«Γιούχα σε όλη την Ελλάδα. Υπό διωγμό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις παρελάσεις»... Πρωί ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ξυπνάς και χαζεύεις στο κινητό, πρωτοσέλιδα, σάιτ, ειδήσεις. Το συγκεκριμένο το κράτησα στη μνήμη μου, εντυπωσιασμένος για ένα κυρίως λόγο. Η ώρα ήταν 9.45. Οι παρελάσεις δεν είχαν καν ξεκινήσει...

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Συνεχίζεις διαβάζοντας το ρεπορτάζ... «με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την Συμφωνία των Πρεσπών, δύσκολα τα κυβερνητικά στελέχη θα μπορούν να σταθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις εξέδρες των παρελάσεων κ.λπ...όπως έδειξαν και οι αποδοκιμασίες κατά του Γ. Βαρεμένου χθες στη Μελβούρνη»...

Ευσεβείς πόθοι, δίκη προθέσεων και ανοιχτό κάλεσμα σε λιντσάρισμα! Ενημέρωση (στη συγκεκριμένη περίπτωση) χορηγός της ΧΑ!

Ποιους εκπροσωπεί αυτό το σάιτ; Όχι ασφαλώς τους φασίστες, την πλέμπα και τους γραφικούς που τους ακολουθούν. Τους εργαλειοποιεί για την περίσταση...

Εκπροσωπεί την τυφλή αντιπολίτευση με την ευρεία έννοια, το αντιδραστικό μοντέλο της δημοσιογραφίας (και της πολιτικής) που άνθισε μέσα στην κρίση.

Εκπροσωπεί αυτή τη γελοία συνομοταξία των δημοσιολόγων της πλάκας, που το 2010 -έγκαιρα προετοιμασμένοι- προσπάθησαν να στήσουν αναχώματα στις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Εκπροσωπεί τη λούμπεν πολιτική και οικονομική ελίτ, όσους έχοντας κάνει τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, έδειχναν ως υπεύθυνους της χρεοκοπίας τους «φαύλους πολίτες» που «μαζί τα φάγανε» και ’ριξαν τη χώρα στα βράχια, όσους κουνούσαν το δάχτυλο ότι η κρίση και δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης πλειοψηφίας ήταν μια «δίκαιη τιμωρία».

Έχει πλάκα, αλλά εκπροσωπεί όσους και σήμερα μας αφηγούνται πως οι πολίτες διαψεύστηκαν και εξαπατήθηκαν από «ανεύθυνους και ψεύτες», από θιασώτες του Μαδούρο και πάει λέγοντας και κλαίγοντας... Μας λένε δηλαδή με θράσος ότι ουδέποτε οι πολίτες απέρριψαν τη λούμπεν ελίτ και το πολιτικό της υπηρετικό προσωπικό, ουδέποτε τους καταλόγισαν την ευθύνη για τη χρεωκοπία και τη διαχείρισή της υπέρ των λίγων, και ουδέποτε απέρριψαν και τους ίδιους, τη ρητορική τους, και τα ΜΜΕ από τα οποία προπαγανδίζουν. Και απαιτούν την έμπρακτη συγγνώμη των πολιτών για να τους δώσουν άφεση!

Είναι οι ίδιοι που κάποτε (όχι πολύ μακριά) έβγαζαν σπυράκια με όποια κριτική γινόταν στην παγκοσμιοποίηση ή είχε αναφορά στο κράτος - έθνος.

Αλλά έχει πολύ μεγάλη πλάκα τελικά να βλέπεις αυτούς τους τύπους να ταυτίζονται με ό,τι έφτυναν. Να πλειοδοτούν σε μεσαίωνα, πατριδοκαπηλία, κιτς, χυδαιότητα και απενοχοποιημένη αμορφωσιά, αγωνιώντας μήπως δεν προσελκύσει η Νέα Δημοκρατία αυτό το μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό του κοινωνικού πάτου στην προσπάθειά της να επανέλθει...