του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ο ακήρυχτος πόλεμος για τις συντάξεις, και κυρίως τις περικοπές που προβλέπονται για το 2019, μαίνεται καθημερινά στις τηλεοράσεις και στα ενημερωτικά sites. Τα φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ εξιστορούν τι έχει γίνει στο Ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια, με αφετηρία πάντα το 2015.

Οι λόγοι ευνόητοι: Τι να πείς, ότι μεταξύ 2010 - 2015 έγινε κυριολεκτικά σφαγή; Με 12 διαδοχικές περικοπές, με συνολικές μειώσεις 47 δις ευρώ, με τις επικουρικές και τα εφάπαξ υπό εξαφάνιση; Μοιραία θα πρέπει να αναφερθείς και στην περίοδο μεταξύ 2015 - 2018, όπου οι μειώσεις συνολικά φτάνουν με το ζόρι τα 2,6 δις. Οπότε πάει αλλού η κουβέντα...

Παρ' όλα αυτά, η επικρατούσα εικόνα κυρίως στις τηλεοράσεις είναι ότι η σφαγή των συντάξεων ξεκίνησε το 2015. Και βέβαια θα ολοκληρωθεί το 2019. Ανοίγουμε παρένθεση εδώ: Από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει μείωση των κύριων συντάξεων! Η μόνη επιβάρυνση αφορά την αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 4% στο 6%.

Στην πρεμούρα της αποσιώπησης, της παραπληροφόρησης και της σκοπιμότητας, πολλά ΜΜΕ φτάνουν μέχρι την κατασκευή ψευδών ειδήσεων. Δηλαδή σε κανονικά fake news...

Ας δούμε για παράδειγμα τι προβλέπεται να ισχύσει (αν τελικά ισχύσει) με την λεγόμενη "προσωπική διαφορά" από το 2019 και ας το συγκρίνουμε με αυτά που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά:

* Πρώτον, η (προβλεπόμενη, αλλά όχι δεδομένη) μείωση 18% δεν αφορά όλες τις συντάξεις το 2019, επομένως δεν έχουμε οριζόντια περικοπή.

* Δεύτερον, δεν αφορά τα επιδόματα (οικογενειακά κ.λπ.) καθώς αυτά συνυπολογίζονται ως παροχή μαζί με τις συντάξιμες αποδοχές.

* Τρίτον, το 30% που λαμβάνει αγροτική σύνταξη δεν θα έχει καμία μείωση.

* Τέταρτον, άλλο ένα 25% δεν θα έχει μείωση το 2019, αλλά αντιθέτως θα έχει αυξήσεις.

*Πέμπτον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν υψηλότερες αποδοχές, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το +20%! Και αυτό καθώς αποχώρησαν από την εργασία τους με πολλά χρόνια ασφάλισης.

*Εκτον, από τον επανυπολογισμό προκύπτει (αρνητική) "προσωπική διαφορά" για το 20% - 25% των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αφορά κάτι λιγότερο από το 1/3 των συνταξιούχων.

*Εβδομον, οι (προβλεπόμενες, αλλά όχι δεδομένες) μειώσεις αφορούν κυρίως υψηλές συντάξεις που αποκτήθηκαν με λίγα χρόνια ασφάλισης.

*Όγδοον, υπάρχουν μειώσεις και χαμηλότερα από τα 1.000 ευρώ. Αφορούν όμως μικρά ποσοστά, έως 5% - 7%, και λίγους συνταξιούχους.

*Ένατον, μειώσεις δεν θα έχει η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, καθώς παρουσιάζει "μηδενική" προσωπική διαφορά.

*Δέκατον, η αρνητική προσωπική διαφορά αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του πρ. ΤΕΒΕ, εισέπρατταν μαξιλάρι βασικής σύνταξης 220 ευρώ και θα βρεθούν με πολύ υψηλές προσωπικές διαφορές της τάξης του 40%. Ωστόσο με τη λειτουργία του «κόφτη» 18% μετριάζουν τις απώλειές τους.