του Ανδρέα Πετρόπουλου

Στοχευμένα και μεθοδευμένα, η ηχώ των μελλοντικών μειώσεων στις συντάξεις, παίζεται από νωρίς το πρωί έως το αργά το βράδυ σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ κυρίως τα ηλεκτρονικά και φυσικά στην τηλεόραση.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις που εκφράζονται πολλάκις ως επιθυμίες και στοχεύσεις, διαμορφώνουν ένα σκηνικό σύγχυσης. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν για το τι ακριβώς συμβαίνει, πόσες συντάξεις και ποιές μειώθηκαν από το 2015 και μετά, πόσους αφορούν οι μειώσεις της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που προβλέπεται να εφαρμοστεί από την 1/1/2019

Αλλά ας το αφήσουμε προς το παρόν αυτό στην άκρη, γιατί αποτελεί «δέντρο στο δάσος».

Αυτή η σύγχυση έχει διαμορφωθεί στη βάση ενός ψεύδους. Σύμφωνα με την ενιαία εκφώνηση κυρίως από τις τηλεοράσεις, από το 2015 και τη δεύτερη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, υπάρχει υπερφορολόγηση και κυρίως υπερεισφορολόγηση, αν είναι δόκιμος ο όρος. Και οι δύο μαζί οδήγησαν στο λεγόμενο υπερπλεόνασμα. Το οποίο με βάση αυτό το αφήγημα είναι «αιματοβαμένο».

Να το κάνουμε πιο λιανό το διήγημα. Το νέο Ασφαλιστικό που έχουμε από τις αρχές του 2016 μπορεί να μην έχει μεγάλες περικοπές (για την ακρίβεια έχει κυρίως στις επικουρικές και καθόλου μέχρι τώρα στις κύριες συντάξεις), αλλά φόροι και εισφορές - και κυρίως οι δεύτερες - έχουν «γονατίσει» τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πράγματι, στα δηλωμένα εισοδήματα πάνω από 35.000-40.000 ευρώ, η καταβολή του 20% του εισοδήματος ως εισφορά για κύρια σύνταξη είναι ζόρικη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εδώ έχουμε αναφέρει την πληροφορία ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν το άθροισμα φόρων και εισφορών να μην ξεπερνάει σε καμία περίπτωση το 50%.

Πόσα όμως πληρώνει σήμερα η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών για εισφορές στον ΕΦΚΑ;

Λοιπόν με βάση τα πλέον επίσημα στοιχεία, το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων πληρώνουν έως 200 ευρώ το μήνα. Αυτό ισχύει με βάση τα όσα ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, έχοντας υπόψη την εκκαθάριση των εισφορών του 2016 η οποία ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία 1.230.000 ασφαλισμένοι ελευθεροεπαγγελματίες πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 88% της συγκεκριμένης κατηγορίας. Μέχρι 200 ευρώ εισφορά, με το παλαιό σύστημα που βασιζόταν στις ασφαλιστικές κλάσεις του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) πλήρωνε μόλις 27% αυτής της κατηγορίας! Οι υπόλοιποι πλήρωναν πολλαπλάσιες εισφορές κάθε μήνα.

Πώς κατέρρευσαν λοιπόν τα ταμεία των Ελευθέρων Επαγγελματιών πριν την κρίση όταν η πλειοψηφία πλήρωνε (για την ακρίβεια είχε επιλέξει να πληρώνει) πολλαπλάσιες εισφορές; Και πώς με μικρότερες εισφορές, αλλά ενιαίο σύστημα πληρωμών εμφανίζεται από τον πρώτο χρόνο πλεονασματικός ο ΕΦΚΑ;

Περιμένετε να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα, από τους ειδικούς «τελάληδες» που πιάνουν στασίδι από νωρίς το πρωϊ; Και εμείς το ίδιο, αν και μεταξύ μας δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες...