Τα πρώτα 24ωρα μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι, η ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης σε συνδυασμό με το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που ακόμα συνεχίζεται αμείωτο, μετέθεσαν τον αρχικό σχεδιασμό για άμεσες αλλαγές στην κυβέρνηση.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η αλλαγή τακτικής αποφασίστηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η επόμενη μέρα, η ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και ένας άμεσος σχεδιασμός σε σύγκρουση με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που έχουν επιβάλει τις χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε νέες τραγωδίες αν δεν γίνουν τώρα παρεμβάσεις.

Έτσι εκφράστηκε ισχυρή πολιτική βούληση για ένα σχέδιο «εδώ και τώρα» με συντονισμένη συνεργασία όλων, δασολόγων, πολεοδόμων, τοπικών αρχόντων, υπηρεσιακών παραγόντων, με ένα σαφή στόχο: Έργα και παρεμβάσεις τώρα σε σύγκρουση όποιο μικρό ή μεγάλο εμπόδιο έρχεται από το παρελθόν.

Με αυτά τα δεδομένα χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλο ξεκαθαρισε ότι το μόνο μέλημα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για τη στήριξη των θυμάτων. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η αποτίμηση θα γίνει αφού παρέλθει η περίοδος τη αποκατάστασης», καθώς και «σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

Όπως είχε αναφέρει το bigbusiness.gr την Παρασκευή 27/7 ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε «ανασχηματισμό που θα συνοδεύεται από σαρωτικά μέτρα που θα αλλάξουν όλο το σαθρό οικοδόμημα της (λεγόμενης) «πολιτικής προστασίας», που με μπαλώματα και αλληλοαναιρέσεις το μόνο που εγγυάται είναι νέες καταστροφές και τραγωδίες.

Η αλλαγή τακτικής μεταθέτει προσωρινά τις αλλαγές στην κυβέρνηση για το επόμενο 15νθήμερο, αν και υπάρχουν σκέψεις, για μετάθεση προς το τέλος Αυγούστου, μετά και την επίσημη έξοδο από το πρόγραμμα.