Μια εβδομάδα πριν, κατά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 20/7, τέθηκε ένα θέμα από το κοντινό μέλλον. Με απλά λόγια η ερώτηση προς τον Δημ. Τζανακόπουλο ήταν η εξής: Πώς θα περάσει η συμφωνία για το Μακεδονικό (εφόσον όλα κυλήσουν καλώς στη γειτονική χώρα) στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αρνηθούν να την ψηφίσουν;

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η απάντηση ήρθε χωρίς περιστροφές: «Η συμφωνία με την πΓΔΜ όταν θα έρθει στη Βουλή θα κυρωθεί από ευρεία πλειοψηφία, ακόμα και στην περίπτωση που δεν την ψηφίσει το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, ακόμα και στην περίπτωση που τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης».

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν σε δεύτερη ανάγνωση μια ευθεία προειδοποίηση προς το συγκυβερνών κόμμα. Σε πρώτη ωστόσο εξέφραζε το λογικό ενδεχόμενο, όταν έρθει η συμφωνία, ακόμα και όσοι αντιδρούν (ενώ ουσιαστικά συμφωνούν, όπως τμήμα της ΝΔ, ΚΙΝΑΛ), μόνο και μόνο για να φθείρουν προσωρινά την κυβέρνηση, είναι πιθανόν να την ψηφίσουν.

Μόνο που το κοντινό μέλλον, επιχειρείται εντελώς ανορθόδοξα να έρθει πριν την ώρα του! Και η προοπτική - και ταυτόχρονα κυβερνητική λογική - ότι η συμφωνία «θα έχει χωνευτεί» στο μεσοδιάστημα, φαίνεται ότι κινητοποίησε μηχανισμούς στο παρασκήνιο. Προκειμένου με κάθε κόστος όχι να ακυρώσουν τη συμφωνία (δεν μπορούμε να μην την κυρώσουμε παραδέχθηκε ο Κ.Μητσοτάκης) αλλά να ακύρωσουν την κυβέρνηση!

Οι πρώτες γραφικές ακροδεξιές αντιδράσεις, με συμμετοχή όμως και τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των γνωστών εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, ήταν το πρώτο μήνυμα. Στη συνέχεια επι-στρατεύτηκαν και χούλιγκαν όπως είδαμε την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, μέχρι που προχθές βρέθηκαν και τέσσερεις διαμαρτυρόμενοι στο Λονδίνο, οι εξής δύο, ένας μόνιμος κάτοικος με καταγωγή από την Κοζάνη και ο φίλος του.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΑΝΕΛ φαντάζουν ως ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης. Και μοιραία το θέμα είναι αν μπορεί να δοθεί τώρα η απάντηση στο μελλοντικό ερώτημα. Όχι για το Μακεδονικό. Αλλά προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσα του 1965.