του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η επίσκεψη Γιούνκερ «σκέπασε» όπως ήταν φυσικό ένα μεγάλο κομμάτι της ειδησεογραφίας το τελευταίο 48ωρο και μαζί ένα πολύ σοβαρό θέμα που σχετίζεται όμως με το αν όντως η χώρα διανύει τα τελευταία μέτρα προς μια «πιο καθαρή έξοδο».

Μέρος της οικονομικής κατάστασης και αν αυτή βρίσκεται σε ένα στοιχειωδώς καλό επίπεδο, είναι και αν το κράτος, ο προϋπολογισμός, τα έσοδα και δεν συμμαζεύεται, μπορούν να ανταποκριθούν (πρώτα) στις υποχρεώσεις προς τους πολίτες.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρμόδιο τομεάρχη Γιάννη Βρούτση, η κυβέρνηση έχει περίπου κηρύξει «στάση πληρωμών», αδυνατώντας να καταβάλλει ειλημμένες υποχρεώσεις της σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιμένουν να λάβουν τις συντάξεις τους. Υποδηλώνει δηλαδή πλήρη οικονομική και οργανωτική αδυναμία, και κατά συνέπεια απόγνωση για τους πολίτες.

Έλα όμως που τα στοιχεία όχι μόνο διαψεύδουν, αλλά εκθέτουν τόσο τον ίδιο όσο και το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στις 31.12.2014 όταν ο κ. Βρούτσης ήταν υπουργός Εργασίας, βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, δηλαδή δεν είχαν καταβληθεί 381.444 συνταξιοδοτικές παροχές. Και συγκεκριμένα 163.922 κύριες συντάξεις, 154.022 επικουρικές και 63.500 εφάπαξ.

Μια κατάσταση δηλαδή που πραγματικά έμοιαζε με «στάση πληρωμών» να συνυπολογίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης είχε «μπλοκάρει» κυριολεκτικά τόσο τις επικουρικές συντάξεις (λόγω και του mail Χαρδούβελη) όσο και τα εκατοντάδες χιλιάδες εφάπαξ που βρίσκονταν σε παρατεταμένη εκκρεμότητα καθώς αδυνατούσε να βγάλει τον λεγόμενο μαθηματικό τύπο.

Τι έγινε από την 1.1.2015 μέχρι σήμερα;

Μέχρι τις 31.3.2018 έχουν καταβληθεί 594.398 συνταξιοδοτικές παροχές (347.824 κύριες συντάξεις, 170.188 επικουρικές και 76.386 εφάπαξ) συνολικού ύψους 3,819 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στο μεσοδιάστημα κατατέθηκαν πάνω από 455.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδοτικών παροχών και οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές όλων των κατηγοριών έχουν μειωθεί από 386.000 τον Δεκέμβρη του 2014 σε μόλις 212.000 σήμερα, δηλαδή έχουν μειωθεί κατά 45%.

Πώς γίνεται να αμφισβητούνται αυτά τα στοιχεία, όταν μάλιστα ακόμα η χώρα βρίσκετα - και θα βρίσκεται για ακόμα 4 μήνες - σε αυστηρή επιτήρηση, είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσει η ΝΔ και ο αρμόδιος τομεάρχης. Δυστυχώς όμως για την αλήθεια και την ενημέρωση των πολιτών, αυτά τα τόσο αυταπόδεικτα και χοντροκομμένα ψέματα, επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά από τους ταγούς της ιδιωτικής ενημέρωσης.

Αλλά αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η αλλοίωση της πραγματικότητας που τείνει να γίνει κανονικότητα...