάνια φαινόμενα. Έτσι, δεν υπάρχει εμπειρία -ούτε καν καταγεγραμμένη- για το πώς περιορίζεται. Παράλληλα, δε γνωρίζουμε κάποια ιστορική περίπτωση περιορισμού μιας πανδημίας. Έτσι, βασιζόμαστε πάρα πολύ, στα όσα αναφέρουν οι γιατροί και γενικότερα οι επιστήμονες, οι οποίοι και πάλι δεν έχουν κάποια εμπειρία, ούτε και κάποια “νίκη” (κατά πανδημίας) στο ενεργητικό τους.

Αναδημοσίευση - Του Γιάννη Σιάτρα

Με βάση τους αριθμούς που ανακοινώνονται, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, η πανδημία έχει ξεφύγει από το σημείο που μπορεί να περιοριστεί -αν θα μπορούσε ποτέ να περιοριστεί.

Αντιλαμβάνομαι πως όλες οι προσπάθειες γίνονται, όχι για τον περιορισμό των κρουσμάτων, αλλά για την καθυστέρησή τους. Όμως, με βάση την εμπειρία που έχουμε όλοι μας πλέον αποκτήσει, τα όσα έχουμε διαβάσει και την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων, αμφιβάλλω αν μπορούμε ακόμη έστω και να καθυστερήσουμε τη “φυσιολογική εξέλιξη” των πραγμάτων.

Επίσης, αντιλαμβάνομαι και δικαιολογώ το lockdown της άνοιξης, αφού οι κυβερνήσεις χρειάζονταν μία περίοδο για να προσαρμόσουν τα ιατρικά τους συστήματα και τις λειτουργίες των κοινωνιών. Άλλες εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα αυτό και άλλες το σπατάλησαν άπρακτα, σε ανούσιες έως ανόητες εκδηλώσεις και σε μεγάλα λόγια.

Άποψή μου, η οποία δε διεκδικεί το χαρακτηρισμό του “θέσφατου”, είναι ότι, με τα νέα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από το όφελος. Ήδη, θα πρέπει να ξεχάσουμε ακόμη και τα πολύ αρνητικά σενάρια που κάναμε για την εξέλιξη των οικονομιών (και της ελληνικής οικονομίας ειδικότερα) καινα πάμε σε ακόμη πιο αρνητικά.

Τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν, σχεδόν αποκλειστικά, στον κλάδο της εστίασης, την οποία έκλεισε για ένα μήνα. Η λειτουργία του (ευρύτερου) κλάδου της εστίασης, δείχνει το επίπεδο της ψυχολογίας μιας κοινωνίας, αφού, μέσα απ’ αυτό τον κλάδο διέρχονται οι περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις των ανθρώπων.

Είναι ανώφελο το να διατηρείς τα εμπορικά μαγαζιά ανοιχτά, όταν έχεις κλείσει την εστίαση, όχι απλά επειδή δε μπορείς να σταματήσεις κάπου για ένα καφέ (κάτι που συνδυάζεται με τα ψώνια), αλλά επειδή με τα μαγαζιά της εστίασης κλειστά, πλημμυρίζεις με έντονο αρνητισμό, κάτι που σε αποτρέπει να πας και να περπατήσεις στην Ερμού, ή σε άλλες εμπορικές γειτονιές.

Και αν μέχρι το Δεκέμβριο δε μειωθούν τα κρούσματα (κάτι που θεωρώ αρκετά πιθανό), πώς θα ανοίξει, τότε, ο Πρωθυπουργός την εστίαση; Αν την ανοίξει, πώς θα δικαιολογήσει το κλείσιμο του Νοεμβρίου; Και αν δε την ανοίξει; Θα διατηρήσει τα μαγαζιά κλειστά και το Δεκέμβριο;

Αυτό δεν είναι μόνο οικονομική καταστροφή -όχι μόνο για την εστίαση, αλλά για ολόκληρο τον εμπορικό κόσμο- αλλά θα είναι και πολιτική καταστροφή, επειδή ο αρνητισμός δε θα σβηστεί εύκολα, κυρίως όταν συνοδεύεται από μία μεγάλη ύφεση και ανεργία.
Και μπορεί οι εκλογές να απέχουν ως το 2023 -βέβαια, ξεχάστηκε- όμως ο αρνητισμός λειτουργεί σωρευτικά μέσα στον εγκέφαλο. Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Και βεβαίως αντιλαμβάνομαι την απειλή της πανδημίας για τις ζωές μας. Και φροντίζω να παίρνω όλα τα μέτρα -τόσο για τον εαυτό μου, όσο και για την επαγγελματικό μου περιβάλλον- ακόμη και σε υπερβολικό βαθμό. Όμως, θεωρώ ότι στην περίοδο αυτή κάτι γίνεται λάθος.

Εκτιμώ ότι, σ’ αυτή τη φάση, οι γιατροί (οι οποίοι νομίζουν ότι η κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει σε ένα “αποστειρωμένο” περιβάλλον ενός πειράματος), παρέσυραν τον πολιτικό, ο οποίος οφείλει να είναι ψύχραιμος, να έχει φαντασία, να παίρνει λελογισμένα ρίσκα και όλες τις παραμέτρους υπόψη του. Και αυτό δεν είναι καλό. Ούτε για τον πολιτικό, αλλά ούτε και για μας -ενώ αμφιβάλλω εάν θα αποβεί θετικό ακόμη και για τους γιατρούς.

 

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