Η αντιπαράθεση στη Βουλή για τις συντάξεις, τις επερχόμενες μειώσεις και τις σοβαρές πλέον πιθανότητες ακύρωσης του συγκεκριμένου μέτρου, ανέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τα χαρακτηριστικά της επερχόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Δημοκρατίας.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η μάχη που θα κρίνει τον νικητή, όποτε γίνουν οι εκλογές, δεν θα δοθεί ούτε στο "Μακεδονικό", ούτε στις θεσμικές αλλαγές που ενδεχομένως να προωθηθούν μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η κοινωνία που επλήγη και συνεχίζει να είναι σε δύσκολη κατάσταση όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, θα κρίνει συγκεκριμένες προτάσεις και πρακτικές. Οι μικροί και μεγαλύτεροι επιχειρηματίες ζητούν και σωστά εδώ και τώρα φοροελαφρύνσεις.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα και να αρχίσουν επιτέλους να αυξάνονται οι μισθοί τους με ταυτόχρονη βέβαια βελτίωση των όρων εργασίας τους. Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες μειώσεις στις απολαβές τους. Αυτός είναι ο κοινωνικός κορμός που έχει πληγεί. Αυτή είναι η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία που θα κρίνει τα πράγματα.

Και εδώ, όπως φάνηκε στη Βουλή, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται το βασικό όπλο της σημερινής κυβέρνησης.

Είναι η δύναμη της πολιτικής της, είναι η πρότασή της για την επόμενη μέρα. Την ώρα μάλιστα που η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά προτείνει επιστροφή σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο με πλήρη "ελευθερία" (ασυδοσία) των επιχειρήσεων και δραματική υποβάθμιση του ήδη κατακερματισμένου κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα στα εργασιακά που θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα κινηθούν στις γραμμές του περίφημου "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης". Αυτό ουσιαστικά μπήκε σε παρένθεση μετά τον Αύγουστο του 2015, και τώρα με την ολοκλήρωση του Τρίτου Προγράμματος στις 20 Αυγούστου, φαίνεται να επανέρχεται στο κρίσιμο κομμάτι των εργασιακών.

Κι αυτό καθώς: Επανέρχονται οι βασικές αρχές των Συλλογικών Συμβάσεων, βρισκόμαστε λίγο πριν ξεδιπλωθεί το σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού, επαναρυθμίζονται μια σειρά διατάξεις (αδήλωτη εργασία, Εργολαβίες) οι οποίες πριν την κρίση περιγράφονταν και σωστά ως "εργασιακός μεσαίωνας".

Αυτές οι προβλέψεις είναι που επικαιροποιούν ξανά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το (ιδεολογικό) πεδίο αντιπαράθεσης, αυτές οι προτάσεις με μέτρα ανακούφισης της μεσαίας επιχειρηματικότητας θα κρίνουν το αποτέλεσμα της επερχόμενης αναμέτρησης.