Του Χρήστου Τσατσαρώνη

Στις ισχυρές πολιτικές και επιχειρηματικές οικογένειες, υπάρχει ένας άγραφος νόμος: τα μέλη των οικογενειών, ακόμα και δεύτερου και τρίτου βαθμού, δεσμεύονται με νόμο ''εξ αίματος'' ή παγιωμένων επί δεκαετίες συμφερόντων, να υποστηρίζουν τα ευρύτερα συμφέροντά τους και να μην προδίδουν ποτέ αυτούς τους δεσμούς, επί ποινή αποπομπής από την ''μεγάλη οικογένεια''. Πολύ περισσότερο, να μην προκαλούν προβλήματα με ενέργειες και δηλώσεις τους, βλαπτικές για πρόσωπα του στενού και ευρύτερου οικογενειακού κύκλου.

Στον επιχειρηματικό στίβο, υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα, αρκετές ηχηρές εξαιρέσεις αυτού του άγραφου κανόνα, αλλά πάντα, όποιος ή όποια ''έβγαινε από το μαντρί'', δεν είχε και την καλύτερη τύχη στη συνέχεια ή εν πάση περιπτώση δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της φυγής του από το ''κοπάδι''.

Στην πολιτική, όμως, παρόμοια φαινόμενα είναι πολύ σπάνια, καθώς η περίφημη οικογενειοκρατία έχει ακατάλυτους δεσμούς αλληλεξάρτησης και μεταξύ των μελών κοντινών ηλικιών και μεταξύ των επιγόνων, νεότερης κοπής.

Η πρόσφατη και πολυσυζητημένη ήδη, δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ''είναι άδικο, αλλά η Ντόρα δεν θα είναι μέλος της κυβέρνησής μου'', προκειμένου ο επίγονος να... χτυπήσει την οικογενειοκρατία (από την οποία ''γεννήθηκε'' και στην οποία οφείλει το ότι είναι σήμερα αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας), έχει σηκώσει έναν κουρνιαχτό, ο οποίος θολώνει επικίνδυνα το όποιο όραμα είχε ο ίδιος και η ομάδα που τον στηρίζει, για αναρρίχηση στην πρωθυπουργία της χώρας.

Οι ερμηνείες πολλές και από διαφορετική αφετηρία η κάθε μία, αλλά το συμπέρασμα μάλλον είναι κοινό, έστω και αν διαφέρει στους χρωματισμούς: μετά τη φυγή από τη ζωή, του ''πατρόνε'' Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι ήδη τεταμένες τους τελευταίους μήνες σχέσεις μεταξύ των μελών της ''αγίας οικογένειας'' (Sagrada Familia), ουσιαστικά τινάχθηκαν στον αέρα, από την ''απρόσμενη, αλλοπρόσαλλη και εκτός κάθε λογικής'' απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Ντόρας Μπακογιάννη.

Το χειρότερο όλων, όμως, για τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν μπόρεσε να κρύψει για πολύ, ότι η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε ουσιαστικά από συγκεκριμένα στελέχη του στενού του πολιτικού πυρήνα, που προέρχεται από ΛΑΟΣ και ακροδεξιά - κυρίως του Άδωνι Γεωργιάδη, που μόλις σήμερα αιτιολόγησε πλήρως την απόφαση - αλλά και από το ''αταίριστο, αλλά συνασπισθέν εδώ'' δίδυμο των συμβούλων του, Τάκη Θεοδωρικάκου και Μαρίας Σπυράκη.

Σε αυτό το σημείο, έχει ιδιαίτερη αξία να σας αποκαλύψω ότι προ τριμήνου περίπου, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, έλεγε σε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, σε στυλ... απειλής, ότι ''εγώ θα βγάλω πρωθυπουργό τον Κυριάκο και χωρίς τη Ντόρα σας'' (!!!), αφήνοντας τότε άγαλμα τον συνομιλητή του, ο οποίος προφανώς τώρα αντιλαμβάνεται ότι από τότε και ίσως πολύ ενωρίτερα, υπήρχε το σχέδιο εξόντωσης της Ντόρας, που εφέρετο ή την συκοφαντούσαν ότι είναι αρκετά... διαλλακτική με την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

Ρόλο - πάντα κατά τα λεγόμενα, σχεδόν φανερά πλέον, από στελέχη της ΝΔ, που δεν έχουν την εύννοια του Κυριάκου - έχει διαδραματίσει και η σύζυγος του κ.Μητσοτάκη, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, για την οποία η Ντόρα Μπακογιάννη δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα, ενώ και η ίδια η κάτοχος των οφσόρ εταιρειών κινείται με τα αντίστοιχα αισθήματα, για να το θέσω όσο πιό ευγενικά γίνεται...

