Δεν χρειάζεται να καταναλώσει κανείς πολύ φαιά ουσία, ούτε να γνωρίζει σε μεγάλο βάθος το Ασφαλιστικό Σύστημα για να καταλάβει τι λέει ο ίδιος, αλλά και κυρίως τι κρύβεται πίσω από το «ξήλωμα» του ισχύοντος Ασφαλιστικού Νόμου, που διαλαλεί τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ένα γνωστό και ακραίο νεοφιλελεύθερο σύστημα των Τριών Πυλώνων το οποίο υιοθέτησαν - μέσω ΔΝΤ - ανελεύθερα καθεστώτα στη Λατινική Αμερική και οι συντάξεις στην καλύτερη περίπτωση έγιναν... χαρτιλίκι Σαββατοκύριακου.

Το σύστημα αυτό, όπως και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπουν: α) μια κύρια σύνταξη -δημόσια- πολύ χαμηλή, στα επίπεδα επιδόματος πτωχοκομείου, β) ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης με τις Ασφαλιστικές Εταιρείες να μαζεύουν τις εισφορές και να αποδίδουν τις όποιες παροχές θα προκύπτουν μετά από αναλογιστικές μελέτες.

Το ίδιο είχε προτείνει και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο περίφημο «mail Χαρδούβελη»: 2,5 εκατ. ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εισφορές στους ιδιώτες για επικουρική ασφάλιση, αλλά στο 1,5 εκατ. δικαιούχων συνταξιούχων θα αποδίδεται κάτι αν υπάρχει πλεόνασμα. Οι επικουρικές θα ακλουθούσαν «ρήτρα βιωσιμότητας» και αναλόγως του πλεονάσματος θα απέδιδαν στους συνταξιούχους. Στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει πλεόνασμα η ανταπόδοση θα είναι μηδενική! Ένα παρεμφερές σύστημα, που δοκιμάστηκε και στην περίπτωση της Energa που εισέπραττε το «χαράτσι» της ΔΕΗ...

Με το προτεινόμενο σύστημα, δεν θα υπάρχει επικουρική, δημόσια σύνταξη, όπως σήμερα, αλλά ιδιωτική, ενώ «όσοι θα μπορούν» θα έχουν ένα ακόμα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα.

Ωστόσο το στοιχείο διάλυσης του Ασφαλιστικού στην πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη αφορά στην οριζόντια περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που κατάφερε να ισορροπήσει μετά από τρία χρόνια, όταν σταμάτησαν οι οριζόντιες περικοπές (12 συνολικά) που το διατηρούσαν «διασωληνωμένο», όταν χρειάστηκε και επιβληθούν, έστω και μικρές, αυξήσεις στις εισφορές για να κρατηθεί, τώρα  θα δώσει πίσω τις εισφορές γιατί ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν είναι αρκούντως ανταποδοτικές. Ωραίο ακούγεται, αλλά την περασμένη φορά (2013) για πέντε μονάδες μείωσης των εισφορών το ασφαλιστικό σύστημα έμπαινε μέσα 1 δισ. το χρόνο.