του Ανδρέα Πετρόπουλου

Όσοι περίμεναν ότι η συμφωνία για το «Μακεδονικό» θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση, φέρνοντας πιο κοντά το τέλος της διαδρομής της, όχι απλώς θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, αλλά να σκεφτούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Και αυτό καθώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι σε αποδρομή, αλλά έχει το «πάνω χέρι» σε όλα τα μέτωπα προκαλώντας με τις κινήσεις της αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Ενάμισι σχεδόν χρόνο πριν την τυπική εξάντληση της θητείας της, κλείνει ένα μείζον εθνικό θέμα που ταλανίζει τη χώρα για περίπου 27 χρόνια.

Μια μέρα νωρίτερα έκλεισε την τελευταία αξιολόγηση και μαζί με αυτή τον κύκλο των μνημονιακών προγραμμάτων και της σκληρής εποπτείας για τη χώρα. Τι απομένει; Λίγα μόνο μέτρα στην τελική ευθεία για τον διακανονισμό και του χρέους.

Με άλλα λόγια, και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, ο Ιούνιος αποδεικνύεται ο καταλυτικός μήνας για το πολιτικό σκηνικό. Το «Μακεδονικό», η έξοδος από το μνημόνιο, η ρύθμιση του χρέους, ανατρέπουν όλες τις προβλέψεις. Όλα αυτά τα μέχρι χθες ανοιχτά και αμφιβόλου κατάληξης θέματα, μετατρέπονται σε «όπλα» που τελικά αποδιοργανώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτό που έγινε αντιληπτό το τελευταίο 48ωρο, με αφορμή και το «δώρο» - όπως αποδείχθηκε - της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι η κυβέρνηση πορεύεται με τεράστια αποθέματα αυτοπεποίθησης, την ίδια ώρα που οι αντίπαλοί της δοκιμάζονται ή βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση, όπως φαίνεται με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως το αφήσαμε ή το είχαμε στο μυαλό μας πριν από λίγες εβδομάδες. Τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές, διαγράφοντας μια νέα αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Τελικά ίσως αποδειχθεί ότι ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής ήταν η αφορμή για να σαρωθεί ότι χτίστηκε με πρόχειρα υλικά στα μνημονιακά χρόνια.