Συμπερασματικά και αναμένοντας τις όποιες αντιδράσεις και όποτε αυτές υπάρξουν - γιατί, θα υπάρξουν - από την Ντόρα Μπακογιάννη, αυτά που διαδραματίζονται εδώ και κάποιους μήνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως αποδίδονται εύγλωτα με αυτό που, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ανέφερε σε παρέα νεοδημοκρατών σε στέκι στο Κολωνάκι, παλαιό στέλεχος του κόμματος που έχει εν μέρει αποστασιοποιηθεί από τα συμβαίνοντα: ''εδώ, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα'', βάζοντας μάλιστα και ερωτηματικό στις λέξεις ''παιδί'', τοποθετόντας έτσι στο κάδρο, αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό, δηλαδή το όνομα του Κώστα Μπακογιάννη, οι σχέσεις του οποίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκονται υπό το μηδέν, ειδικά μετά την αποπομπή της μητέρας του.

Το τι θα συμβεί μελλοντικά, ουδείς γνωρίζει, αλλά μία πρώτη γεύση ίσως πάρουμε στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, με ποιό κρίσιμα ερωτήματα:

- Τι θα πράξει η Ντόρα, θα αντιδράσει από βήματος ή θα περιμένει φαγωμάρα στο επιτελείο Κυριάκου και πιθανή αποδυνάμωσή του, όσο τα πράγματα θα πηγαίνουν ολοένα και καλύτερα για την κυβέρνηση Τσίπρα;

- Τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής και όσοι, βουλευτές και μη βρίσκονται στο περιβάλλον του και αμφισβητούν ευθέως τις κατά καιρούς επιλογές Κυριάκου, που απέτυχαν παταγωδώς μέχρι τώρα;

- Τι θα πράξει ο ήδη εντόνως και αθορύβως κινούμενος Αντώνης Σαμαράς, που προφανώς δεν...στεναχωρήθηκε από τον παραγκωνισμό της Ντόρας; Ενώ, μάλιστα, ήταν να απουσιάσει από το συνέδριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ματαίωσε το ταξόδι του στο εξωτερικό, για να παραβρεθεί τελικά...

- Τέλος, υπάρχει και μία αθέατη, αλλά νομίζω ιδιαίτερα ουσιαστική παράμετρος, που θα παίξει τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις: το μεγάλο λόμπι (ας μου επιτραπεί ο όρος) που είχε χτίσει επί χρόνια ο πατήρ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αυτή την περίοδο δείχνει στο μεγαλύτερο και πιό... αθόρυβο (από τη φύση του) μέρος να παίρνει τη θέση της Ντόρας και αυτό, αν συνεχίσουν οι ισορροπίες ως έχουν σήμερα, ίσως αποτελέσει πρόκριμα για την πολιτική επιβίωση του ενός εκ των δύο αλληλοσφαζόμενων επιγόνων του.

Το ''θορυβώδες'' τμήμα αυτού του ''λόμπι'' πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, έχει πάρει από καιρό θέση υπέρ του Κυριάκου, αλλά, παρά τον έλεγχο αρκετών ΜΜΕ, δεν έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα. Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές που επιχείρησε να τον καταστήσει ''κυρίαρχο'' των πολιτικών εξελίξεων, ζημιά του προξένησε και μάλιστα μεγάλη και επιδεινούμενη, προϊόντος του χρόνου...

Για να δούμε, λοιπόν, ο Κυριάκος ή η Ντόρα, θα ελέγξουν όχι μόνον το κόμμα της ΝΔ, αλλά και το οικοδόμημα του πατρός τους;