Ούτε χιόνια ούτε λευκές γενειάδες. Ούτε τάρανδοι ούτε φορτωμένα έλκηθρα... Στο Yiwu, την αληθινή «πόλη των Χριστουγέννων», υπάρχουν μόνο... 600 εργοστάσια που παράγουν το 80% των χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών του κόσμου.

Τα περισσότερα από τα χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια που λαμπιρίζουν στα σπίτια ή τις βιτρίνες των καταστημάτων σε όλη την εορταστική περίοδο, προέρχονται από το , μια πόλη 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην κεντρική επαρχία Zhejiang, στην Ανατολική Κίνα, 300 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης. Αντί για τα ξωτικά του Άι-Βασίλη, στα εργοστάσια του Yiwu εργάζονται εργάτες από διάφορα μέρη της χώρας, δώδεκα ώρες την ημέρα. Οι περισσότεροι από αυτούς, δεν έχουν ιδέα τι είναι τα Χριστούγεννα και γιατί ο κόσμος χρειάζεται αυτές τις απίθανες ποσότητες από μικροσκοπικές κόκκινες μποτίτσες ή από κόκκινους σκούφους.

To YiWu έγινε ευρύτερα γνωστό πριν από τρία χρόνια όταν η φωτογραφία του δεκαεννιάχρονου τότε Wei, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Μαζί με τη φωτογραφία, ο κόσμος γνώρισε και την ιστορία του Wei: εργάτης μαζί με τον πατέρα του σε ένα από τα κατακόκκινα εργοστάσια της πόλης των Χριστουγέννων, δουλειά του να εμβαπτίζει μκροσκοπικές νιφάδες σε ένα είδος κόλλας και στη συνέχεια, να τις τοποθετεί στο μηχάνημα που τις καλύπτει με κόκκινη σκόνη, 5.000 τεμάχια καθημερινά, δέκα μάσκες για να μην εισπνέει την κόκκινη σκόνη. Τελειώνοντας από τη δουλειά, πατέρας και γιος κόκκινοι από την κορυφή ως τα νύχια. Ο πατέρας του με έναν κόκκινο σκούφο του Άι Βασίλη όχι από χριστουγεννιάτικη διάθεση αλλά από ανάγκη: η κόκκινη πούδρα κολλάει στα μαλλιά και δεν βγαίνει με τίποτα.

YiWuwΤα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι ιστορίες όχι και τόσο... Η 15χρονη Zhao Yimin δουλεύει στο εργοστάσιο Xin Shua από όταν ήταν 11 ετών. Η δουλειά της είναι να φτιάχνει δέσμες από αστραφτερές γιρλάντες, στο χέρι. Αυτή και η μητέρα της ήρθαν από το Guilin στο YiWu για να δουλέψουν. Ο μισθός της πάει κατευθείαν στα χέρια της μητέρας της. Παρακολουθεί μαθήματα σε ένα γυμνάσιο για εργαζόμενους μαθητές οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εσωτερικοί μετανάστες.

Αυτά όταν είσαι εργάτης ή εργάτρια σε ένα από τα εργοστάσια της πόλης των Χριστουγέννων. Πώς είναι τα πράγματα από την πλευρά του εργοστασιάρχη; Ο 42χρονος Reng Guoan θεωρείται ο βασιλιάς των χριστουγεννιάτικων δέντρων! Είναι ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του εργοστασίου Sinte Anτο οποίο παράγει και εξάγει ένα εκατομμύριο δέντρα κάθε χρόνο, τα 100.000 από αυτά στη Βρετανία. Ο Reng έστησε το εργοστάσιό του πριν από μια δεκαετία και τώρα απασχολεί 300 εργάτες που εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα, από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και κοιμούνται σε έναν κοιτώνα.

YiWuRengGuoanΗ επιχειρηματίας Wang Shao έβλεπε την αγορά των Χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και αποφάσισε να αρχίσει μια επιχείρηση στο YiWu πριν από είκοσι χρόνια περίπου. Αυτό που παράγει το δικό της εργοστάσιο είναι χριστουγεννιάτικες κάλτσες και σκούφους, από τα οποία εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια στην Ευρώπη. Όταν την ρωτούν αν η ίδια γιορτάζει τα Χριστούγεννα, βάζει τα γέλια. «Εγώ πιστεύω στους Κινεζικούς Θεούς, όχι στους Δυτικούς» απαντάει. «Για μας τα Χριστούγεννα είναι απλώς business».

Μπίζνες πασπαλισμένες με χριστουγεννιάτικη σκόνη στη διεθνή αγορά Yiwu, γνωστή και ως China Commodity City. Σε αυτήν την τεράστια εμπορική έκθεση με τα αμέτρητα αντικείμενα που κανείς δεν χρειάζεται πραγματικά κι όμως, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απλώνουν κάποια στιγμή το χέρι τους, σε μια κρίση καταναλωτισμού και τα επιλέγουν με την ψευδαίσθηση ότι θα κάνουν τις στιγμές τους πιο λαμπερές. Ολόκληροι λαβύρινθοι από φτηνά κιτς μπιχλιμπίδια, σε ένα πολυόροφο μνημείο παγκόσμιας κατανάλωσης!

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αποτελεί τη «μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης μικρών αγαθών στον κόσμο» και είναι οργανωμένη σε πέντε περιοχές. Η αγορά χριστουγεννιάτικων αντικειμένων είναι στην περιοχή 2. Εδώ κρέμονται οι κάλτσες της Wang Shao και οι εκτυφλωτικές γιρλάντες της Zhao Yimin.

Άγια νύχτα; «Χοχοχο»! Στην Περιοχή 2, αντηχεί ένα βαθύ, υπόκωφο γέλιο. Κάποιος γελάει με την καρδιά του. Δεν είναι ο Άι Βασίλης. Ο Reng Guoan είναι, ο βασιλιάς των χριστουγεννιάτικων δέντρων.