Προφανώς, πρόκειται για τη νέα γεννιά "νταβατζήδων" - Χρηματιστηρίου, Οικονομίας και Πολιτικής. Την ιστορία του Κώστα Καραμανλή, με την περίφημη ρήση στου Μπαϊρακτάρη, περί "νταβατζήδων" οι περισσότεροι τη θυμάστε. Είναι δυνατόν, μία broker, γνωστή στα τραπεζικά δρώμενα και ειδικότερα στα των τραπεζικών μετοχών, προφανώς με την προτροπή ή την... επικούρηση ισχυρών ξένων παικτών, της "ομάδας του Λονδίνου", αλλά και άλλων μεμονομένων επιθετικών traders, να καταφέρει τέτοιας έκτασης και συνεχόμενα χτυπήματα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα και αν είναι ένας... θηλυκός Μπαϊρακτάρης;

 

Η απάντηση είναι θετική, πολύ περισσότερο όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών ανέρχονται στο 47%, σε μία χώρα που μόλις εξέρχεται από μία αιματηρή κυριολεκτικά κρίση και κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς δεκανίκια. Τα ίδια περίπου έγιναν και κατά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αλλά εδώ, μόνο μία εκτελεστής εντολών, "αυτόνομη", όπως είναι και ο τίτλος της εταιρείας της, μπόρεσε, αλλά... καθόλου αυτόνομα, να τσακίσει κυριολεκτικά τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μάλιστα σε συνεχόμενες συνεδριάσεις.

H κάθε ιστορία της κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο, πάντα μοιάζει με τις προηγούμενες. Επιλέγονται οι στόχοι, πλάθεται ένα πειστικό στόρι, έρχονται και 2-3 «ωραίες» εκθέσεις ξένων οίκων, στήθηκε το κόλπο. Άλλες φορές είναι… grosso, άλλες όχι και τόσο. Έτσι και τώρα…

Οι ευάλωτες εδώ και χρόνια πλέον τράπεζές μας, έγιναν το εύκολο θύμα, καθώς η επίθεση εναντίον των μετοχών τους ήταν πολύ εύκολη υπόθεση, έτσι όπως έχει η μετοχική τους σύνθεση σήμερα. Επιπλέον, ειδικά μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όσοι καιροσκόποι – χρήματος, αλλά, προσέξτε και πολιτικής – έψαχναν την αφορμή, τη βρήκαν στο… Λονδίνο!

Όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Λονδίνο, όταν οι 4 συστημικές μας τράπεζες απάντησαν στις σκληρές ερωτήσεις των ξένων θεσμικών, δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις στους εκπροσώπους των ξένων επενδυτών. Ειδικά όταν η συζήτηση επεκτάθηκε και στον πολύ σκληρό πυρήνα της πραγματικής τους τους κατάστασης, δηλαδή στα κόκκινα δάνεια και την αντιμετώπισή τους, αλλά και στα προσδοκώμενα έσοδά τους και από πού αυτά προέρχονται, με ευθεία αναφορά και στο αν θα χρειαστούν ή όχι νέα υγιή κεφάλαια προσεχώς.

Δώσαμε αφορμές μόνοι μας, ήρθε τα «άδειασμα» από τα ξένα χαρτοφυλάκια, συστηματικό και εναλλασσόμενο, ώστε να μην δημιουργούνται εξ αρχής υποψίες. Τα χειρότερα, όμως πάντα προέρχονται από τον εσωτερικό παράγοντα…

Είναι δεδομένο ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ και κυρίως γνωστοί για τον μόνιμα τυχοδιωκτικό τους ρόλο ιστότοποι, είχαν τον πρώτο λόγο. Βρήκαν λοιπόν και πρόσφορο έδαφος, εξαιτίας της συμπτωματικής χρονικά, αλλαγής υπευθύνου για τις τράπεζες από την Κυβέρνηση – Φλαμπουράρης, αντί Δραγασάκη – αλλά και κάποιων άστοχων δηλώσεων τραπεζιτών και «εφηύραν» το ... μέγα θέμα: Πάμε, είπαν, για… μερική κρατικοποίηση τραπεζών!

Όπως είναι ρηχή όσο δεν παίρνει άλλο η αγορά μας, το θέμα δια της γνωστής μεθόδου των αναδημοσιεύσεων, φιλικών κυρίως προς την αντιπολίτευση μέσων ενημέρωσης, πήρε μεγάλη έκταση, έγιναν και αναδημοσιεύσεις σε ξένα ΜΜΕ, έδεσε το γλυκό.

Η Τράπεζα Ελλάδος και το ΤΧΣ έμειναν ακούνητοι, παρακολουθώντας απλώς την καταστροφή αξιών και περιουσιών.

Αλλά και η κυβέρνηση άργησε να κατανοήσει το μέγεθος της ζημιάς, το υποτίμησε και αντέδρασε σπασμωδικά, μέχρι να έχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και να προχωρήση σε καθυσηχαστική ανακοίνωση.

Το θέμα είναι τώρα, τι θα γίνει από αύριο Τρίτη, καθώς σήμερα το απόγευμα ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο και των 4 συστημικών τραπεζών, αδειάζοντας πολλούς "παίκτες", εντός και εκτός χώρας...