Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Το χθεσινό Πρωτομαγιάτιο μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει πολλούς αποδέκτες. Και αυτό καθώς δεν ήταν επαιτιακό, ούτε συμβολικό, ούτε (μόνο) περιγραφικό μιας πορείας, που αλλάζει διαδρομή τον προσεχή Αύγουστο με το τέλος του προγράμματος.

Το μήνυμα είχε δεσμεύσεις. Συγκερκιμένες. Και απαντούσε τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και σε φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που σωστά επισημαίνουν ελλείψεις και ανάγκες θέλοντας να "χρωματίσουν" το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" για την κοινωνία.

Ο Αλ.Τσίπρας δεν περιορίστηκε στην επανάληψη "βγαίνουμε από τα μνημόνια καθαρά, χωρίς νέες δεσμεύσεις που πολλοί είχαν προεξοφλήσει", αλλά έδωσε σαφές στίγμα, τι σημαίνει καθαρή έξοδος:

"Με το τέλος των μνημονίων, περνάμε σιγά-σιγά σε μια νέα εποχή κανονικότητας, που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού".

Η σαφήνεια της εξαγγελίας κάποιους αιφνιδίασε, άλλους τους προβλημάτισε. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε πως θα απαντήσει π.χ. η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα στην επαναφορά των Συμβάσεων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί μέχρι τώρα οι όποιες απαντήσεις ήταν σε θεωρητικό επίπεδο. Αν γίνουν, πότε θα γίνουν, πως θα γίνουν. Τώρα ο πρωθυπουργός δεσμεύεται πως θα γίνουν και απευθύνεται στους αποδέκτες αυτών των παρεμβάσεων.

Η δεύτερη επισήμανση από το χθεσινό μήνυμα, είναι διπλής απεύθυνσης:

Απολογιστική για τα 3,5 χρόνια..."με αναγκαστικούς συμβιβασμούς αλλά και με σημαντικές νίκες σε μάχες που πριν τις δώσουμε όλοι θεωρούσαν χαμένες"

Προσεκτικά "επιθετική" για την επόμενη μέρα: "...η χώρα μας τα καταφέρνει και στέκεται στα πόδια της ξανά...με τις λιγότερες δυνατές απώλειες"...Και αμέσως μετά: "στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά καταφέραμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που είχαν ήδη αποδεχτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις...".

Στίγμα όχι μόνο για την επόμενη μέρα, αλλά και για την τακτική που θα ακολουθήσει, "εντός και εκτός"...