Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα των επερχόμενων εκλογών επισημαίνει με άρθρο του στο bigbusiness.gr ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι ένα: «θέλουμε να συνεχίσουμε ως κοινωνία προς μια δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση ή αντίθετα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε πρακτικές που μας οδήγησαν στον γκρεμό και στη χρεοκοπία;», τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 θα «είναι ένα έτος μεγάλων πολιτικών μαχών για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πορεία της χώρας μας».

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σήμερα τον κύριο πυλώνα έκφρασης των ψηφοφόρων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στη χώρα, με την κυβέρνηση Τσίπρα να έχει "χτίσει" ισχυρές πολιτικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο... Το πρόγραμμά μας κοιτά μπροστά, κοιτά στο αύριο και σε όσα θέλουμε να κατακτήσουμε και να ενισχύσουμε: ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, αποτελεσματικό, με κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Στις εθνικές εκλογές στόχος είναι η διασφάλιση μιας ακόμη τετραετίας για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερα τα πράγματα στη χώρα μας, να βγούμε οριστικά από την κρίση, να ολοκληρώσουμε το “restart”, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη θωράκιση της κοινωνίας μας και τους κράτους δικαίου», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριάδης και προσθέτει: «Τα πρόσωπα και οι πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μας βούτηξαν σε σκάνδαλα και διέλυσαν την κοινωνική συνοχή, πρέπει να λάβουν μια ισχυρή και δυναμική απάντηση».

«Δεν θα κάνουμε κανένα πισωγύρισμα και θα πρέπει ως κοινωνία να σταθούμε απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις» καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Ζαχαριάδης. «Δεν χωρούν ημίμετρα, και σίγουρα δεν μπορούμε να βγούμε οριστικά από την κρίση μέσα από τα κόμματα που μας χρεοκόπησαν».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Ζαχαριάδη:

Το 2019 είναι ένα έτος μεγάλων πολιτικών μαχών για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πορεία της χώρας μας.

Κάθε μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις έχει το δικό της ξεχωριστό «άρωμα», ωστόσο όλες μαζί διαμορφώνουν ένα πολύ συγκεκριμένο δίλημμα για το μέλλον του τόπου: θέλουμε να συνεχίσουμε ως κοινωνία προς μια δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση ή αντίθετα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε πρακτικές που μας οδήγησαν στον γκρεμό και στη χρεοκοπία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σήμερα τον κύριο πυλώνα έκφρασης των ψηφοφόρων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στη χώρα, με την κυβέρνηση Τσίπρα να έχει «χτίσει» ισχυρές πολιτικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Καταφέραμε και βγήκαμε από τα μνημόνια και την σκληρή επιτροπεία, βελτιώνουμε σταδιακά τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, προωθούμε προοδευτικά νομοσχέδια και δίνουμε έμφαση στην κοινωνική ατζέντα. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, αλλά έχουμε μπει σε ένα θετικό μονοπάτι, ανακτώντας την αξιοπιστία μας ως χώρα και παίζοντας κρίσιμο ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική «γειτονιά» μας.

Τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα προσπάθειάς μας θα αποτυπώνονται με μεγαλύτερη καθαρότητα όσο συνεχίζουμε με την ίδια προοδευτική στόχευση, «τραβώντας» την κοινωνία μακριά από όλα όσα μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Το πρόγραμμά μας κοιτά μπροστά, κοιτά στο αύριο και σε όσα θέλουμε να κατακτήσουμε και να ενισχύσουμε: ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, αποτελεσματικό, με κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις χτίζουμε και τις συμμαχίες μας ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εκείνους τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς που θα μας επιτρέψουν να προωθήσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την πολιτική μας ατζέντα.

Σε όλες τις πολιτικές αναμετρήσεις στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη. Η νίκη αυτή απαιτεί τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής πλατφόρμας, απαιτεί συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων.

Οι πλατιές συμμαχίες και συναινέσεις πάνω σε μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση είναι το ζητούμενο για εμάς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ στις ευρωεκλογές επιδιώκουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση για τη χώρα μας, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τα όσα έχουμε ήδη πετύχει στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις εθνικές εκλογές στόχος είναι η διασφάλιση μιας ακόμη τετραετίας για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερα τα πράγματα στη χώρα μας, να βγούμε οριστικά από την κρίση, να ολοκληρώσουμε το «restart», την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη θωράκιση της κοινωνίας μας και τους κράτους δικαίου.

Τα πρόσωπα και οι πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μας βούτηξαν σε σκάνδαλα και διέλυσαν την κοινωνική συνοχή, πρέπει να λάβουν μια ισχυρή και δυναμική απάντηση.

Δεν θα κάνουμε κανένα πισωγύρισμα, και θα πρέπει ως κοινωνία να σταθούμε απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις. Δεν χωρούν ημίμετρα, και σίγουρα δεν μπορούμε να βγούμε οριστικά από την κρίση μέσα από τα κόμματα που μας χρεοκόπησαν, αλλά αντίθετα μέσα από τις δυνάμεις που μας απεγκλώβισαν από την οδυνηρή επιτροπεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί και θα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.