21 Μαΐου του 2009 η εφημερίδα "Τα Νέα" κυκλοφορούν με αποκλειστικό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ημέρα, Παρασκευή απόγευμα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνει για έκτακτη συνέντευξη Τύπου τους συντάκτες του υπουργείου.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Στη συνέντευξη παρουσιάζει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό (τα οποία είχαν δημοσιεύσει ήδη "Τα Νέα"). Η συνέντευξη τελειώνει γύρω στις 7.30 το απόγευμα, με τις περισσότερες εφημερίδες ήδη "κλειστές" για το Σάββατο, ορισμένες και για την Κυριακή.

Στη συνέντευξη γίνεται από την πρώτη στιγμή φανερό ότι ο υπουργός Εργασίας αδυνατεί στοιχειωδώς να υποστηρίξει το νομοσχέδιο. Οι παρεμβάσεις του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη και του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου διαδοχικές, προκειμένου να διασωθεί η εικόνα του υπουργού. Ο Α. Λοβέρδος ορισμένες στιγμές έδειχνε να μην κατανοεί τις διατάξεις που αναγκαζόταν να διαβάσει.

Προς το τέλος της συνέντευξης, υπάρχει ένα ερώτημα δημοσιογράφου που εξηγεί την πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωναν οι συντάκτες:

"Θα ήθελα να ρωτήσω, όχι εσάς κύριε υπουργέ, αλλά τον κ. Μόσιαλο". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος καθόταν διακριτικά στην άκρη του υπουργικού πάνελ και ο Α. Λοβέρδος είχε δικαιολογήσει την παρουσία του λέγοντας ότι θα είναι εισηγητής του νομοσχεδίου που σε δύο ημέρες θα πήγαινε στη Βουλή.

Ο Α. Λοβέρδος αντιδρά λέγοντας ότι η ερώτηση τον υποτιμά. Ο δημοσιογράφος επιμένει λέγοντας στον υπουργό ότι στη "διαπραγμάτευση" είχε τελείως διακοσμητικό ρόλο, ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου μέχρι το πρωί της ίδιας ημέρας... Και επιπλέον ότι ο "Η. Μόσιαλος είναι αυτός που διαπραγματεύεται με την τρόικα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

Τελικά ο Α. Λοβέρδος υποχωρεί και δέχεται η ερώτηση να γίνει στον Η. Μόσχαλο, ο οποίος και απαντά!

Θυμάμαι την επίθεση μετά το τέλος της συνέντευξης κατά του δημοσιογράφου παρουσία των συναδέλφων του, το ύφος του, το χρώμα που είχε πάρει το πρόσωπό του... Θυμάμαι επίσης τους αστεϊσμούς του, παρά τις μελοδραματικούς τόνους για τα δεινά που περίμεναν τους συνταξιούχους.

Αρκετοί, και λόγω δουλειάς, είχαμε από νωρίς διαπιστώσει τη δίψα του να φτάσει ψηλά, με κάθε τρόπο, την αμετροέπειά του, την κυνικότητά του, θυμόμαστε την ελεεινή και φασίζουσα συμπεριφορά του απέναντι στις οροθετικές γυναίκες, την προκλητική, άμεση αναγνώριση της Χ.Α. ως αυθεντικό κίνημα!

Δεν ξέρω αν ο Α. Λοβέρδος είναι ένοχος για το κακούργημα της δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis. Ούτε βέβαια τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, την οποία υβρίζει εδώ και μήνες με σκαιότατο τρόπο, αλλά εκεί έξω στον κόσμο τον κανονικό, κ. Λοβέρδο, "δεν υπάρχει σάλιο" ευπροσηγορίας και συμπαράστασης...