Έχει σχέση η κ. Ξαφά με την εκπομπή των Συντάξεων του Φαλήρου; Εκ πρώτης όψεως καμία. Για να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά...

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η γνωστή ειδήμων περί το ασφαλιστικό, Μιράντα Ξαφά, τάχθηκε και πάλι υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Καμία έκπληξη, με σταθερότητα στις απόψεις της και αρκούντως κυνική εκ του ρόλου της ως πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ. Και σήμερα σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η κ. Ξαφά είπε αυτά που δεν μπορεί να πει για ευνόητους λόγους η Νέα Δημοκρατία. Και μας έδειξε την πραγματική πολιτική θέση της συντηρητικής παράταξης στο ασφαλιστικό. Μάλιστα δήλωσε εντυπωσιασμένη (εξοργισμένη θα ήθελε να πει) με το γεγονός ότι δεν θεωρούνται τόσο η περικοπή των συντάξεων, όσο και η μείωση του αφορολόγητου, διαρθρωτικά μέτρα.

Αλλά αν δεν μπορεί να γίνει πράξη, η άποψη και θέση της Μ. Ξαφά, αν οι Ευρωπαίοι μαζί και το ΔΝΤ «κάνουν τα χατίρια» της κυβέρνησης, υπάρχει και άλλος τρόπος να ξηλωθεί το πουλόβερ των συντάξεων. Και κυρίως να χρεωθεί κάτι αυτή η κυβέρνηση. Περικοπές σοβαρές δεν έκανε, οι κύριες συντάξεις έμειναν σχεδόν αλώβητες, Ταμείο για όλους έφτιαξε, πλεονασματικό παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο παρότι η ανεργία είναι στο 19%.

Στο Φάληρο αφού θρήνησαν την μάλλον οριστική απόφαση μη περικοπής των συντάξεων, βρήκαν νέα φάμπρικα.

Γνωστοί δικηγόροι και συνδικαλιστές, ανακατεμένοι με στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛζητούν εδώ και ένα μήνα, με αφορμή δικαστικές αποφάσεις, να επιστρέψει η κυβέρνηση τις συντάξεις που οι ίδιοι έκοψαν! Χρεώνουν οι κύριοι αυτοί στην κυβέρνηση τις περικοπές του 2012! Ναι τις περικοπές που αποφάσισαν στο δεύτερο μνημόνιο, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος, ο Κουτρουμάνης, ο Βρούτσης, ο Κεγκέρογλου...

Αυτοί οι γνωστοί εργατολόγοι, δικηγόροι, κατ' επάγγελμα συντρέχοντες (με το αζημίωτο...) εδώ και δύο δεκαετίες τους συνταξιούχους, αποφαίνονται σε μια εκπομπή «φερέφωνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» - επιτέλους το είπε το υπουργείο Εργασίας - να απαιτήσουν αναδρομικά εδώ και τώρα τις συντάξεις και τα χρήματα που οι ίδιοι έκοψαν! Και όχι μόνο να τα επιστρέψουν εδώ και τώρα, αλλά να καταργήσουν και τον Νόμο Κατρούγκαλου!

Θα ήταν καλή ιδέα η επιστροφή σε κάθε περίπτωση. Με 9 δισ. εδώ και τώρα μπαίνεις σε νέο Μνημόνιο. Και πού ξέρεις, το ΔΝΤ μπορεί να μας έστελνε αυτοπροσώπως και την κ. Ξαφά.

Να κάνει τις σωστές περικοπές, να κατέβαζε τις συντάξεις στα 400 ευρώ. Και όποιος θέλει παραπάνω να πάει σε ιδιωτική ασφαλιστική, όπως με αφοπλιστική ειλικρίνεια μας είπε προχθές στην ΕΡΤ.